Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ferratum: suomalaiset kuluttavat jouluna vaatteisiin, urheilutarvikkeisiin ja alkoholiin

Ferratum

Ferratum: suomalaiset kuluttavat jouluna vaatteisiin, urheilutarvikkeisiin ja alkoholiin

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2015 klo 07:00
Julkaisija: Ferratum

Mika Pantzar: Suomi ei muistuta mitään muuta maata kulutuksessaan 

Suomalaisten joulubudjeteista kuluu eniten vaatteisiin ja urheilutarvikkeisiin, mutta niiden jälkeen yksi suurimmista kulutuskohteista on edelleenkin alkoholi. Esimerkiksi Ruotsissa listan kärjessä ovat kirjat, kotitaloustarvikkeet sekä lelut ja pelit.  Isossa-Britanniassa huudossa ovat vaatteet, kirjat ja urheilutarvikkeet. Tulokset käyvät ilmi tuoreesta Ferratum Oyj:n kansainvälisestä joulubarometrista, johon osallistui tänä vuonna ennätysmäärä vastaajia: 14 205 kotitaloutta 21:ssä eri maassa. 

Ferratum pyysi asiakkaitaan arvioimaan kotitaloutensa joulunajan kulutuskäyttäytymistä. Anonyymi kyselytutkimus tehtiin 21 Euroopan ja brittiläisen kansainyhteisön maassa. Vastaajilta kysyttiin kuinka paljon he käyttävät rahaa joulunajan ostoksiin ja palveluihin, mitkä ovat suosituimpia jouluostoksia sekä kuinka paljon rahaa käytetään verrattuna viime jouluun.

Valtaosa (64,6 prosenttia) kyselyyn osallistuneista aikoo pitää joulukulutuksensa samalla tasolla kuin viime vuonna. Vähentäjiä on 20 prosenttia ja lisääjiä 15,4 prosenttia vastaajista.

Eniten suomalaisten rahaa kuluu jouluna vaatteisiin (19,1 prosenttia), urheilutarvikkeisiin (15,2 prosenttia), alkoholiin (12,2 prosenttia), kulutuselektroniikkaan (11,2 prosenttia) sekä kirjoihin (10,5 prosenttia). Suomalaiset ovat rahankäyttäjinä maltillisia: he käyttävät jouluna rahaa hieman alle kansainvälisen keskitason: 20,8 prosenttia perheen käytössä olevista kuukausituloista.

”Yllättävää on, että taloudellisesti menestyvässä Ruotsissa näytetään käytettävän suhteellisesti vähemmän jouluna kulutukseen kuin taantumassa rämpivässä Suomessa. Ruotsissa kotitaloudet käyttävät tänä jouluna hieman alle 20 prosenttia kulutusvoimastaan jouluun, kun Suomessa vastaava luku on noin 21 prosenttia. Suomalaiset ovat kuitenkin varovaisia kuluttajia suhteessa esimerkiksi britteihin, jotka laittavat jouluna reippaasti rahaa menemään: britit satsaavat jouluun lähes 40 prosenttia perheen käytettävistä tuloista. Myös slovakit, australialaiset ja espanjalaiset ovat valmiita sijoittamaan jouluun suuria summia”, sanoo Ferratumin Suomen maajohtaja Markus Huhdanpää.

Muualla Euroopassa eniten rahaa kuluu leluihin ja peleihin (17,1 prosenttia), kirjoihin (15,5 prosenttia), makeisiin (10,8 prosenttia), kulutuselektroniikkaan (10 prosenttia) ja vaatteisiin (9,5 prosenttia). Espanjalaiset ovat erityisen kovia satsaamaan jouluna leikkimiseen ja pelaamiseen: kategoriaan käytetään vajaa kolmannes koko joulubudjetista. Myös bulgarialaiset ja tsekit kuluttavat suhteellisesti paljon rahaa leluihin ja peleihin. Kirjakansaa puolestaan ovat ruotsalaiset, virolaiset ja kroaatit. Vaatteita tärkeimpänä hankintana painottavat britit, norjalaiset ja kanadalaiset.

Kaikkein nuukimpia ovat hollantilaiset, joiden nettotuloista jouluhankintoihin kuluu vain 9,4 prosenttia. Myös norjalaiset ja ranskalaiset pitävät pään kylmänä ja kuluttavat jouluun vain noin 15 prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan.

Alkoholi kohosi viiden tärkeimmän asian joukkoon vain suomalaisilla, virolaisilla, briteillä ja kroaateilla. Esimerkiksi norjalaiset, hollantilaiset ja saksalaiset käyttävät vastaavasti ison osan joulubudjetista hyvinvointipalveluihin.

Pantzar: Niukkuus yhdistää Pohjoismaita

“Suomi poikkeaa selkeimmin siinä, että lelut ja pelit eivät ole jouluostosten kärjessä. Talvikausi näkyy Suomen tapauksessa. Urheiluvälineiden suhteellisen suuri osuus viitannee talviurheiluun kuten myös vaatteiden keskeisyys jouluostoksissa. Kiinnostavaa on myös kirjojen suuri osuus.  Suomihan on lukemisen suurvalta: kirjojen ostaminen painottunee Suomessa tasaisemmin koko vuoden ajalle kuin muissa Euroopan maissa, sanoo kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar Helsingin yliopistosta.

Pantzar ihmettelee sitä, että yksikään muu maa ei tutkimustuloksissa muistuta Suomen profiilia, ei edes Viro tai Ruotsi.

“Yleensä kaikissa kansainvälisissä vertailuissa Suomi ja Ruotsi ovat samankaltaisia. Ehkäpä Pohjoismaiden samankaltaisuus näkyy budjettien niukkuudessa. Englanti on tässä tutkimuksessa ihan oma lukunsa. Luulen kulutusinnon liittyvän siihen, että Englannin talous on poikkeuksellisen vahva tällä hetkellä”, hän toteaa.

Netin kautta vain viidennes jouluostoksista

Eurooppalaiset suosivat jouluostoksissaan yhä kivijalkakauppoja: verkko-ostosten osuus on vain 21,6 prosenttia.  Innokkaimpina verkko-ostosten tekijöinä erottuvat britit. He hankkivat netin kautta peräti 38,9 prosenttia jouluostoksista. Myös saksalaiset, hollantilaiset ja ranskalaiset suosivat nettiä. Suomalaisten verkkoshoppailu on alle eurooppalaisen keskiarvon: jouluhankinnoista vain 20,3 prosenttia tehdään verkkokaupoista.

Kaikkein hitaimmin nettishoppailuun ovat lämmenneet kroaatit, joiden hankinnoista vain 13,3 prosenttia tapahtuu netin välityksellä. Australialaiset ja virolaiset hankkivat niinikään joululahjat mielummin kivijalkakaupoista.

 

Lisätietoja:

Markus Huhdanpää

Maajohtaja

Ferratum Suomi Oy

puh. 0400 417 783

sähköposti: markus.huhdanpaa@ferratum.fi

ferratum.fi

www.ferratumgroup.com

 

Liitteet: Ferratumin Joulubarometri™

 

Liitetiedostot

Vuonna 2005 perustettu Ferratum Oyj on kansainvälinen finanssiteknologian edelläkävijä. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen mobiililainoja ja pankkipalveluita nopeasti, helposti ja luotettavasti. Ferratum Oyj on listattu Frankfurtin pörssin päälistalla ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Ferratum on laajentanut liiketoimintansa jo 25 maahan ja palvelee tänään asiakkaitaan Euroopassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa ja Kanadassa. Ferratumilla on eri puolilla maailmaa 3,5 miljoonaa rekisteröitynyttä asiakasta, joista noin 1,2 miljoonalle asiakkaalle on myönnetty luotto vähintään kerran. Vuonna 2014 Ferratumin liikevaihto oli 70,5 miljoonaa euroa ja liikevoitto 10,6 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää 501 henkilöä. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs