Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Teknologiateollisuuden yritykset Hämeessä varovaisen toiveikkaita

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Teknologiateollisuuden yritykset Hämeessä varovaisen toiveikkaita

Tiedote.
Julkaistu: 22.05.2015 klo 13:00
Julkaisija: Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Teknologiateollisuuden yritysten tämän kevään tilauskehitys antaa odottaa hienoista kasvua liikevaihtoon Hämeen alueella verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.

Odotukset ovat varovaisen toiveikkaita siitäkin huolimatta, että nousuun ei viime vuonna vielä päästy: Hämeessä toimivan 1 900 teknologiateollisuuden alan yrityksen yhteenlaskettu liikevaihto oli 3,6 miljardia euroa, mikä oli edellisvuotta hieman pienempi.

Luvut käyvät ilmi tuoreesta suhdannekatsauksesta, joka julkaistiin Lahdessa perjantaina 22.5. Teknologiateollisuus ry:n, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n ja Kemppi Oy:n järjestämässä tilaisuudessa.

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio totesi, että myös alueen eri toimialoja edustavissa yrityksissä odotukset liikevaihdon paranemisesta vaikuttavat hieman positiivisemmilta viime syksyyn verrattuna.

”Huhtikuun barometrikyselyyn vastanneista jäsenyrityksistämme lähes 40 prosenttia arvioi liikevaihtonsa olevan tänä vuonna edellisvuotta parempi. Viennin osalta 37 prosenttia vastanneista uskoi tilauskannan pysyvän samana ja neljännes kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana”, Aaltio kertoi.

Kempin Anssi Rantasalo: Kasvun painopiste Aasiassa

Hitsaavan teollisuuden tuotantoratkaisuja ja hitsausteknologiaa toimittava lahtelainen Kemppi Oy on palannut kannattavan kasvun uralle. Konsernin viime vuoden liikevaihto kasvoi parilla miljoonalla ja oli 113,7 miljoonaa euroa, josta liikevoittoa kertyi 14,8 miljoonaa. 

Etenkin Euroopan ulkopuolisilla kehittyvillä alueilla yhtiö teki uusia päänavauksia. Tällä hetkellä 649 henkilöä työllistävällä Kempillä on oma tuotantolaitos Intiassa. Parhaillaan yhtiö rakentaa toimitusjohtaja Anssi Rantasalon johdolla Aasian keskusorganisaatiota Malesian Kuala Lumpuriin. 

”Panostamme voimakkaasti liiketoiminnan transformaatioon laitevalmistajasta kokonaisratkaisujen tarjoajaksi. Kehityksemme taustalla vaikuttavat erityisesti digitalisaatio ja teollinen internet”, Rantasalo kertoi tilaisuudessa. 

Kempin menestyksen kulmakiviä ovat Rantasalon mukaan selkeä visio ja luova strategia. Insinööriosaamisen lisäksi kansainvälistymiseen tarvitaan vankkaa kaupallista osaamista. 

”Mikäli yritystoiminnan ulkoiset edellytykset, kuten joustavat työmarkkinat ja verotus, saadaan uuden hallituksen toimesta parempaan kuntoon, tulevaisuuden näkymiä voidaan pitää varovaisen positiivisina”, Rantasalo muistutti.

Suurin työllistäjä Hämeessä, mutta mistä tulevaisuuden osaajat?

Teknologiateollisuuden yritykset työllistivät Hämeen alueella suoraan 16 300 ihmistä ja välillisesti noin 41 000, mikä tarkoittaa neljännestä kaikista alueen työpaikoista. Vaikka henkilöstön määrä vähenikin kolmella prosentilla edellisvuotisesta, teknologiateollisuus on edelleen alueen suurin työllistäjä. 

Metalliliiton sopimusasiantuntija Kari Hyytiä pitää alan vetovoimaisuuden hiipumista todellisena uhkana yrityksille. Esimerkiksi Päijät-Hämeen alueella tarjolla olevaan kone- ja metallialan 117 koulutuspaikkaan haki edellisellä kerralla ensisijaisesti vain 44 nuorta. 

”Uusien ammattilaisten saaminen alalle on kriittinen menestystekijä, sillä nousukauden käynnistyttyä yritykset tarvitsevat palvelukseensa todellisia moniosaajia. Teknologia-ala onkin muuttumassa robotisaation ja tietotekniikan myötä entistä mielenkiintoisemmaksi, mutta vanhat mielikuvat alasta elävät vielä harmillisen vahvoina”, Hyytiä sanoi. 

Hämeen alueen ulkomaanviennissä teknologiateollisuuden viisi eri toimialaa kattavat yli 40 prosenttia. Myös elinkeinoelämän tutkimus- ja kehittämisinvestoinneista runsaat puolet tehdään teknologiateollisuudessa. 

Koko maassa teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto kasvoi noin kaksi prosenttia vuonna 2014 ja oli 66,1 miljardia euroa. Markkinatilanteen lievästä paranemisesta kertoo osaltaan se, että alan yritysten saamat tarjouspyynnöt ovat lisääntyneet jonkin verran tämän alkuvuoden aikana. 

Tilauskanta sen sijaan väheni tammi-maaliskuun aikana verrattuna joulukuuhun. Yritysten tilauskanta oli maaliskuun lopussa kuitenkin suurempi kuin vuosi sitten erityisesti aiemmin saatujen laivatilausten ansiosta. Yritysten välillä tilanteet poikkeavat huomattavasti toisistaan. 

Hämeen ja Kaakkois-Suomen aluepäällikkö DI Jaakko Väyrynen Teknologiateollisuus ry:stä arvioi, että yrityksissä on jo pidempään odotettu, että päästäisiin tekemään uusia aloituksia ja investointeja. Toimintaympäristön ennakoimattomat muutokset ja poliittinen tilanne maailmalla, kuten Ukrainan kriisi, ovat tuoneet rajoittavia tekijöitä.

Väyrysen mukaan investointeja voitaisiin Suomessa vauhdittaa uudistamalla yritysverojärjestelmää etenkin pk-yrityksiä kannustavammaksi, Viron mallin mukaan. 

”Yritysten tulosta pitäisi verottaa vain kertaalleen, eli siinä vaiheessa, kun omistajalle maksetaan osinkoa voitosta. Näin etenkin pk-yritykset jättäisivät tuloksen yrityksen toiminnan kehittämiseen ja uudistamiseen kasvun aikaansaamiseksi”, Väyrynen totesi. 

---
Lisätietoja     Anssi Rantasalo, toimitusjohtaja, Kemppi Oy
044 2899 443, anssi.rantasalo@kemppi.com

Jaakko Väyrynen, aluepäällikkö, Teknologiateollisuus ry, Hämeen ja Kaakkois-Suomen alueyksikkö
040 5311 755, jaakko.vayrynen@teknologiateollisuus.fi

Kirsi Aaltio, toimitusjohtaja, Hämeen kauppakamari
044 330 4013, kirsi.aaltio@hamechamber.fi 

Kari Hyytiä, sopimusasiantuntija, Metalliliitto, Edunvalvonta/Sopimusyksikkö
040 725 2984, kari.hyytia@metalliliitto.fi 

Jari Tiikkainen, liiketoimintakehittäjä, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
040 727 8335, jari.tiikkainen@ladec.fi

---
Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala.  Toimialalla tehdään 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala vastaa 50 % Suomen koko viennistä, ja liikevaihdosta yli 70 % kertyy globaaleilta markkinoilta. Teknologiateollisuus ry:n yli 1 600 jäsenyritystä edustavat lähes 90 % Suomen koko teknologiateollisuudesta.

Liitetiedostot

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy – Kestävän kasvun vauhdittaja  
LADEC kehittää Lahden seudun elinkeinoelämän kasvun edellytyksiä, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta. Tarjoamme yrityksille monipuolisia yrittäjyys-, sijoittumis- sekä kasvu- ja kehittämispalveluita. Osaamiskärkiämme ovat cleantech ja teollinen muotoilu. Yhtiöllämme on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto erityisesti cleantech- ja kasvurahoitussektoreilla.  www.ladec.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs