Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Vuoden 2012 Alihankkija ja Päähankkija palkittiin Tampereella alkaneilla messuilla

Tampereen Messut

Vuoden 2012 Alihankkija ja Päähankkija palkittiin Tampereella alkaneilla messuilla

Tiedote.
Julkaistu: 18.09.2012 klo 09:39
Julkaisija: Tampereen Messut

KANSAINVÄLISTYMINEN JA VIENTI OVAT ALIHANKINNAN PÄÄTEEMOJA

Historian suurimmat kansainväliset Alihankinta-messut alkoivat Tampereella tiistaina 18.9.2012. Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsi messujen avajaisissa Vuoden Päähankkijana 2012 Ponsse Oyj:n ja Vuoden Alihankkijana 2012 Lehtosen Konepaja Oy:n. Kolme päivää jatkuvassa alihankintateollisuuden messutapahtumassa on ennätykselliset 890 näytteilleasettajaa 17 maasta.

Alihankinta-messut toteutetaan nyt 22. kerran. Suomen merkittävimmän teollisuuden messutapahtuman avasi tiistaina Elinkeinoelämän Keskusliiton Yrittäjävaltuuskunnan kansainvälistymisryhmän puheenjohtaja ja Sacotec-yhtiöiden toimitusjohtaja Antti Zitting. Avajaispäivän tiedotustilaisuudessa kuultiin ajankohtaisia katsauksia alan tilanteesta ja näkymistä. Esitykset ja muut mediamateriaalit: www.alihankinta.fi (Media).

Teknologiateollisuus ry: Teollisuusvetoinen kasvu takaa eurooppalaisen hyvinvoinnin

– Euroopan ja maailmantalouden haastava tilanne koskettaa yrityksiä ja toimialoja kovin epäyhtenäisesti, korostaa Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas. EU-maiden ja Suomen bruttokansantuote on supistumassa eikä kehittyvien talouksien kuten Kiinan taloudesta ole toistaiseksi merkittävää vetoapua. Suomen suurena haasteena on viennissä tapahtunut pysyvä tasopudotus, vaihtotaseen alijäämä sekä julkisen sektorin velkaantumiskierre. Tarvitaan toimintaympäristön ja yritysten kilpailukyvyn jatkuvaa parantamista, painottaa Palokangas.

– Eurooppalaisen hyvinvoinnin ylläpitäminen edellyttää teollisuusvetoista kasvua. Onneksi teollinen pohja ei ole Euroopassa rapautunut yhtä pahasti kuin esimerkiksi USA:ssa. Kasvun rakentamiselle on hyvät mahdollisuudet, korostaa johtaja Ilkka Niemelä Teknologiateollisuudesta. Luotu sisämarkkina-alue on kiistatta EU:n menestystarina. Ostovoimalla mitattuna se on maailman suurin yhteismarkkina. Yli 500 miljoonan ihmisen päivittäiset tarpeet ja esimerkiksi asuinympäristön, infrastruktuurin ja liikenteen ylläpito synnyttävät luonnollista kysyntää, sanoo Niemelä.

TRIOplus tuo työkaluja kilpailukykyyn – alueellisten toimitusketjujen hajoaminen seminaariaiheena

TRIOplus-toiminnasta Teknologiateollisuudessa vastaava ryhmäpäällikkö Harri Jokinen korostaa, että jos suomalaiset alihankkijat haluavat elää, eurooppalainen sisämarkkina pitää pystyä hyödyntämään.

– Elektroniikkateollisuuden muutos osoitti, että paikallisten arvoketjujen purkautuminen uhkaa tuotantoa ja siirtää sitä edullisempien kustannusten maihin. Kone- ja metallituoteteollisuudessa tilanne on onneksi toisenlainen: tuotannon räätälöintiä vaativa, paras ydinosa jää Suomeen ja vaatii ympärilleen taitavaa osavalmistusta, kertoo Harri Jokinen.

Alueellisten toimitusketjujen hajoamista ja niiden korvaamista uudenlaisilla toimintatavoilla pohditaan TRIOplus-seminaarissa keskiviikkona 19.9. kello 12.30–16.15. Seminaariohjelmassa on muun muassa esimerkki yrityksestä, joka lähti heti nollasta päähankkijaksi. Toinen esimerkki kertoo, että maailmalle ei tarvitse mennä yksin vaan kumppaneita ja palveluja on tarjolla. Kolmas esimerkkiyritys on päässyt kapealla osaamisalueellaan maailman huipulle.

Vuoden Päähankkija 2012 on Ponsse Oyj

LOGY ry palkitsi Ponsse Oyj:n Vuoden Päähankkijana 2012. Tunnustuksen ottivat Alihankinta-messujen avajaisissa vastaan osto- ja logistiikkajohtaja Pasi Arajärvi sekä talousjohtaja Petri Härkönen. Metsäkoneyrittäjä Einari Vidgrén perusti Ponssen vuonna 1970 Ylä-Savoon Vieremälle. Pörssinoteeratun perheyrityksen juuret ovat suomalaisella maaseudulla, mutta sen valmistamista metsäkoneista noin 70 % menee vientiin. Yritys työllistää lähes 1000 ammattilaista ja sen valmistamat tuotteet kattavat laajasti tehokkaan puunkorjuun vaatimukset. Palkintovaliokunta on pannut merkille Ponssen halun kehittää kotimaista alihankintaa. Se toimii alihankkijoihinsa päin avoimesti ja yhteistyöhakuisesti. Yritys on myös vahvasti panostanut toimittajaverkostonsa sekä hankinta- ja logistiikkaprosessiensa kehittämiseen ja huippuosaamiseen. Palkinto on samalla tunnustus pitkäjänteisestä kehitystyöstä, vaikka talouskriisit ovat välillä kohdelleet yritystä sekä sen alihankkijaverkostoa kovallakin kädellä.

– Toimittajayhteistyössä keskeisenä periaatteenamme on toiminnan avoimuus ja suoraviivaisuus. Meillä on pitkäaikaisia alihankintasuhteita, joissa yhteistyö on tiivistä ja läpinäkyvää. Tärkeimmät alihankkijamme ovat sähköisen portaalin kautta jatkuvasti ajan tasalla konetoimitustemme aikatauluista ja tilauskannasta. Keskinäinen avoimuus auttaa molempia osapuolia luomaan tehokasta toimintaa ja kehittämään tuotteita. Suurin osa alihankkijoistamme on suomalaisia ja luotamme kotimaisen työn laatuun. Myös kotimainen alihankinta on kilpailukykyistä, kun prosessit ovat tehokkaita. Toimittajayhteistyö on yksi strategisista painopisteistämme. Emme tyydy keskinkertaisuuteen sen enempää tuotteissa kuin toiminnoissakaan. Ongelmatilanteet ratkaistaan kuitenkin aina alihankkijoiden kanssa yhdessä. Yhtiön perustajaa siteeraten pidämme sen minkä lupaamme ja vaadimme rehtiä asennetta myös alihankkijoiltamme, kertoo Ponssen osto- ja logistiikkajohtaja Pasi Arajärvi.

Vuoden Alihankkija 2012 on Lehtosen Konepaja Oy

LOGY ry palkitsi Lehtosen Konepaja Oy:n Vuoden Alihankkijana 2012. Tunnustuksen otti Alihankinta-messujen avajaisissa vastaan toimitusjohtaja Erkki Lehtonen. Vuonna 1923 toimintansa aloittanut Lehtosen Konepaja Oy on raskaan metalliteollisuuden tilauskonepaja. Kokemäen Peipohjassa sijaitseva yritys työllistää 120 henkilöä. Lehtosen Konepaja Oy toimii alihankkijana useille merkittäville kansainvälisille teknologiateollisuuden vientiyrityksille. Palkintovaliokunnan huomion kiinnitti erityisesti Lehtosen Konepajan pitkäjänteinen ja ennakkoluuloton kehitystyö. Yritys on määrätietoisesti investoinut ja pystynyt kasvamaan jopa haastavina lamavuosina. Lehtosen Konepaja tunnetaan yhteistyökumppanina, jonka kunnia-asia on pyrkiä täyttämään antamansa lupaukset ja yritys tavoittelee toiminnassaan aidosti asiakkaittensa parasta.

– Yrityksemme on keskittynyt sopimusvalmistukseen ja pitkäjänteiseen yhteistyöhön asiakkaidemme kanssa. Tavoitteenamme on olla halutuin kumppani markkinoilla. Panostamme jatkuvaan kehittämiseen tuodaksemme lisäarvoa asiakkaillemme ja auttaaksemme heitä menestymään. Pelkkä tuotteen valmistaminen ei riitä vaan meidän on kyettävä jatkuvien investointien kautta parantamaan kustannuskilpailukykyämme ja laaduntuottoa. Keskeinen tavoite on olla kustannustehokas, laadukas, nopea ja ketterä toimittaja, toteaa Erkki Lehtonen.

LOGY:n palkintovaliokunnan puheenjohtaja Kari Sorjonen painotti messujen avajaisissa pitämissään palkintopuheissa, että vuodesta 1987 alkaen myönnettyjen tunnustusten tarkoituksena on edistää suomalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukykyä tukevaa verkostoitumista. Tavoitteena on palkita yrityksiä, jotka ovat toimineet esimerkillisesti päähankkijoina ja alihankkijoina.

Monipuolinen ohjelmasisältö – seminaareissa nostetaan esille kansainvälistyminen ja vienti

Messujen pääteemana on vienti ja kansainvälistyminen. Aihetta käsitellään laajasti muun muassa tiistaina 18.9. klo 12.00–14.50 pidettävässä Vienti ja kansainvälistyminen pk-sektorilla – onnistuneita esimerkkejä -seminaarissa. Teknologiateollisuus ry toteuttaa Toimitusjohtajat tentissä -tapahtuman tiistaina 18.9. klo 15.00 alkaen. Tilaisuuteen osallistuu noin 100 insinööriopiskelijaa, jotka tenttaavat Peter Nymanin johdolla toimitusjohtajia siitä, minkälaisia töitä alalla on tulevaisuudessa tarjolla, minkälaisella osaamisella pärjätään maailmalla ja miten näihin tulevaisuudennäkymiin voi varautua jo opiskeluaikana.

Enterprise Europe Network toteuttaa messuilla torstaina 20.9. kansainvälisen yrityskontaktitapahtuman Subcontracting B2B Matchmaking 2012. Lisäksi osastoilla on monipuolista ohjelmaa aina WRC-kuljettaja Jari-Matti Latvalan vierailusta työvaatemuotinäytöksiin ja erilaisiin kilpailuihin. Messu- ja somistusalan liitto ry ja Tampereen Messut Oy valitsevat Paras messuosasto -kilpailun voittajat avajaispäivänä.

Euroopan toiseksi suurimmilla alihankintamessuilla on yli 70 ulkomaalaista näytteilleasettajaa

Alihankinta-messujen näytteilleasettajamaat vuonna 2012 ovat Belgia, Espanja, Intia, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kiina, Latvia, Liettua, Portugali, Puola, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi, USA ja Viro. Ulkomaalaisia näytteilleasettajia on yli 70. Messuilla käy vuosittain noin 16 000 alan ammattilaista, joista noin 600 kävijää tulee ulkomailta. Kävijämäärällä mitattuna Alihankinta on Euroopan toiseksi suurin alan tapahtuma.

Alihankinta esittelee metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuutta, teollisuuden ICT-ratkaisuja sekä näiden alojen suunnittelua ja konsultointia. Keväällä tehdyn tutkimuksen mukaan tapahtumassa esitellään vuosittain yli 2000 uutta innovaatiota. Tampereen Messut Oy järjestää Alihankinta-messut pääyhteistyökumppaneidensa Teknologiateollisuus ry:n, Kumiteollisuus ry:n ja Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n kanssa. Lisätietoa messuista ja laajasta ohjelmasta: www.alihankinta.fi.

Alihankinta 2012 -messut ovat avoinna tiistaina 18.9. ja keskiviikkona 19.9 klo 9–17, torstaina 20.9. klo 9–16.

Mediamateriaalit ja median akkreditoituminen messuille osoitteessa www.alihankinta.fi (Media).

LISÄTIEDOT: www.alihankinta.fi

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi
Jani Maja, projektipäällikkö, p. 0207 701 255, 050 356 1325,
jani.maja@tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 0207 701 205, 050 536 8133, tanja.jarvensivu@tampereenmessut.fi
Meri Mattila, viestintäassistentti, p. 0207 701 242, 0400 914 877,
meri.mattila@tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs