Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Tornihotellin suuret ikkunat ovat täynnä näkymätöntä teknologiaa

Pilkington Automotive Finland Oy

Tornihotellin suuret ikkunat ovat täynnä näkymätöntä teknologiaa

Tiedote.
Julkaistu: 15.12.2014 klo 09:48
Julkaisija: Pilkington Automotive Finland Oy

Tornihotellin kattoterassi sekä baari näyttävät Tampereen sykkeen kaikkein kauneimmillaan. Maisemaa ihaillaan Moro Sky Bar -kattoravintolassa lähes 90 metrin korkeudessa huomaamattomien, mutta varmasti kaikkien maiseman ihailijoiden mielestä oleellisten, ikkunalasien läpi. Kaikkien Tornihotellin ikkunoiden lasimateriaali on Pilkingtonin tuotantoa. Pilkington Lahden Lasitehdas on hankkinut lasimateriaalin Saksasta, lasia ovat jalostaneet eteenpäin suomalaiset lasinjalostajat sekä edelleen ikkunavalmistajat. Pitkän ketjun päässä on päätähuimaava katselukokemus Tornihotellin huipulla.

Yläkerroksissa lasien täytyy kestää poikkeuksellisen kovaa tuulenpainetta. ”Tuulenpaineesta täytyy olla hyvin tietoinen laseja rakennuksiin suunniteltaessa. Tuulen paine ikkunaa vasten voi olla Tornihotellin huipulla helposti 200 kiloa neliölle”, kertoo Pilkingtonin tekninen myyntipäällikkö Juha Rahikkala.

Lasit ovatkin hotellin yläkerroksissa ja terassilla paksummat kuin alakerroksissa. Tornihotellissa on yhteensä noin kymmentä erityyppistä ikkunaa. Jokaisessa ikkunassa on kolme lasikerrosta, joiden väleihin on aseteltu näkymätöntä teknologiaa. Osa ikkunoista on avattavia ja osa kiinteitä ja monet ulottuvat lattiasta kattoon. Tyypillinen julkisivussa näkyvä ikkunalasielementti on noin kuusi senttimetriä paksu ja painaa 100–150 kiloa.

Turvalasiteknologiaa on käytetty kaikissa ikkunoissa, joiden alareuna on alle 70 senttimetrin päässä lattiasta. Elokuvista tuttuja näyttäviä poistumisia ikkunoiden läpi alhaalla odottavaan uima-altaaseen on turha odottaa, vaikka hotelli tarjoaakin näyttävät puitteet erilaisille dramaattisille kohtauksille. ”Ihminen ei pääse lasista läpi. Vaikka lasin saisikin jotenkin rikki, kalvo lasikerrosten välissä pitää palaset koossa”, kertoo Juha Rahikkala. Turvalasiteknologia sisältyy ikkunalasien sisimpään 8,8 millimetrin paksuiseen lasikerrokseen.

Hopeapinnoite heijastaa auringonsäteet pois tornista

Turvakalvo on vain yksi hotellin ikkunoiden lukuisista toiminnallisuuksista. Uloimman lasikerroksen sisäpuolella on auringon säteitä heijastava hopeapinnoite ja kolmen lasikerroksen välissä on kaksi 16 millimetrin eristävää kaasukerrosta. Teknologia auttaa pitämään lämmön hotellin sisällä, mutta liikaa kuumittavan auringon lämpösäteilyn ulkopuolella. Aurinkoisina vuodenaikoina lasit tuovat merkittäviä energiasäästöjä tuuletuskuluja pienentämällä. Kaasukerrokset lisäävät myös ikkunoiden kykyä eristää ääntä, mikä on tärkeää junaradan läheisyydessä keskellä kaupunkia.

”Aurinkosuoja on erityisen tärkeä Tornin kaltaisessa mustassa betonirakennuksessa.  Myös viereisen kauppakeskus Tullintorin lasikatto on auringonsuojalasia. Auringonsuojalasi mielletään tummaksi mutta se on vanha mielikuva. Tornihotellin julkisivulla neliölle voi tulla 800–900 wattia lämpöä, lasimme pystyvät heijastamaan pois tästä noin 60–70 prosenttia. Auringonsuoja, eli hopeapinnoite, lisää jonkin verran lasin heijastavuutta, mutta ilme on silti neutraali”, kertoo Rahikkala.

Tuulta ja iskuja kestävät, auringonsäteitä torjuvat, mutta lämmön rakennuksen sisällä pitävät ikkunat ovat nyt oleellinen ja pysyvä osa Tampereen kaupunkimaisemaa. Mutta kuka ne pesee? Ja miten? ”Lasit ovat pesun kannalta aivan tavalliset. Ne eivät vaadi mitään erityishuoltoa ja kestävät paikallaan rakennuksessa normaalikäytössä sen koko eliniän. Pesukokemus jonkinlaisella kelkalla 90 metrin korkeudessa voi olla kyllä ihmeellinen kokemus, vaikka peseminen tavallista onkin”, sanoo Rahikkala.

Pilkingtonin lasimateriaaleja, tai niiden takana aukeavia maisemia, voi ihailla maailmalla esimerkiksi Qatarin Dohassa 220 metriä korkeassa tornihotelli Silhoutte Towerissa. Lähempää, Vantaalta, Pilkingtonin lasia löydät Kylpylähotelli Flamingon julkisivusta ja Helsingin lentoasemalla Hotelli Hiltonista.

Lisätietoja:
Pilkington Lahden Lasitehdas Oy
Tekninen myyntipäällikkö Juha Rahikkala
juha.rahikkala@fi.nsg.com
p. 040 837 6973

---

Vuonna 1826 perustettu lasituotteita ja -ratkaisuja toimittava Pilkington kuuluu japanilaiseen NSG-konserniin, joka työllistää maailmanlaajuisesti noin 28 000 työntekijää. Konsernilla on valmistusta 29 maassa ja myyntiä yli 130 maassa. Pilkington Automotiven Tampereen ja Laitilan tehtaat valmistavat laseja mm. traktoreihin, puimureihin ja linja-autoihin. Pilkingtonin Suomen yhtiöiden liikevaihto viime tilikaudella oli 100 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä noin 700.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs