Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ekotehokasta ja asukaslähtöistä rakentamista Itämeren alueelle

Turun ammattikorkeakoulu

Ekotehokasta ja asukaslähtöistä rakentamista Itämeren alueelle

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2012 klo 13:27
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Puurakentamisesta älykkäisiin sähköverkkoihin

Ekotehokasta ja asukaslähtöistä rakentamista Itämeren alueelle

Turun AMK on mukana lokakuussa 2012 käynnistyneessä KESTI-hankkeessa. Hankkeessa etsitään ja tunnistetaan asumiseen ja aluerakentamiseen liittyviä uudenlaisia ja kestäviä toimintamalleja, teknologioita ja menetelmiä. Tehtävänä on tunnistaa viisi mielenkiintoisinta, tarpeisiin sopivinta, saavutettavinta ja monipuolisinta ekotehokasta ja vähähiilistä aluerakentamiskohdetta Itämeren alueella, luoda yhteistyöverkostoa, tarkastella ideoiden siirtomahdollisuutta ja välittää tietoa kotimaan toimijoille.

Turun osahankkeessa tarkastellaan kestävän kehityksen ja asukaslähtöisyyden vaateiden toteutumista. Osahankkeessa kehitetään tarkastelumalli, jonka avulla voidaan arvioida aluerakentamiseen liittyen saavutettavuuden tai esteettömyyden ja kestävän kehityksen ratkaisuja ja niiden yhteensopivuutta ja yhteensovittamista. Tavoite on, että malli on koekäytössä keväällä 2013 ja sitä kehitetään projektin edetessä.

 Asumisen ja rakentamisen laadun kohottamiseksi kiinnostus hankkeessa kohdistuu uusiin teknologisiin ratkaisuihin, muun muassa älykkäisiin sähköverkkoihin ja älykkääseen julkiseen liikenteeseen, tilankäytön tehostamiseen, puurakentamiseen ja yhteisölliseen energiatehokkuuteen. Kotimaassa hankkeen kumppaneihin kuuluvat Helsingin, Porvoon, Turun ja Vantaan kaupungit. Mukana on myös suomalaisia yrityksiä, jotka voivat laajentaa liiketoimintaansa ja kehittää osaamistaan.

 Asumisen kulttuurit ja rakentamisen säätely erilaisia

Tavoitteena on löytää aluerakentamisen malleja, joissa käytetyt onnistuneet ratkaisut ovat sovellettavissa myös muissa kohteissa. Ilmasto Itämeren maissa on verrattain samankaltainen, mutta ekotehokkaan asumisen ja rakentamisen ratkaisut voivat olla hyvinkin erilaisia. Usein tämä johtuu asumisen kulttuurista, kansallisesta lainsäädännöstä sekä muusta asumiseen ja rakentamiseen liittyvästä sääntelystä.

 KESTI- hankkeen koordinaattorina ja pääkaupunkiseudun osaprojektin vetäjänä toimii Uudenmaan asumisen osaamiskeskus (Culminatum Innovation Oy Ltd). Muista osaprojekteista vastaavat Jokapaikan tietotekniikan osaamiskeskus (Posintra Oy) Porvoosta sekä Turun AMK:n Hyvinvointipalvelut- sekä Tekniikka, ympäristö ja talous -tulosalueiden tutkimus- ja kehittämistoiminta. Turun osahanketta rahoittavat Etelä-Suomen EAKR-ohjelma sekä Turun AMK. Hanke toteutetaan vuosina 2012–2014.

 

Lisätietoja Turun osahankkeesta:

Raija Luona-Helminen, projektipäällikkö

Turun ammattikorkeakoulu

+358 44 9074959

raija.luona-helminen@turkuamk.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Liitetiedostot

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 800 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa. Turun AMK:sta valmistuneet ovat työllistyneet parhaiten muihin ammattikorkeakouluihin verrattuna.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs