Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Sähkömies Juha Liiten sai sadannen KNX-sertifikaatin

Tampereen ammattikorkeakoulu

Sähkömies Juha Liiten sai sadannen KNX-sertifikaatin

Tiedote.
Julkaistu: 19.02.2013 klo 10:35
Julkaisija: Tampereen ammattikorkeakoulu

Pitkän linjan sähkömies Juha Liiten, 42, vastaanotti helmikuussa sadannen Tampereen ammattikorkeakoulussa suoritetun KNX-sertifikaatin.

"Aloitin jo 13-vuotiaana apusähköasentajana kesätyöt Torniossa. Siitä on nyt 30 vuotta, ja sen jälkeen on tullut opiskeltua työn ohessa sähköasentajaksi, sähkövoima- ja automaatioinsinööriksi ja välillä olen suorittanut pedagogiikan opinnotkin. Vuodesta 1999 olen toiminut kouluttajana sähköalalla, viimeiset viisi vuotta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä", Liiten kertoo urastaan.

Kiinnostus kiinteistöautomaatioon sai miehen lähtemään Tampereen ammattikorkeakouluun hakemaan tietoa LON-järjestelmästä.

"Odotukset olivat kovat, odotin innoissani avointa järjestelmää, jossa eri valmistajien laitteiden integrointi olisi vaivatonta ja suurten kiinteistön omistajien toimintaa tukevaa ja kehittävää. Kävin koulutuksen ja totesin, ettei tämä järjestelmä olekaan ihan joka asentajan juttu. Asentamaan pystyy perustutkinnolla, mutta parametrointiin ja ohjelmointiin tarvitaan jo syvempää osaamista."

Tampereella ollessaan Liiten kuuli ensimmäisen kerran kouluttaja Veijo Piikkilältä uudesta kiinteistöautomaatiostandardista ja pääsi näkemään KNX-laitteita toiminnassa TAMKin sähkötalon saneeraustyömaalla. Siitä jäi kytemään kiinnostus avoimiin järjestelmiin.

"Kymmenessä vuodessa on tultu sellaiseen kehitysvaiheeseen KNX-laitteiden parametrointityökalujen käytettävyydessä, että voimme rohkeasti ottaa tämän mukaan sähkö- ja automaatioasentajan ammatilliseen peruskoulutukseen", Liiten sanoo.

"Suurten kiinteistöjen lisäksi KNX on saavuttanut oman tilansa myös omakotiasumisen markkinoilla. Markkina-arvoltaan merkittävimmät eurooppalaiset laitetoimittajat ovat sitoutuneet KNX-väylälaitteisiin. Odotan lähitulevaisuudessa mobiilikäyttöliittymien uusia mahdollisuuksia hallita kiinteistöjen toimintoja etäsovelluksilla."

Sähköalan tulevaisuuden puolesta

"Arvostan Tampereen ammattikorkeakoulussa käymäni KNX-sertifiointikoulutuksen korkealle. Se ei ole mikään läpihuutojuttu, vaan kokenutkin oppija joutuu panemaan itsensä likoon saavuttaakseen päämäärän. Koulutuksen järjestelyt oli hoidettu kaikilta osin huipputyylikkäästi ja laadukkaasti. Tiedän sen olevan paras paikka hakea KNX-oppia koko Euroopassa", Liiten sanoo.

Hänen erityinen mielenkiintonsa kohdistuu nyt sähköalan ammatillisen koulutuksen kehittämiseen.

"Joensuussa pidetään 14.–16. toukokuuta Taitaja2013-kilpailut, ja toimin siellä sähköasennuslajin lajivastaavana. Olemme rakentamassa Pohjois-Karjalan ammattiopiston tiloihin KNX-oppimisympäristöjä, ja Taitaja-kilpailussa on KNX-järjestelmällä toteutettuja ratkaisuja näytösmuotoisessa WSC-kutsukilpailussa."

Liiten on mukana myös Skills Finland ry:n huippuvalmennustiimissä. Hän valmentaa joensuulaista Antti Heikuraa, joka on Suomen edustajana ammattitaidon MM-kilpailuissa Saksan Leipzigissä 2.–7. heinäkuuta. Heikura asentaa ja parametroi tositoimissa KNX-järjestelmiä yhdessä maailman 40 parhaan nuoren sähköasentajan kanssa.


KNX on kansainvälinen kiinteistöautomaatiostandardi. Tampereen ammattikorkeakoulu on ensimmäinen sertifioitu KNX-väylätekniikan kouluttaja Suomessa. Väylätekniikalla tarkoitetaan järjestelmiä, joilla ohjataan rakennusten sisäistä automatiikkaa, kuten valaistusta, ilmastointia, lämmitystä tai kulunvalvontaa. KNX puolestaan on yksi selkeimmin nousussa olevista väyläjärjestelmistä.


Lisätietoja:
- Juha Liiten, lehtori, sähkö- ja automaatiotekniikka, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Lieksa, p. 050 551 4281, juha.liiten@pkky.fi
- Veijo Piikkilä, lehtori, rakentaminen ja teknologia, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 050 570 2279, veijo.piikkila@tamk.fi

 

Liitetiedostot

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) profiloituu monialaisena ja kansainvälisenä ammattikorkeakouluna, joka keskittyy toiminnoissaan – koulutuksessa ja TKI-toiminnassa – hyvinvoinnin ja terveyden, talouden ja tuotannon sekä oppimisen ja luovuuden edistämiseen. Työelämäkorkeakouluna TAMKin vaikutus näkyy erityisesti Pirkanmaalla. TAMK on yksi Suomen suurimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Se tarjoaa koulutusta yli 10 000 opiskelijalle seitsemällä koulutusalalla. Päätoimista henkilökuntaa on reilut 800. TAMK toimii Tampereen lisäksi Ikaalisissa, Mänttä-Vilppulassa ja Virroilla. www.tamk.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs