Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Suunnittelualan suhdannekatsaus: Investointien vähäisyys heijastuu suunnittelumarkkinoille

Teknologiateollisuus ry

Suunnittelualan suhdannekatsaus: Investointien vähäisyys heijastuu suunnittelumarkkinoille

Tiedote.
Julkaistu: 22.11.2012 klo 09:56
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Suunnittelu- ja konsulttialan markkinatilanne on syksyn myötä heikentynyt edelleen kotimaisten investointien ja vientihankkeiden vähenemisen myötä. Suurimpana huolenaiheena on kotimaisten rakennusinvestointien lasku sekä talo- että infrasektorilla. Teollisuussuunnittelijoita huolestuttavat kotimarkkinoiden lisäksi myös vähenevät vientihankkeet.

Suunnittelutilaukset vähenivät puolen vuoden kesäjaksolla erityisesti infrasektorilla, jolle uusia hankkeita saatiin 15 % edellisjaksoa vähemmän sekä kotimaasta että viennistä. Teollisuussuunnittelussa kotimaan ja viennin tilauskannat laskivat 5 %. Talosuunnittelijoiden saamat tilaukset pysyivät ennallaan kotimaassa, mutta vienti laski 30 %.

Vientitöiden osuus on vähentynyt erityisesti teollisuussuunnittelussa, vientitilauksia oli lokakuussa vain kolmannes, kun vientiä on yleensä aina ollut yli puolet tilauskannasta. Myös talosuunnittelun vienti on hiipunut ja on enää kolme prosenttia tilauskannasta.

Henkilöstöä palkataan vaikka markkinanäkymät huolestuttavat

Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liiton SKOLin jäsenyritysten henkilöstö on lisääntynyt kolme prosenttia keväästä, ja heikentyvistä näkymistä huolimatta kasvun arvioidaan jatkuvan kahden prosentin verran seuraavalla jaksolla. Osaavista suunnittelijoista on ollut vajausta erityisesti talotekniikassa ja rakennesuunnittelussa.

Tulevan talven kotimarkkinanäkymät ovat heikoimmat teollisuuden suunnittelijoilla, saldoluku -19 %, ja talosuunnittelijoilla -15 %.  Infrasuunnittelussa laskun uskotaan jo hidastuvan kotimaassa, näkymien saldoluku oli -3 %.

Vientimarkkinoiden näkymät vaihtelevat aloittain enemmän. Peräti kolmasosa teollisuussuunnittelijoista arvioi viennin vähenevän, kasvuun ei usko yksikään.  Talosuunnittelijoista 18 % arvioi viennin vähenevän talvikaudella, mutta 13 % uskoo viennin kasvuun. Infrasuunnittelijoista 12 % on viennin suhteen optimistisia ja loput uskovat viennin säilyvän nykytasolla. 

Vallitseva markkinatilanne on heijastunut myös alan kannattavuuteen. SKOLin jäsenyritysten keskimääräinen tulos kolmen viime vuoden ajan on ollut tasan 4 % ja käyttökate noin 7 % liikevaihdosta. Molempien tunnuslukujen taso on olennaisesti heikompi kuin vuosina 2006 - 2008 keskimäärin.

SKOLin suhdannekatsaus 2/2012 luettavissa kokonaisuudessaanTeknologiateollisuus ry:n verkkosivuilla.

Lisätiedot: Timo Myllys, johtaja SKOL ry / Teknologiateollisuus puh. 0405 066 066

Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry on Teknologiateollisuuden toimialayhdistys.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs