Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Putket maahan tonttia rikkomatta

Several Oy

Putket maahan tonttia rikkomatta

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2013 klo 15:15
Julkaisija: Several Oy

Uudenlainen tonttia säästävä suuntaporaustekniikka on tulossa myös pientalotonteille. Suuntaporauksessa putket ja kaapelit saadaan maahan kaivamatta piha-aluetta auki. Näin arvokkaat pihapiirit säilyvät koskemattomina.

Suomen markkinajohtaja suuntaporakoneiden myynnissä on helsinkiläinen konealan maahantuoja Several Oy. Se myy amerikkalaisen Vermeerin suuntaporakoneita. Vermeeriä pidetään alan johtavana laitevalmistajana. Suomessa Several on myynyt parikymmentä konetta urakoitsijoille.

”Suuntaporaus on Suomessa vielä suhteellisen uutta, vaikka laitteita on myyty jo vuodesta 1998 lähtien. Olemme vielä niin sanotusti lapsenkengissä. Euroopassa menetelmää on käytetty kauemmin ja nykyään se on luultavasti ainoa oikea menetelmä asentaa infrastruktuuria maan alle”, sanoo Several Oy:n toimitusjohtaja Patrik Wegelius.

Wegeliuksen mukaan Suomi niin kuin muu Eurooppa on joutunut ottamaan vastaan tämän menetelmän, koska EU-direktiivit sitä vaativat.

”Avokaivuu on poistumassa vähitellen. Jossain Euroopan maissa avokaivuu on kokonaan kielletty. Tanskassa on jo parisataa suuntaporauskonetta. Se kertoo aika paljon,” Wegelius sanoo.

”Suuntaporauksen etu on, että sitä voidaan käyttää paikoissa, missä ei voida kaivaa: joen alitukset, pientalojen alta viemiset, tiheästi kasvavien metsien alitus jne. Vaikka suuntaporaus ei syrjäytäkään kaivinkoneita kokonaan, niitä tarvitaan tulevaisuudessa vähemmän kuin nyt. Kaivinkonetta tarvitaan kuitenkin työmaalla apukoneena,” Wegelius sanoo.

Vermeer-suuntaporaus soveltuu parhaiten pehmeisiin ja vähäkivisiin maaperiin. Myös pohjavesiin kohdistuvat riskit ovat pienet.

Mitä syvempi asennus on, sen parempi on sen kilpailukyky verrattuna muihin menetelmiin.

Suuntaporausmenetelmällä voidaan asentaa maan alle myös sähkökaapeleita ja kuituoptiikkaa. Koska pintamaata ei työvaiheiden aikana rikota, vältytään isoilta jälkitöiltä, jotka ovat usein kalliita ja häiritsevät pitkään alueen käyttöä. Menetelmää onkin käytetty paljon infrarakentamisessa.

Suuntaporauksella reitti putkistolle

Suuntaporauksessa porataan ensin halkaisijaltaan pieni pilottireikä suunniteltuun linjaan. Laite ohjautuu suuntalavan avulla. Mitta-anturi, joka on sijoitettu poraavan kärjen taakse, lähettää poraajalle tarpeellista tietoa maan alta muun muassa syvyydestä ja ohjaussuunnasta. Jos esimerkiksi vastaan tulee isoja kiviä tai muu este, suuntausmenetelmällä niitä voidaan kiertää.

Itse porauskone sijaitsee maanpinnalla, jolloin ohjattua pilottireikää porataan paineistetulla nesteellä. Tämän jälkeen pilottireikää avarretaan vaiheittain halkaisijaan sopivaksi.

Suuntaporauksella voidaan porata nopeasti ja taloudellisesti reitit 50–600* -millisille putkille. Apuna käytetään vesibentoniittiseosta, hienoa savea, joka liukastaa, kuljettaa porausjätettä ja pitää tunnelin muodossaan. Lopuksi asennettava putki vedetään tehtyyn tunneliin asentamalla pora- / lähetinkärjen tilalle pyörivä avennusterä ja liittämällä avennusterän perään asennettava putki.
(* D24x40-II koneella)

Suuntaporaustekniikalla kunnalliseen viemäriverkkoon

Kun Porvoon Vesi alkoi kaivaa Voolahdentien varteen runkoviemäriputkea viime syksynä, heräsi alueen asukkaissa kiinnostus liittyä kunnalliseen viemäriverkostoon.

Runkolinja kaivettiin auki tontin tienvartta pitkin kesän alussa.

”Kaivannon alta jouduimme purkamaan riukuaidan ja siinä kasvaneet villiviinit. Heinäkuussa rakensimme tilalle uuden aidan ja istutimme pensaat. Se oli työlästä ja aikaa meni pari kuukautta”, sanoo kiinteistönomistaja porvoolainen Silvo Lehtonen.

Tieto suuntaporaustekniikasta olikin Lehtosen perheelle tervetullut uutinen.

”Porvoolainen maanrakennusyrittäjä Markus Blomqvist kertoi siitä meille, kun pyysimme häneltä tarjousta putkiston liittämisestä kunnallistekniikkaan.”

Lehtosen mukaan menetelmästä eivät tunnu tietävän muut kuin alan urakoitsijat. Heidän kauttaan asiasta viestiminen menee täysin suusta suuhun.

”Valitsimme suuntaporaustekniikan nimenomaan arvokkaan piha- ja puutarha-alueemme säilyttämiseksi koskemattomana”, Lehtonen sanoo.

Piha- ja puutarha-alueille on jo vuosia sitten istutettu paljon arvopuita ja pensaita: sembramäntyjä, hevoskastanjoita, rautatieläiskoivuja ja tammia. Piha on myös pengerretty kolmeen tasoon isoilla sokkelikivillä.

”Meillä onkin auki kaivamisesta kertynyt sekä kokemusta että kustannuksia. Kahdeksan vuoden aikana piha-alueille on jo kaivettu muun muassa ilmajohdot ja maalämpöputket. Kustannuksia aiheuttivat kaivamisjätteiden poisajot ja uuden aineksen tuominen tilalle, istutustyöt ja pengerrysten uudelleen rakentaminen. Näistä kertyneet kustannukset liikkuivat liki 60 000 eurossa. Myös nämä olisi voinut tehdä suuntaporaamalla.”

”Suuntaporaustekniikan ansiosta pääsemme liittymään kunnallistekniikkaan nopeasti. Tosin kahdeksan vuotta sitten rakennetulle Green Rock -pienpuhdistamollekin piti löytää uusi ratkaisu, koska sitä ei voi liittää kunnalliseen viemäriverkkoon.

”Pitkän etsiskelyn jälkeen päädyimme korvaamaan Green Rock -pienpuhdistamon Wilon maahantuomalla kaasu- ja vesitiiviillä jäte- ja perusvesipumppaamolla Wilo-Drainlift WS 40:llä”, sanoo Lehtonen.

Lehtosen mukaan Wilon WS 40 pumppaamo on kooltaan markkinoiden pienin ja tehokkain pienkiinteistöjen tarpeisiin.

”Ja mikä parasta WS 40 eliminoi hajuhaitat täysin.”

Nopeaa toimintaa

Käyttövesiputkien runkolinja alueelle kaivettiin jo 10 vuotta sitten.

Nyt sekä jätevesi- että käyttövesiputket tuodaan suuntaporausmenetelmällä samanaikaisesti tontin halki lähelle merenrantaa, ylhäältä alas aiemmin käytössä olleeseen Green Rock -pienpuhdistamon runkosäiliöön, jonka sisään uusi pumppaamo on asennettu. Runkosäiliöön tullaan sisään suoraan läpi poraamalla. Sen jälkeen viemäriputki liitetään Wilon pumppaamoon.

Porausmatka on noin 90 metriä ja poraussyvyys noin kaksi metriä.

”Aivan alkuperäisen suunnitelman mukaan ei päästy etenemään, sillä vastaan tuli iso kivi tai kallion kylki. Porauksen lähtöpaikkaa muutettiin ja tehtiin uusi suunnitelma. Näin poraaminen saatiin onnistumaan sujuvasti puhdistamolle saakka. Tämän jälkeen porattuun pilottireikään päästiin asentamaan putket vetämällä ne porausreiän läpi”, kertoo urakoitsija Markus Blomqvist.

Sähköistystöiden jälkeen kunnallistekniikkaan pääsee liittymään heti. Kaikki tämä tehdään kahden päivän aikana.

”Wilon ansiosta säästyimme Green Rock -pienpuhdistamon päälle rakentamamme huvimajan purulta ja pois nostamiselta. Ilman Wiloa Green Rock -puhdistamo olisi pitänyt kaivaa kokonaan ylös maasta ja asentaa samaan monttuun uusi pumppaamo. Tässäkin tuli iso säästö, kun saatoimme jättää runkosäiliön paikoilleen”, Lehtonen sanoo.

”Runkolinjan pumppaamot saadaan käyttöön viikolla 42, joten olemme alueen ensimmäisten kunnalliseen verkkoon liittyjien joukossa”, Lehtonen sanoo.

Lisätietoja:

Several Oy, Patrik Wegelius, toimitusjohtaja, puh. 040 501 9137, patrik.wegelius@several.fi

Urakoitsija: porvoolainen maanrakennusyrittäjä Markus Blomqvist, Mc Machine Oy,
puh. 0400 465 449.

Kiinteistön isäntä: Silvo Lehtonen, puh. 0400 490 504

Liitetiedostot

Several Oy on vuonna 1993 perustettu konealan maahantuoja, jonka perustoimintaan kuuluvat maanrakennus- ja ympäristöalan koneet, maatalouteen ja puutarhanhoitoon liittyvät laitteet sekä timanttiteräiset työkalut ja erilaiset raskaat koneet. Työntekijöitä yrityksessä on 8, liikevaihto vuonna 2012 oli 3,5 milj. euroa. Lisätietoa: www.several.fi

Several – ojaton kaivutekniikka, rakenteita rikkomatta

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs