Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Alkoholin matkustajatuontiin esitetään ohjetasoja valvonnan selkeyttämiseksi

Valtiovarainministeriö

Alkoholin matkustajatuontiin esitetään ohjetasoja valvonnan selkeyttämiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 10.04.2014 klo 13:58
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Hallitus on antanut valmisteverotusta koskevan esityksen, joka sisältää myös ohjeelliset tasot alkoholijuomien verovapaalle matkustajatuonnille EU-maista.  Ohjetasot selkeyttävät  Tullin valvontatyötä ja lisäävät valvonnan ennustettavuutta kansalaisten kannalta.

Esityksen taustalla on alkoholiveron veropohjan epätavallinen pienentyminen sekä matkustajien mukanaan tuomien alkoholijuomien määrän kasvu. Tuonti kasvoi 100-prosenttisena alkoholina mitaten vuonna 2013 noin 15,4 prosenttia, mikä on poikkeuksellisen suuri muutos. Litroissa tuonti oli viime vuonna 75,3 miljoonaa litraa. Tuonti on jäänyt pysyvästi korkealle tasolle.

Toisesta EU-maasta saa tuoda myös jatkossa alkoholia verovapaasti ainoastaan omaan käyttöön itse kuljettaen. Arviointi siitä, tulevatko tuotteet omaan käyttöön vai kaupalliseen tarkoitukseen, tehdään edelleen kokonaisharkinnalla, jossa tuotteiden määrä on yksi peruste. Kaupallisiin tarkoituksiin tuodusta alkoholista tulee ilmoittaa Tullille ja maksaa valmisteverot etukäteen määristä riippumatta. Uuden säännöksen mukaan alkoholin tuojan tulee pyydettäessä antaa Tullille selvitys tuonnin tarkoituksesta ja saattaa todennäköiseksi, että tuotteet ovat omaan käyttöön, jos hän tuo mukanaan enemmän kuin:

1) 20 litraa välituotteita
2) 90 litraa viinejä, joista enintään 60 litraa on kuohuviinejä
3) 110 litraa olutta
4) 10 litraa muita alkoholijuomia.

Lakiesitys etenee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn ja on tarkoitus saattaa voimaan mahdollisimman pian. Valtiovarainministeriö tulee yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa tiedottamaan lakimuutoksesta tarkemmin lain voimaan tulon yhteydessä.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Tanja Nurmi, puh. 02955 30335.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs