Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Turun AMK:n opiskelijat murtautuvat tietoverkkoon

Turun ammattikorkeakoulu

Turun AMK:n opiskelijat murtautuvat tietoverkkoon

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2015 klo 13:56
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Tietojenkäsittelyn loppuvaiheen opiskelijat osallistuvat sunnuntaina 8.2. järjestettävään kanadalaiseen hakkerointikilpailuun, jossa murtaudutaan harjoitusta varten luotuun yritystason tietoverkkoon. Hakkerointiharjoittelun lisäksi opiskelijat joutuvat turvaamaan heille osoitettuja palvelimia tietoturvahyökkäyksiltä.

Tulevaisuudessa tietoturvatestauksen merkitys kasvaa edelleen, ja esimerkiksi luottokorttimaksuja vastaanottavien yrityksien täytyy testata tietojärjestelmänsä säännöllisesti. Hakkerointiharjoituksessa opiskelijoiden tulee siis osata tietoturvahaavoittuvuuksien paikkaamista ja hyökkäyksiin reagoimista reaaliajassa.

– Konkreettisesti osallistuminen harjoitukseen tapahtuu Lemminkäisenkadun Keidas-tilasta käsin VPN-yhteyden avulla, kertoo yliopettaja Jarkko Paavola Turun AMK:sta.

Turun AMK:ssa tietoturvakoulutus kuuluu tietojenkäsittelyä opiskelevien koulutukseen. Myös tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijoille aihealueen opiskelu on mahdollista.

Ammattikorkeakoululla on oma tietoturvatestauksen kouluttamiseen soveltuva virtuaaliympäristönsä, jota on hyödynnetty opintojaksoilla. Ympäristöä voidaan käyttää aivan vasta-alkajien opetuksessa, mutta tarvittaessa haastetta löytyy myös alan ammattilaisille.

Opiskelijat ymmärtävät, mitä ylläpitäjän tehtävät voivat hektisimmillään olla, kun tietoturvahyökkäys yritetään estää ja pysäyttää. Tärkeintä on tietenkin, että saatuja oppeja päästään soveltamaan käytännössä.

Opiskelijat hakkerin roolissa

Kisassa syvennetään tietoturvatestaus- ja tietoverkonsuojaamistaitoja asettumalla hakkerin sekä tietoturvahyökkäykseltä puolustautuvan ylläpitäjän asemaan. Yritystason tietoverkosta yritetään kaivella ja selvittää erilaisia tietoja. Löydetyt tiedot, joita pelissä kutsutaan lipuiksi, pisteytetään, ja eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa. Samalla opiskelijoiden täytyy turvata heille kisassa määrätyt palvelimet tietomurroilta.

– Kyseessä on niin sanottu lipunryöstöharjoitus, joka etenee yksittäisten tehtävien kautta kohti lopullista päämäärää. Kilpailussa testataan laajasti tietoturva- ja tietoteknistä osaamista, ja myös mielikuvitus on koetuksella, toteaa Paavola.

– Tällaiset kilpailut innostavat opiskelijoita testaamaan omia tietoturvataitojaan aivan erityisellä tavalla. Samalla kokonaisymmärrys tietoturva-alalta kasvaa tahtomattakin, kertoo Paavola edelleen.


Harjoitus on osa Turun ammattikorkeakoulun ja kanadalaisen yliopiston University of Ontario Institute of Technologyn yhteistyötä, joka alkoi korkeakoulujen yhteisestä EU-rahoitteisesta projektista.


Lisätietoja:

Jarkko Paavola, yliopettaja
jarkko.paavola@turkuamk.fi
+358 40 355 0335

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9300 opiskelijan ja 700 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs