Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » SLL: Talvivaaran altaat tutkittava ja lintukuolemat estettävä

Suomen luonnonsuojeluliitto

SLL: Talvivaaran altaat tutkittava ja lintukuolemat estettävä

Tiedote.
Julkaistu: 03.05.2012 klo 13:54
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto (SLL) pitää Talvivaaran kaivoksen altaalla paljastunutta lintukuolemaa vakavana. Kymmeniä lintuja kuoli, ja ne edustavat kuutta eri lintulajia. Joukossa oli muun muassa luonnonsuojelulain suojelema uivelo. Liitto epäilee, että pelkästään Talvivaarassa lintuja on kuollut paljon nyt löydettyä enemmän.

"Talvivaaran jäättömät prosessivesialtaat ovat keväällä muuttaville linnuille houkuttelevia. Sameavetiset altaat näyttävät linnuista myös ravinteikkailta", kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja, ekologi Risto Sulkava.

"Altaat on nyt tutkittava huolellisesti, jotta lintukuoleman laajuus selviää. Tämä on tarpeen myös, jotta vastaavia lintukuolemia voitaisiin yrittää estää", Sulkava jatkaa.

Kaivosten altaat tunnetaan kansainvälisesti vaarallisiksi vesi- ja kahlaajalinnuille. Luonnonsuojeluliitto pitää outona, ettei niitä ole suojattu Talvivaarassa. Suojaukseen käytetään yleensä vahvoja, tiheäsilmäisiä verkkoja, jotka estävät lintujen laskeutumisen vaarallisia kemikaaleja sisältäville altaille.

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa yhtiöiden lintukuolemista maksamat jopa miljoonien eurojen korvaukset ovat kannustaneet niitä suojaukseen.

Talvivaaraa muistuttavien metallikaivosten aiheuttamia lintukuolemia tutkittaessa lintujen kuolinsyyksi on aiemmin paljastunut metallien myrkkyvaikutus. Se on nopea lintujen niellessä myrkyllistä vettä.

Kainuun poliisi on toimittanut kolme lintua Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Oulun toimipaikkaan tutkittavaksi. Luonnonsuojeluliiton mielestä tutkittavien määrä on pieni, kun huomioidaan kuolleiden lintujen laji- ja yksilömäärä. Poliisin olisi myös käynnistettävä ympäristörikoksen esitutkinta ja kuulusteltava viime vuosina myrkkyaltailla työskennelleet, jotta voitaisiin selvittää, onko lintukuolemia tapahtunut aiemminkin, ja onko Talvivaarassa syyllistytty ympäristön turmelemiseen (Rikoslaki 48:1) .

Ympäristöluvan määräämänä kaivoksen on seurattava prosessialtaidensa veden laatua. Eviran ja poliisin on syytä vaatia seurantatiedot käyttöönsä lintukuolemien selvittämisessä.

SLL esittää, että ympäristöhallinto arvioisi Suomen kaivosaltaiden vaaroja linnuille ja muulle luonnolle. Kansainvälisesti vaarallisiksi huomattuja ovat esimerkiksi happamat jätehiekka-altaat, joita on useimmilla kaivoksilla. Tällaisia on käytössä ja suunnitteilla esimerkiksi Kittilän Suurkuusikossa ja Sodankylän Keivitsassa.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoi blogissaan 3.5. pohjoisten aluehallintovirastojen ympäristöjohtajien olevan huolissaan ELY-keskusten ja AVIen kaivostoiminnan ympäristöluvituksen laadusta ja resursseista.

 

Taustatiedoksi:

Suomen Luonto -lehti pyysi tunnistukset kuolleista linnuista Luonnontieteelliseltä museolta, jonka intendentti Aleksi Lehikoinen määritti lajit valokuvista:
http://suomenluonto.blogit.fi/suomen-luonto-selvitti-talvivaaran-lintuturmassa-mukana-kuusi-lintulajia/

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan blogikirjoitus (3.5.2012):
http://pokanmietteet.blogspot.com/2012/05/pohjoisen-ymparistojohtajilta-hatahuuto.html

 

Lisätietoja:

Risto Sulkava, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, +358 50 5602113, risto.sulkava@sll.fi

--

Matti Nieminen,
viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs