Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ehjät vaatteet kierrätykseen, käyttökelvottomat energiaksi

Tekstiili- ja muotialat TMA ry

Ehjät vaatteet kierrätykseen, käyttökelvottomat energiaksi

Tiedote.
Julkaistu: 17.11.2015 klo 09:08
Julkaisija: Tekstiili- ja muotialat TMA ry

Ehjät tekstiilit kannattaa kierrättää. Rikkinäiset ja käyttökelvottomat tekstiilit voi laittaa jatkossakin sekajätteen joukkoon, vaikka orgaanisen jätteen vienti kaatopaikoille päättyy vuoden vaihteessa.

"Julkisuudessa liikkuu väärää tietoa tekstiilien lajittelusta. Vaikka tekstiilien kaatopaikkasijoittaminen päättyy, kuluttaja voi hävittää käytöstä poistamansa vaatteet yhä sekajätteen mukana. Sekajätteenä ne poltetaan energiaksi energiavoimaloissa, vaikkapa koteja lämmittämään”, selventää tilannetta Tekstiili- ja muotialat TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

TMA suosittelee vain ehjien vaatteiden viemistä keräyslaatikoihin ja -pisteisiin, joita on Suomessa eri toimijoilla yhteensä noin 3000 paikassa. Kierrätykseen kelpaavat vaatteet päätyvät laatikoista uusiokäyttöön, muun muassa myytäväksi Suomessa ja Balttiassa tai käytettäväksi kehityshankkeisiin Afrikassa. Tällä hetkellä kierrätysvaatteista osa menee eri avustusjärjestöjen kautta maahan saapuville pakolaisille.

Rikkinäisiä tai käyttökelvottomia vaatteita TMA ei suosittele vietäväksi keräyslaatikoihin, vaan kehottaa laittamaan ne sekajätteeseen. Kuluttaja voi tehdä niin hyvällä omallatunnolla. Varsinkin tekokuitujen polttoarvo on varsin hyvä.

”Keruutoiminta on niin heikosti kannattavaa, että rikkinäiset vaatteet eivät tuota mitään. Kuluja taasen syntyy erilliskeräyksestä ja lajittelusta, kun raaka-aine kumminkin loppujen lopuksi päätyy energian talteenottoon. Siksi käyttökelvottomat tekstiilit kannattaa laittaa suoraan sekajätteen joukkoon”, tarkentaa Kankaanpää.

Tekstiilijätteen hyötykäyttö uudelleen vaatekuiduksi ja vaatteiksi toki etenee. Monia kehityshankkeita on käynnissä. Lähiaikoina markkinoille on tulossa myös tekstiilikuiduista uudelleen kuidutettuja tekstiilejä ja vaatteita. Lupaavat hankkeet antavat toivoa, että myös poistovaatteista yhä suurempi osa voitaisiin käyttää uudelleen vaatevalmistuksessa.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää
Tekstiili- ja muotialat TMA
0400-600 037
veli-matti.kankaanpää@textile.fi

Tekstiili- ja muotialat TMA ry on muoti- ja urheilukaupan edunvalvontajärjestö. TMA:n jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat. www.textile.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs