Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Etelä-Savoon uusia energiainvestointeja lähes 300 miljoonalla eurolla

Miktech Oy

Etelä-Savoon uusia energiainvestointeja lähes 300 miljoonalla eurolla

Tiedote.
Julkaistu: 07.05.2013 klo 12:04
Julkaisija: Miktech Oy

Etelä-Savossa investoidaan monipuolisesti puhtaaseen energiaan; meneillään on mittavia panostuksia metsäenergiaan ja biopolttoaineiden jalostukseen sekä pienempiä tuuli-, aurinko- ja biokaasuinvestointeja. Investoinnit tuottavat yhteensä yli 2000 gigawattituntia energiaa.

Uudet energiainvestoinnit lisäävät uusiutuvan energian osuutta Etelä-Savon energiantuotannossa, ja biopolttoaineiden jalostuksen sekä viennin myötä uusiutuvan energian käyttöä myös alueen ulkopuolella. Ne vastaavat osaltaan Itä-Suomen bioenergiaohjelman tavoitteisiin: uusiutuvan energian osuuden nostamiseen lämmön- ja sähköntuotannossa sekä energiantuotannon kehittämiseen pienemmässäkin kokoluokassa.

– Etelä-Savolla on pitkät perinteet metsäenergian hyödyntämisessä. Metsävaramme ovat maan parhaat, ja ne tarjoavat mahdollisuuden metsäenergian käytön lisäämiseen entisestään. Alueen energiayhtiöt ovat tehneet pitkäjänteistä työtä uusiutuvan metsäenergian käytön lisäämiseksi, ja täällä on myös vahvaa osaamista alalta, kertoo kehityspäällikkö Mika Muinonen innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy:stä.

Investoinnit parantavat alueen työllisyyttä ja vähentävät energiatuotannon ympäristövaikutuksia. Bioenergia on jo nyt merkittävä työllistäjä Etelä-Savossa, ja investointien toteutuessa työpaikkoja syntyy kerrannaisvaikutukset huomioiden yli 400. Valtakunnallisesti investoinnit auttavat vähentämään tuontienergian osuutta ja Suomen uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttamista. Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen CO2-neutraaleilla polttoaineilla vähentää päästöjä, ja jätteen hyödyntäminen sähkönä ja lämpönä kaatopaikalle päätyvää jätettä. Biokaasutuotannolla saadaan puolestaan sivutuotteena lannoitetta, ja kasvijätteen ravinteet kiertoon.

Suurin Etelä-Savon energiainvestoinneista on Itä-Suomen jäteyhtiöiden ja Varkauden Aluelämpö Oy:n yhteinen jätteenpolttolaitos, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2015 lopussa.

– Investoinnissa yhdistyy Varkauden Aluelämpö Oy:n tarve kaukolämpövoimalan uusimiseen ja Itä-Suomen jäteyhtiöiden tahto lisätä jätteiden hyötykäyttöä. Kaukolämmön tuottaminen on paras tapa jätteiden hyödyntämiseen, ja tulevaisuudessa kaatopaikalle ei päädy mitään jätettä ennen alkukäsittelyä. Jätteenpolttolaitos tullaan toteuttamaan uudella leijukerrostekniikalla, kertoo toimitusjohtaja Sami Hirvonen Metsäsairila Oy:stä.

Miktech Oy:n Biosaimaa-klusteri edesauttaa Etelä-Savon energiainvestointien toteutumista, ja valmistelee mm. Ristiinan biologistiikkakeskusinvestointia. – Tavoitteemme on luoda Etelä-Savoon uutta kestävää liiketoimintaa mm. edistämällä teknologian, yritysten liiketoiminnan ja alueen toimijoiden osaamisen kehittymistä sekä tuomalla toimijat saman pöydän ääreen, Muinonen toteaa.


Etelä-Savon merkittävimpiä ajankohtaisia energiainvestointihankkeita:

- Etelä-Savon Energia Oy: Pursiala 2 -kattilan muutos puunpoltolle, Mikkeli (10 M€)
- Juvan Bioson Oy: Biokaasulaitos, Juva (1 M€)
- Green Fuel Nordic Oy: Bioöljylaitos, Savonlinna (50 M€)
- Airice Oy: Tuulivoimapuisto, Enonkoski (15 M€)
- Suomen Tuulivoima Oy: Tuulivoimapuisto, Savonlinna (36 M€)
- Suur-Savon Sähkö Oy: Biolämpölaitos, Savonlinna (10 M€)
- Itä-Suomen jäteyhtiöt ja Varkauden Aluelämpö Oy: Jätteenpolttolaitos, Varkaus (118 M€)
- Miktech Oy: Biologistiikkakeskus, Ristiina (50 M€)

Lisätiedot:

Mika Muinonen, kehityspäällikkö, Biosaimaa, puh. 0440 361 604, mika.muinonen@miktech.fi 

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

Bioenergian käytön edistäminen on Mikkelin seudun elinkeinopolitiikan kehittämisen kärkihanke, jonka toimintaa toteuttaa Miktech Oy:n koordinoima Biosaimaa-klusteri. Klusteri on osa Mikkelin seudun Osaamiskeskuksen toimintaa, ja sen toimijoina on seudun yrityksiä, tutkimuslaitoksia, rahoittajia ja viranomaistahoja. Biosaimaan yhtenä tavoitteena on metsään perustuvan bioenergian tuotannon lisääminen. Biosaimaa-klusterin koordinointia rahoittaa Työ- ja elinkeinoministeriö. Rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto. www.biosaimaa.fi

 

 

   

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs