Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ajankohtaista Uudeltamaalta: Älyrannekkeella turvaa potilaille ja säästöä terveydenhuoltoon

Tekes tiedottaa

Ajankohtaista Uudeltamaalta: Älyrannekkeella turvaa potilaille ja säästöä terveydenhuoltoon

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2014 klo 13:30
Julkaisija: Tekes tiedottaa

Medieta on kehittänyt Tekesin rahoituksella lääketieteellisen rannekemittalaitteen, joka mahdollistaa ensimmäisenä maailmassa laajan biosignaalien mittaamisen, tietojen keräämisen, prosessoinnin sekä tiedonsiirron langattomasti oikea-aikaisesti ennalta määrätyille tahoille ja henkilöille.

Langaton ranneke mittaa mm. hengitystaajuutta, happisaturaatiota, lämpötilaa, verenpainetta, sydämen sykettä ja tajunnan tasoa. Mukaan on liitettävissä myös EEG ja EKG. Tätä kokonaisuutta pystytään peilaamaan varhaisten riskien tunnistamisen taulukkoon (EWS, early warning score table), joka on yleisesti käytössä sairaaloissa ympäri maailmaa.

Kun mahdolliset riskit esimerkiksi leikkauksen jälkeen tunnistetaan ajoissa, ongelmat eivät pääse kertaantumaan ja siten pitkittämään sairaalassa oloaikaa, nostamaan lääkitystä ja pidentämään toipumisaikaa. Kun elintoimintojen mittaaminen on näin laajaa helppokäyttöisellä rannekkeella, potilas voidaan siirtää esimerkiksi tehohoidosta turvallisesti avo-osastolle tai kotihoitoon nykyistä paljon nopeammin. Tästä tulee merkittäviä kustannussäästöjä.

Biosignaaleja mittaamalla voidaan myös antaa potilaille prioriteettijärjestys heidän tarpeidensa mukaan jo sairaalaan tai terveyskeskukseen kirjaantumisen yhteydessä. Samoin se osoittaa, tarvitaanko lääkäriä vai riittääkö esimerkiksi sairaanhoitajan tapaaminen ja antaa tarvittavat terveydentilaan liittyvät tiedot terveydenhuollon ammattilaisille jo ennen varsinaista potilaan konsultaatiotapahtumaa. Ei siis ole mikään ihme, että tuote on herättänyt suurta kansainvälistä kiinnostusta, vaikka se on vasta demovaiheessa.

"Koko juttu lähti liikkeelle lääkäreiden turhautumisesta, kun potilas saattoi menehtyä esimerkiksi yön aikana. Se olisi ollut vältettävissä, jos potilaan elintoiminnot olisivat olleet jatkuvassa seurannassa ja tarvittavat hälytysmekanismit käytössä potilaan turvallisuutta parantaen", kertoo Medietan toimitusjohtaja Jouni Ruoppa.

"Moni on yrittänyt tehdä tätä vuosikymmenten aikana, mutta ei ole onnistunut. Me lähdimme lohenomaisesti vastavirtaan tekemään sitä juttua sekä hakemaan maailmalta komponentteja, jotka pystytään integroimaan toisiinsa ajatuksella ettei pyörää tarvitse keksiä uudelleen itse, eikä moottoria, eikä vaihdelaatikkoa eikä kaikkia muitakaan osia saadaksemme aikaiseksi maailman paras tuotos."

Ainutlaatuinen tuote ja Tekesin rahoitus tuovat ennennäkemätöntä vauhtia kasvuun

"Amerikan markkinat tällaiselle tuotteelle ovat seitsemän miljardia dollaria vuodessa. Toinen mokoma löytyy Euroopasta ja kolmas Aasian ja Tyynenmeren alueelta. Markkinat ovat siis valtavat. Lähimmäksi meitä on päässyt eräs amerikkalainen firma, mutta heillä eri elementit kommunikoivat piuhojen välityksellä. Me olemme tehneet järjestelmän langattomaksi. Olemme yhdistäneet lääketieteellisen laitteen kulutuselektroniikkaan ja mobiilisuuteen Niin tarunomaista kun se onkin, se on onnistunut", iloitsee Ruoppa. Kiitos tästä lankeaa luonnollisesti hyvälle suomalaiselle osaamiselle niin lääketieteen kuin mobiiliosamisenkin saroilla.

Yritys on rakentanut määrätietoisesti henkilöstönsä ja johtonsa niin signaaliteknologian, elektroniikan, lääketieteen kuin liiketoiminnankin konkareista.

Ruopan mukaan yrityksen on tarkoitus nostaa henkilömääränsä pariin sataan muutaman vuoden kuluessa. Se ei tapahdu pelkästään Suomessa. Eurooppa ja USA ja Aasia ovat neuvottelusuuntia. "Teemme eri tavalla kuin moni muu firma tekee. Etenemme pikakaistaa. Me olemme tehneet tätä juttua nyt 2,5 vuotta. Normaalisti tähän asti pääseminen kestäisi noin 4-5 vuotta. Ilman Tekesin rahoitusta tämä nopeus ei olisi onnistunut tai olisi ollut paljon vaikeampaa. Tekesin rahoitus antanut lisää uskottavuutta ja motivaatiota", sanoo Ruoppa. Yrityksellä on tavoitteena listautuminen pörssiin.

Helsingissä ja Oulussa kotipaikkaansa pitävä Medieta tekee tällä hetkellä yhteistyötä järjestelmän rakentamisessa mm. oululaisen Innokas Medical -yhtiön sekä lukuisten oman alansa niin kotimaisten kuin ulkmaistenkin erityisosaajien kanssa. Medieta kokoaa yhteen kuhunkin terveydenhuollon osa-alueeseen kulloinkin parhaiten soveluvan kokonaisuuden oli sitten kyseessä kardiologia, neurologia , naistentaudit tai jokin muu erityisosaamista edellyttävä kokonaisuus. Medietan ydinosaamisen keskiössä ovat myös erittäin hyvät yhteistyösuhteet niin yliopistollisiin keskussairaaloihin kuin teknillisiin korkeakouluihinkin.

Medieta on saanut rahoitusta tuoteensa kehittämiseen Tekesin BioIt-ohjelmasta, jolla on vauhditettu biologisen tiedon ja ICT:n yhdistämistä sekä yritysten kansainvälistä kasvua.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Jouni Ruoppa
Puh. 0400 450 204
jouni.ruoppa (at) medieta.com
www.medieta.com

Tekesin BioIT-ohjelma

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Viestintäpäällikkö Sanna Nuutila, Tekes
puh. 050 5577 717, sanna.nuutila(at)tekes.fi

Lisää asiakkaiden tuloksia

Liitetiedostot

Tekes on yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haastavien tutkimus- ja kehitysprojektien ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja aktivoija. Tekes palvelee suomalaisen elinkeinoelämän ja tutkimuksen uudistumista. www.tekes.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs