Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » 6.7.2015. Allmäneuropeisk specialtvåa ges ut 6.8.2015. Specialmynt på två euro för EU-flaggan 30 år

Suomen Rahapaja Oy

6.7.2015. Allmäneuropeisk specialtvåa ges ut 6.8.2015. Specialmynt på två euro för EU-flaggan 30 år

Pressmeddelande.
Publicerad: 06.07.2015 kl. 13:46
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Årets andra specialtvåa hedrar den 30-åriga Europeiska flaggan. Specialmyntet ges ut den 6 augusti och präglas i 500 000 exemplar i Finland. Det är euroländernas fjärde gemensamma specialtvåa.

Specialtvåan som hedrar den 30-åriga EU-flaggan ges ut som resultat av en designtävling ordnad av Euro-peiska kommissionen. Totalt 62 myntverk i eurozonen lämnade in tävlingsbidrag, och av dessa valde en förjury fem bidrag som medborgarna kunde rösta på. Röstningen avslutades i slutet av maj, och till vinnare utsågs specialmyntet på två euro i design av greken Georgios Stamatopoulos. Det vinnande tävlingsbidra-get illustrerar tolv människogestalter som dansar i ring kring EU-flaggan. Hela 30 procent av alla de 100 000 röster som lämnades in gick till vinnaren.

Teckensidan på den allmäneuropeiska specialtvåan är likadan i alla euroländer. I Finland publiceras specialtvåan i 500 000 exemplar.

Specialtvåorna hör till de populäraste samlarmynten

Alltsedan 2004 har specialtvåor getts ut i Finland. Myntet som hedrar EU-flaggan är den fjärde allmäneuro-peiska specialtvåan. Tidigare har specialtvåor getts ut åren 2012 (Euron 10 år), 2009 (EMU 10 år) och 2007 (Romfördraget 50 år)

"Specialmynten på två euro har alltid varit eftertraktade samlarobjekt runtom i världen och de allmäneuropeiska specialmynten är intressanta komplement till specialtvåorna. De finländare som samlar på specialtvåor myser i år, eftersom det senare i år undantagsvis och till skillnad från tidigare kutym kommer att publiceras ännu en tredje specialtvåa", säger verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland.

Myntverket i Finland erbjuder specialmynt styckevis som spegelblanka i festförpackning (pris 24 €), i påsar med 10 mynt i fabrikskvalitet (pris 41 €) och på rulle med 25 specialmynt i fabrikskvalitet (pris 90 €). Förhandsförsäljningen av specialmyntet inleds i Myntverket i Finlands webbutik 23.7.2015.

Ytterligare information:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 40 660 5900
auli.mikkonen(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs