Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Finansminister Antti Rinne kommenterar Statskontorets pressmeddelande om Standard & Poor s beslut att sänka på Finlands kreditvärderingsbetyg

Valtiovarainministeriö

Finansminister Antti Rinne kommenterar Statskontorets pressmeddelande om Standard & Poor s beslut att sänka på Finlands kreditvärderingsbetyg

Pressmeddelande.
Publicerad: 10.10.2014 kl. 20:48
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s (S&P) sänkte fredagen den 10.10.2014 kreditbetyget för finska statens långfristiga lån från AAA till AA .

S&P motiverar sänkningen bland annat med den finländska ekonomins svaga tillväxtutsikter. Utsikterna för kreditbetyget är stabila. S&P uppskattar att betyget kommer att förbli oförändrat de följande två åren.

- Beslutet är beklagligt, men det är varken oväntat eller dramatiskt. Försvagningen av kreditbetyget beror på våra försvagade tillväxtutsikter. Vi är medvetna om orsakerna och åtgärder har redan vidtagits. Den finanspolitiska linjen behöver därför inte omvärderas, med behovet att hitta ny tillväxt framhävs, kommenterade finansminister Antti Rinne.

Utsikterna för kreditbetyget är enligt minister Rinne stabila, och det kommer sannolikt inte att förändras under de följande två åren. Han påminner att Finland fortfarande har kreditbetyget AAA från två av tre värderare, och att utsikterna är stabila.

Statskontorets pressmeddelande om ärendet kan läsas på webbplatsen www.treasuryfinland.fi.

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs