Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » EU uusii biotalousstrategiaa - Pohjois-Karjala metsäbiotalouden esimerkkinä Bratislavassa

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

EU uusii biotalousstrategiaa - Pohjois-Karjala metsäbiotalouden esimerkkinä Bratislavassa

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2016 klo 14:24
Julkaisija: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Euroopan unioni aloittaa biotalousstrategian uudistamisen. Aloituskonferenssi kokoaa noin 300 osanottajaa Bratislavaan Slovakiaan maanantaina 17.10.2016. Strategiassa tullaan korostamaan alueiden merkitystä biotalouden kasvussa, uudistumisessa ja innovaatioissa. Konferenssiin on valittu neljä aluetta, jotka komission näkökulmasta voivat toimia esimerkkeinä. Pohjois-Karjala edustaa metsäbiotaloutta. Ranskan, Portugalin ja Unkarin esimerkkialueet liittyvä maa- ja elintarvikealaan sekä vesistöjen ja merien biotalouteen.

- Tilaisuuteen osallistuu eurooppalaisia biotalouden alan ydintoimijoita ja tämä on ainutlaatuinen näyteikkuna Pohjois-Karjalalle kertoa osaamisesta, toteaa Joensuussa sijaitsevan Euroopan metsäinstituutin johtaja Marc Palahí.

- Tuomme esille sen tosiasian, että metsät edustavat 25 prosenttia biomassasta Euroopassa. Yksi kuutio puuta varastoi tonnin hiilidioksidia. Käyttämällä puutuotteita rakentamisessa vähennämme päästöjä ja lisäksi varastoimme hiiltä. Joensuun kaupungin innovatiiviset investoinnit ja julkiset hankinnat ovat yksi mielenkiintoinen esimerkki. Parhaillaan kilpailutetaan Suomen korkeinta 14-kerroksisen puisen opiskelija-asuntojen toteuttamista.

- Toivomme, että Euroopan tasolla kiinnitettäisiin huomiota siihen, että metsät ja metsäbiotalous voisi ”kaapata” neljänneksen nykyisistä hiilidioksidi-päästöistä vuoteen 2050 mennessä oikeilla toimenpiteillä. 

- Pohjois-Karjalassa on näyttöä pitkäaikaisesta ja johdonmukaisesta strategiatyötä ja sen vaikutuksista, jonka perusteella on otettu kunnianhimoinen tavoite öljyvapaasta Pohjois-Karjalasta, kertoo Pohjois-Karjalan biotalouskokonaisuutta tilaisuudessa esitellyt maakuntajohtaja Risto Poutiainen.

Tilaisuudessa julkistetaan myös globaali EU:n hyväksynnän saanut "Bioeconomy Investment Summit", jonka Euroopan metsäinstituutti järjestää joulukuussa 2017 osana Joensuun metsäbiotalouden kasvusopimusta. 

Pohjois-Karjalasta tilaisuuteen osallistuu Palahín ja Poutiaisen lisäksi Joensuun kaupungilta tilaajajohtaja Janna Puumalainen, Itä-Suomen yliopistosta metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas, Stora Ensosta asiakaspalvelupäällikkö Sirpa Välimaa, Joensuun Tiedepuistosta kehityspäällikkö Timo Tahvanainen, Metsäkeskuksesta bioenergian ja biotalouden asiantuntija Urpo Hassinen.

Pohjois-Karjalan tavoitteena öljyvapaa maakunta

Pohjois-Karjala on asettanut tavoitteeksi fossiilisesta öljystä luopumisen lämmityksessä vuoteen 2020 mennessä. Fossiilinen öljy korvataan uusiutuvilla energialähteillä. Tavoite saavutetaan joko korvaamalla nykyisin öljylämmitysjärjestelmissä käytettävä fossiilinen öljy bioöljyllä tai investoimalla vaihtoehtoisiin lämmitysjärjestelmiin. Haasteellisena pidemmän aikavälin tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä maakunta luopuu fossiilisesta öljystä myös liikenteessä.  

Pohjois-Karjalassa metsäbiotalouden lasketaan tuottavan 1,7 miljardin euron liikevaihdon. Tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa miljardilla vuoteen 2025 mennessä. Maakunnassa on noin 500 metsäbiotalouden teknologia- ja palveluyritystä. Nämä työllistävät yhteensä noin 6 000 työntekijää.

Bratislavan konferenssin ohjelma: http://www.bioeconomybratislava2016.eu 

Lisätietoja
Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Risto Poutiainen p. 040 546 9649, risto.poutiainen@pohjois-karjala.fi

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on kuntayhtymä. Tavoitteenamme on Pohjois-Karjalan tekeminen entistä paremmaksi paikaksi asua, opiskella, tehdä töitä ja yrittää. Tehtäviämme ovat maakunnan kehittäminen, maankäytön suunnittelu ja maakunnan etujen ajaminen.

Roolimme aluekehityksessä on ennen muuta olla alueen toimijoiden yhteistyöjohtaja. Toimitilamme ovat Joensuun vanhimmassa kivirakennuksessa, Pielisjoen linnassa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs