Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ferratum: Kesälomabudjetit pienentyneet – suomalaiset eurooppalaisittain maltillisia kesälomakuluttajia

Ferratum

Ferratum: Kesälomabudjetit pienentyneet – suomalaiset eurooppalaisittain maltillisia kesälomakuluttajia

Tiedote.
Julkaistu: 03.07.2015 klo 09:00
Julkaisija: Ferratum

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar: Kehitys ikävä Suomen palveluntarjoajien kannalta.

Muissa Euroopan maissa kesälomalaisten rahankäyttö voi ryöstäytyä käsistä, mutta suomalaiset pitävät pään kylmänä lomallakin. Suomalaiset kuluttavat lomalla korkeintaan kolmasosan kotitalouden käytettävissä olevista tuloista, keskimäärin 800 euroa. Tiedot selviävät Ferratum Oyj:n tekemästä Eurooppalaisesta Kesäbarometristä™, joka tehtiin 17 maassa Euroopassa.

Heikko talouskehitys näkyy myös suomalaisten rahankäytössä: 90 prosenttia lomailijoista käyttää tänä kesänä vähemmän tai saman verran rahaa kuin vuosi sitten.

Suomalaisten lomanviettäjien suurin menoerä on kotimaan matkailu. Siihen kuluu viidennes lomabudjetista. Seuraavaksi eniten (14 prosenttia) rahaa kuluu häihin, grillijuhliin ja muihin sosiaalisiin tapahtumiin. Ulkomaan matkailuun suomalaiset panevat rahaa huomattavasti vähemmän (9 prosenttia) kuin esimerkiksi englantilaiset (17 prosenttia ) ja tanskalaiset (15 prosenttia). Eurooppalaisissa lomanviettotavoissa on muitakin eroja: toisin kuin muut kansallisuudet, latvialaiset ja bulgarialaiset käyttävät jopa viidenneksen lomarahoistaan puutarhanhoitoon. Saksalaiset taas innostuvat kesällä eniten muodista, joka kohoaa heillä suurimmaksi menoeräksi.

”Taloustilanne näkyy selvästi kesäloman rahankäytössä. Käytettävissä on vähemmän rahaa kuin aikaisempina vuosina. Kehitys on ikävä suomalaisten palveluntarjoajien kannalta: niiden liiketoiminta kärsii”, sanoo Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar.

Tiedot käyvät ilmi finanssiteknologiayritys Ferratumin Eurooppalaisesta Kesäbarometristä. Tutkimuksessa selvitettiin 17 Euroopan maan kansalaisten rahankäyttöä kesälomalla. Vastaukset saatiin 5 685 kotitaloudelta.

”Ferratumilla on yli miljoona asiakasta, jotka edustavat tasaisesti kaikkia keskituloisia ikäryhmiä 22 maassa, joissa yhtiö toimii.  Tämä luo poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet seurata kulutuskäyttäytymisen muutoksia eri maiden välillä. Tieto on vertailukelpoista ja auttaa meitä kehittämään palveluitamme”, sanoo Ferratumin Suomen maajohtaja Markus Huhdanpää.

Suomen korkea hintataso selittää maltillista kesälomakulutusta

Suomalainen käyttää kesälomaansa keskimäärin 800 euroa kotitaloutta kohti. Summa on eurooppalaista keskiarvoa – 556 euroa – selvästi korkeampi. Eräs selittävä tekijä on Suomen korkea hintataso: kotimaan matkailua suosivat suomalaiset saavat pulittaa kovempia hintoja kuin esimerkiksi tsekit, joiden keskimääräinen kesälomabudjetti on vain 445 euroa. Suomalaisia enemmän euroja lomaansa käyttävät vain tanskalaiset, britit ja espanjalaiset.

Espanjan talouden viimeaikainen nousu näkyy myös siinä, että yli puolet Ferratumin kyselyyn vastanneista espanjalaisista sanoi käyttävänsä tänä kesänä enemmän rahaa kuin vuosi sitten. Esimerkiksi espanjalaiset käyttävät kesälomallaan jopa yli puolet tuloistaan – ennätykselliset 1 130 euroa kotitaloutta kohden – kesälomanviettoon. Kaikkein reippaimmin rahaa kesällä käyttävät virolaiset ja latvialaiset, jotka kuluttavat jopa 60 prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista.

”Erot liittyvät käytettävissä oleviin tuloihin: rikkaissa maissa kesä tai joulu ei hetkauta suhteellista budjettia kuten köyhemmissä maissa. Hollannin, Suomen tai Saksan kaltaisissa varakkaissa valtioissa kesäloma toki näkyy jonkinlaisena kulutuspiikkinä, mutta suhteellisesti alhaisempana kuin köyhemmissä maissa”, Pantzar sanoo.

Baltialaiset ja Itä-Euroopan maiden kansalaiset ovat valmiita käyttämään paljon rahaa muinakin loma-aikoina. Ferratumin viime jouluna toteuttama vastaava kuluttajatutkimus osoitti, että jouluna suurimman osan – vajaan kolmasosan – käytettävissä olevista tuloistaan kuluttivat virolaiset, slovakit, puolalaiset ja tsekit. Suomalaisilta joulumenoihin kului vain 18 prosenttia varoista.

 

Lisätietoja: 

Markus  Huhdanpää

Maajohtaja

Ferratum Suomi Oy

puh. +358 400 417 783

sähköposti: markus.huhdanpaa@ferratum.fi

www.ferratumgroup.com

www.ferratum.fi

 

Liitteet:            

Eurooppalainen Kesäbarometri ™ 2015

Ferratum lyhyesti: tietoa yhtiöstä

Painokelpoinen tiedotekuva

Liitetiedostot

Vuonna 2005 perustettu Ferratum Oyj on kansainvälinen finanssiteknologian edelläkävijä. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen mobiililainoja ja pankkipalveluita nopeasti, helposti ja luotettavasti. Ferratum Oyj on listattu Frankfurtin pörssin päälistalla ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Ferratum on laajentanut liiketoimintansa jo 25 maahan ja palvelee tänään asiakkaitaan Euroopassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa ja Kanadassa. Ferratumilla on eri puolilla maailmaa yli kolme miljoonaa rekisteröitynyttä asiakasta, joista noin miljoonalle asiakkaalle on myönnetty luotto vähintään kerran. Vuonna 2014 Ferratumin liikevaihto oli 70,5 miljoonaa euroa ja liikevoitto 10,6 miljoonaa euroa. Vuoden 2014 lopussa yhtiö työllisti 383 henkilöä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs