Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Connect-hanke: Uusia markkina-alueita suomalaisille uusiutuvan energian yrityksille

FUAS

Connect-hanke: Uusia markkina-alueita suomalaisille uusiutuvan energian yrityksille

Tiedote.
Julkaistu: 27.09.2012 klo 12:07
Julkaisija: FUAS

Uusiutuvan energian markkinamahdollisuuksia ja haasteita Afrikassa käsiteltiin Connect-hankkeen järjestämässä seminaarissa Lahdessa 25.9.2012.

Afrikan maat ovat nyt samassa tilanteessa kuin Kiina kymmenen vuotta sitten, eli alueella on valtava markkinapotentiaali, kertoi Helena Sarén Finprosta.

- Suomalaisten olisi unohdettava ennakkoluulot kehitysmaista, sillä Afrikassakin keskiluokka kasvaa nopeasti ja sitä myötä ostovoima sekä markkinat. Kehitys kulkee valtavin harppauksin, monissa Afrikan maissa on siirrytty esimerkiksi suoraan maksupalveluiden käyttöön matkapuhelimella.

Uusiutuvalle energialle on suuri tarve kehittyvissä maissa, koska energiasta on pulaa, monilla alueilla sähköverkko ei kata maaseutua ja verkon kapasiteetti on riittämätön. Esimerkiksi Nigeriassa sähköverkon siirtokapasiteetti on samaa tasoa kuin Unkarissa mutta väestöä on 16 kertaa enemmän. Kehityksen myötä tehdyt virheet ja ympäristön pilaaminen voidaan välttää siirtymällä suoraan käyttämään uusiutuvaa energiaa.

Esimerkkinä markkinamahdollisuuksista maailmassa on noin 7 biljoonaa matkapuhelimen käyttäjää, joista 650 miljoonalla on rajoitetusti mahdollisuuksia puhelimen lataamiseen luotettavan sähköverkon puuttuessa. Lisäksi 2 biljoonaa liikkuvaa työtä tekevää ihmistä on riippuvaisia matkapuhelimen toiminnasta ja tarvitsee niille pidempää toiminta-aikaa.

- Energian saatavuuden haaste on näin myös iso mahdollisuus yrityksille, kuvaili tilannetta Jouko Häyrynen Suntrica Oy:stä. Yritys myy mm. kannettavia aurinkoenergialatureita matkapuhelimien, kannettavien tietokoneiden ja muiden laitteiden lataamiseen.

Afrikan markkinoilla on myös paljon haasteita yrityksille. Haasteet liittyvät mm. toimintakulttuuriin, pankkijärjestelmiin, rahoitukseen, logistiikkaan ja yleensä asiakkaiden tavoittamiseen. Sarah Laaru Mwaawaaru Suomi – Ghana Kauppakamariyhdistyksestä ohjeisti yrityksiä kartoittamaan ensimmäiseksi kohdemaansa erilaisten ihmisryhmien tarpeet.

- Sen jälkeen tarjottavasta tuotteesta ja teknologiasta on tehtävä käytännöllistä paikallisiin oloihin sekä hinnaltaan saavutettavaa. Suomalaisten pk-yritysten markkinoille pääsyä edistäisi myös yhteistyö muiden saman alan yritysten kanssa.

Tekesin Groove-ohjelman rahoittaman Connect-hankkeen tavoitteena on mallintaa verkostojen luomista kehitysmaihin uusiutuvan energian pk-yritysten viennin tukemiseksi. Verkostoissa pyritään hyödyntämään erityisesti Suomessa opiskelevien ulkomaalaisten opiskelijoiden potentiaalia. FUAS-konsortion (Hämeen ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu ja Laurea) opiskelijat esittelivät seminaarissa projektin maaselvitysten tuloksia ja jatkossa opiskelijayhteistyö jatkuu mm. yritysten, opiskelijoiden ja muiden sidosryhmien workshopeissa, ammattikorkeakoulujen kursseilla sekä opinnäytetöiden muodossa.

Lisätietoja:

Maarit Virtanen, projektipäällikkö

Lahden ammattikorkeakoulu

maarit.virtanen@lamk.fi

puh. 044 708 1260

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs