Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Tampereen ammattikorkeakoulun ideoista syntynyt liiketoimintaa

Tampereen ammattikorkeakoulu

Tampereen ammattikorkeakoulun ideoista syntynyt liiketoimintaa

Tiedote.
Julkaistu: 29.01.2013 klo 14:05
Julkaisija: Tampereen ammattikorkeakoulu

Innovaatiotoiminnasta uutta virtaa koulutusohjelmiin

 

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) opiskelijoiden ja henkilökunnan uusista ideoista on viime vuosina syntynyt merkittävästi liiketoimintaa. Vuosina 2006 – 2012 TAMKissa käsitellyistä 178 liikeideasta 11 on johtanut kaupalliseen liiketoimintaan. Tämän vuoden tammikuussa tamkilaiset ovat esittäneet korkeakoulun innovaatiokäsittelyyn jo seitsemän uutta innovatiivista liikeideaa.

Viime vuodesta alkaen kauppa- ja teollisuusministeriö on tukenut ammattikorkeakoulujen innovaatiotoimintaa Keksintösäätiön kautta. Säätiön aiemmin vakiintuneen, uusien ideoiden Tuoteväylä-tukikonseptin rinnalle on perustettu oma toiminto ammattikorkeakoulujen innovatiivisten liikeideoiden kehittämisen tueksi. Keksintösäätiö ja TAMK tukevat ideoiden alkuvaiheen kehittämistä pienehköllä rahoitusosuudella, joka yhden idean kehittämiseksi lähelle kaupallistamiskynnystä on keskimäärin 5.000 euroa.

TAMK on vahvistanut innovaatio- ja keksintötoimintaansa nimeämällä TAMKille innovaatioasiamiehen. Hänelle on esitetty uusia liikeideoita liittyen terveydenhuoltoon, henkilöturvallisuuteen, energian tuottamiseen, energian säästämiseen, moottoreihin, liikkumiseen, opetusvälineisiin, kiinteistöseurantaan ja mm. kaupunkirakenteelliseen palveluun. Kaikki toimialat ovat edustettuina ideakannassa, ja TAMKin innovaatiotoiminnassa ideoiden käsittelystä tehdään aina luottamuksellisuussopimus.

TAMKin kokemusten mukaan hyvät ideat ovat rohkeita ja oikea-aikaisia. TAMKissa ideat otetaan ripeään käsittelyyn; apuna on asiantuntijatiimi, Innovaatiotiimi, jossa idean kehittämiselle saadaan laaja näkemys. Monet ideoista ovat olleet myös opinnäytetöiden aiheina. Jalostuttuaan valmiiksi ideasta voi tulla taloudellista hyötyä tai siitä saadaan hyötyä uutena palvelu- tai esimerkiksi toimintatapana.

Monialaisen innovaatiotiimin toiminta vahvistaa uuden tiedon kumuloitumista TAMKiin. Tämä helpottaa pitkäjänteistä työtä innovaatioiden ja keksintöideoiden tukemiseksi, ja innovointi tulee yhä tutummaksi opiskelijoille ja henkilökunnalle. Nykyisin innovointia tukevia opintoja voi suorittaa TAMKissa vapaasti valittavilla kursseilla ja projektiopintoina.

TAMK tekee innovaatiotyössä yhteistyötä alueellisen ELY-keskuksen innovaatioasiantuntijan, tamperelaisen Uusi Tehdas -konseptin sekä Keksintösäätiön nimeämän pirkanmaalaisen Tuoteväylä-tiimin kanssa. TAMK on ollut Suomessa yksi uranuurtajista ammattikorkeakoulujen innovaatiotoiminnassa ja -yhteistyössä.  Aiemmin ammattikorkeakoulujen keksintöideoille tuli rahoitustukea Tekesin Tutkimuksesta liiketoimintaa -ohjelmasta (TULI).

Lisätietoja:

Tampereen ammattikorkeakoulu                                
innovaatioasiamies Markku Oikarainen                
puh. 040 826 7615                                                    
etunimi.sukunimi@tamk.fi   

Kirvesmieskopla Ay 
Yrittäjä Teppo Vuohelainen 
puh. 050 369 4581     
etunimi.sukunimi@pp.inet.fi                               

Kuvassa:  Rakennusalan yrittäjä Teppo Vuohelainen Kirvesmieskopla Ay:stä (vas.) sai liikeideansa kehittämiseksi ratkaisevan avun TAMKin TULI-ja Tuoteväylä-konsepteista. Yritys on hakenut patenttia uudentyyppiselle pinnoitettujen teräsbetonielementtien valmistusmenetelmälle, jolla saadaan tehokkaasti aikaan esimerkiksi korkealaatuisia luonnonkivipintaisia seiniä ja lattioita. Elementeille on myös hyvät vientinäkymät. Oikealla TAMKin innovaatioasiamies Markku Oikarainen.

Teksti ja kuva: Kalle Heiska

Liitetiedostot

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) profiloituu monialaisena ja kansainvälisenä ammattikorkeakouluna, joka keskittyy toiminnoissaan – koulutuksessa ja TKI-toiminnassa – hyvinvoinnin ja terveyden, talouden ja tuotannon sekä oppimisen ja luovuuden edistämiseen. Työelämäkorkeakouluna TAMKin vaikutus näkyy erityisesti Pirkanmaalla. TAMK on yksi Suomen suurimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Se tarjoaa koulutusta yli 10 000 opiskelijalle seitsemällä koulutusalalla. Päätoimista henkilökuntaa on reilut 800. TAMK toimii Tampereen lisäksi Ikaalisissa, Mänttä-Vilppulassa ja Virroilla.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs