Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Finlands yngsta företagare på estraden i FM-finalen i Helsingfors

Nuori Yrittäjyys ry

Finlands yngsta företagare på estraden i FM-finalen i Helsingfors

Pressmeddelande.
Publicerad: 26.03.2015 kl. 08:00
Utgivare: Nuori Yrittäjyys ry

Välkommen och bekanta dig med Finlands yngsta företagare i Kampens köpcentrum i Helsingfors tisdag 14.4 klockan 13–17. Finalen Våga vara företagsam som ordnas i samarbete mellan Ung Företagsamhet rf (UF) och Suomen Liikemiesten Kauppaoppilaitos samlar Finlands företagsammaste 15–20-åringar i Helsingfors för att visa upp sina företag och tävla om segern i programmet UF Ett år som företagare och en representationsplats i Europamästerskapen. Finalen öppnas av statsminister Alexander Stubb.

På tisdag 14.4 fyller 200 högstadieelever, gymnasister och yrkesskolstuderande med sina 65 UF-företag Kampens köpcentrum i Helsingfors då Finlands bästa UF-företagare möts i finalen Våga vara företagsam. Ungdomarna har drivit sina egna UF-företag sedan hösten inom ramen för programmet UF Ett år som företagare. De har röjt sin väg till finalen genom regionala uttagningar bland 4000 UF-företagare landet runt. Den årliga finalen ordnas för första gången i Helsingfors och unga från alla hålla av landet, från t.ex. Uleåborg, Karleby, Kajana och St Michel intar huvudstaden.

Segraren får representera Finland i Europamästerskapen

Under finalmässan i Kampens köpcentrum presenterar UF-företagarna sina produkter och tjänster. Du kan bekanta dig med bl.a. möbler gjorda av avfallslavar, dekorationsföremål av fiskskinn, klänningar designade för muslimska kvinnor, agility-skolning och språkklubbar. Under finalen utser en jury både grundskolnivåns och andra stadiets bästa UF-företaget. Vinnaren på andra stadiet får representera Finland i EM-tävlingarna som går av stapeln i Berlin i juli. Den tävlingen ordnas av JA-YE Europe. På onsdagens finalgala belönas också bl.a. den bästa produkten, tjänsten och försäljaren samt mässpublikens favorit.

– Unga i Finland är fulla av iver och kunnande, och det är fantastiskt att vi får samla en del av detta kunnande och denna uppfinningsrikedom i vår final. Ung Företagsamhet har en inverkan på vårt lands framtid genom att stärka de ungas arbetslivsfärdigheter och företagsamhet. En del av de unga deltagarna i programmet UF Ett år som företagare t.o.m. sysselsätter sig själva i form av sommarjobb i sitt eget företag genast efter UF-året, gläder sig UF:s verksamhetsledare Virpi Utriainen

Riksdagsvalskandidaterna avger sina vallöften för de unga företagarna

Under finalmässan i Kampens köpcentrum kommer vi att förutom de unga företagarna att se Finlands statsminister Alexander Stubb som öppnar mässan klockan 13. Också riksdagsvalskandidater som i Helsingfors representerar de största partierna finns med; bland annat Joel Harkimo (Samlingspartiet) och Jufo Peltomaa (SFP) berättar under mässan hur de tänker främja ungas företagsamhet och fostran till företagsamhet. Under finalgalan som ordnas på Suomen Liikemiesten Kauppaoppilaitos talar företagare Anne Berner.

– Företagsamhet är en grundvärdering och ett strategiskt tyngdpunktsområde på Suomen Liikemiesten Kauppaoppilaitos. Det är en ära för vår läroinrättning att få vara med och arrangera finalen Våga vara företagsam, säger rektor Antti Loukola.

Företagsamhet och företagarandan bär Finland. Med den kraft som bor hos dessa unga kan vi påverka framtiden nu. Välkommen med!

 

Finalprogram (öppet för publiken och media):

Tisdag 14.4. kl 13–17 i Kampens köpcentrum i Helsingfors (E-vånings cirkel & 1. våningen)

13:00 Statsminister Alexander Stubb öppnar mässan
13-17 Finalister säljer sina produkter och tjänster och pitchar sina företagsidéer
14-15 Vd för Företagarna i Finland, Jussi Järventaus och Fennias vd Antti Kuljukka intervjuas
15-16 Riksdagsvalkandidater i Helsingfors valdistrikt säger sina hälsningar till unga företagare – på scenen Joel Harkimo (Samlingspartiet), Matti Niemi (SDP), Jufo Peltomaa (SFP), Kaisa Hernberg (De Gröna), Hanna Mithiku (Vänsterförbundet), Teppo Säkkinen (Centern), Mikko Kiuttu (KD)
16:30 Affärsman Hjallis Harkimo intervjuas
17:00 Mässan avslutas

Onsdag 15.4. i Helsinki Business College (Järnvägsmannagatan 5, Böle, Helsingfors)

09:00–11:00 Finalisternas företagspresentationer för juryn
14:30–16:00 Finalgala: prisbelöning av vinnarna, företagare Anne Berners håller tal, dragspelvirtuos Netta Skog uppträder (pga. begränsat utrymme är galan öppen endast för representanter för medierna utöver finalisterna och inbjudna gäster)

 

Bilder på finalisterna: http://1drv.ms/1HqVnpU

Tilläggsuppgifter och intervjuförfrågningar:
Eemeli Alanne, eventkoordinator, Ung Företagsamhet rf, 044 7287 837, eemeli(at)nuoriyrittajyys.fi
Virpi Utriainen, verksamhetsledare, Ung Företagsamhet rf, 040 701 3038, virpi(at)nuoriyrittajyys.fi
www.uskallayrittaa.fi

Intervjuförfrågningar till finalisterna:
Huvudstadsregionen: Anna Minkkinen, Vetehinen NY, 0504616255; Sofia Järvinen, Anglomania NY, 0407651397; Eemil Neuvonen, Saate NY, 0503278084
Nyland: Nella Lehto, Rustic Rose NY, 0405197392
Egentliga Finland: Johanna Korte, Oppeli NY, 0400326322
Satakunta: Janita Halminen, Aksentti NY, 0400954736
Birkaland: Alina Ivalo, Promottajat NY, 0415193945

 

Studieprogrammet UF Ett år som företagare
Studieprogrammet UF Ett år som företagare riktas till elever i årskurs 9 inom den grundläggande utbildningen och studerande på andra stadiet. I programmet grundar ungdomarna ett miniföretag som fungerar med riktiga pengar. Ungdomarna får på eget initiativ planera affärsidén för sitt företag och under ett läsår driva verksamhet i enlighet med sina planer. UF-företaget erbjuder ungdomarna en inlärningsmiljö där de redan under studietiden lär sig arbetslivsfärdigheter samt ett företagarmässigt förhållnings- och verksamhetssätt. Dessutom får de i praktiken använda sig av de färdigheter de inhämtat. Detta läsår har studieprogrammet UF Ett år som företagare varit populärare än någonsin tidigare: över 4 000 unga deltar i studieprogrammet och de har grundat 1 500 UF-företag.

Ung Företagsamhet rf
Via skolor och läroinrättningar erbjuder Ung Företagsamhet rf (UF) 7–25-åringar studieprogram som stöder företagsamhets- och konsumentfostran. UF Stigen för företagsamhetsfostran är en helhet bestående av studieprogram som erbjuder praktiskt orienterade samarbetsformer för ungas företagsamhetsattityd, arbetslivsfärdigheter och stärkande av kontrollen över den egna ekonomin. UF-programmen stöder undervisningen på olika skolstadier i enlighet med målen i läroplanen. Att lära sig genom att göra saker själv bidrar till en verksamhet som också konkret stärker samarbetet mellan unga och näringslivet. UF är en förening som inte eftersträvar vinst. UF hör till den internationella takorganisationen Junior Achievement Worldwide. I Finland inleddes verksamheten år 1995. www.ungforetagsamhet.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs