Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Över tusen påverkare inom havs- och sjöfartssektorn samlas i Åbo under Havets dag i Europa

Turun kaupunki

Över tusen påverkare inom havs- och sjöfartssektorn samlas i Åbo under Havets dag i Europa

Pressmeddelande.
Publicerad: 11.05.2016 kl. 14:45
Utgivare: Turun kaupunki

Europas mest anmärkningsvärda konferens för havs- och sjöfartssektorn, Havets dag i Europa (European Maritime Day, EMD), samlar över tusen beslutsfattare, sakkunniga och representanter inom havsnäringen i Åbo den 18–19 maj.

Konferensens huvudtema är hållbar blå tillväxt och bär namnet Investing in competitive Blue Growth – smart and sustainable solutions. På konferensen behandlas smarta och hållbara lösningar med anknytning till blå tillväxt och, i större skala, havspolitik. I särskilt fokus ligger även de utmaningar och lösningar som gäller de nordliga områdena.

Konferensen har fem temaområden och behandlar bland annat investeringar, blå tillväxt, kompetensutveckling och energifrågor. Dessutom omfattar programmet 21 arbetsgrupper, vars teman bland annat är kryssningsindustrin och havsindustrin samt digitalisering, blå tillväxt och små och medelstora företag.

I programmet deltar ett betydande antal näringslivsrepresentanter, beslutsfattare och organisationer. Under öppningen talar bland annat kommissionär Karmenu Vella med ansvar för miljö-, havs- och fiskerifrågor inom EU, jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen samt Bernard Meyer från CESA (Community of European Shipyards' Association). Även åtskilliga företag är representerade, såsom Wärtsilä, Cargotec, Rolls-Royce och Fortum.

– Åbo är kärnområdet för Finlands havskluster och för Östersjösamarbetet. Konferensen ger oss möjlighet att på europeisk nivå lyfta fram havskunskapen i Åbo och Egentliga Finland. Företagen i regionen har noggrant beaktats i programmet, konstaterar Aleksi Randell, stadsdirektör för Åbo stad.

Företag och organisationer har möjlighet att nätverka och hitta nya partner i ”Networking Village” och Enterprise Europe Networks business-to-business matchmaking-evenemang. Konferensgästerna har även möjlighet att bekanta sig med Meyer-varvet, Meriaura och Auriga Business Center samt mässan NaviGate som ordnas samtidigt i Åbo mässcentrum och samlar branschens underleverantörer under ett tak.

Konferensen Havets dag i Europa är ett avgiftsfritt evenemang. Evenemanget har fått stor uppmärksamhet i hela Europa och deltagarantalet överskred tusen innan anmälningstiden gick ut. Konferensen arrangeras av generaldirektoratet för havsfrågor och fiske inom Europeiska kommissionen, finska staten och Åbo stad.

Åbo arena för den inhemska och internationella havspolitiken under hela veckan

Tisdagen den 17 maj hålls för andra gången ett planerings- och koordineringsmöte för havspolitiken i Finland. Planeringsmötet i Åbo har som mål att samla ihop alla finländska aktörer inom havs- och sjöfartssektorn och främja samarbetet och synergin mellan olika sektorer. Kallelsen till sammanträdet görs av statsrådets kansli i samarbete med utrikesministeriet, Åbo stad och Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral vid Åbo universitet.

Onsdagen den 18 maj under EMD-konferensen hålls även en HELCOM-ministerdebatt i Logomo på inbjudan av Kimmo Tiilikainen. Debatten behandlar blå tillväxt och en hållbar havsmiljö.

Fredagen den 20 maj Centrum Balticums nionde årliga forum har temat Östersjöområdets havskluster. De tematiska paneldiskussionerna omfattar allt från fartygsbyggande till havstrafik och havspolitik. I diskussionerna deltar sakkunniga representanter för olika branscher från så långt som Alaska och Japan.

På fredagen samlas Centrum Balticums internationella högnivådelegation för första gången. Delegationen leds av president Tarja Halonen och den fördjupar sig i visioner om hur det branschövergripande samarbetet i Östersjöregionen kan utvecklas i framtiden.

Operastjärnor på välgörenhetskonsert till förmån för Skärgårdshavet

Festen på Havets dag i Europa kulminerar på fredag kväll den 20 maj i en välgörenhetskonsert i havsanda framför Suomen Joutsen. Upp på scenen stiger den finländska operahimlens stjärnor mezzosopran Monica Groop, bas Matti Salminen och bariton Waltteri Torikka på pro bono-uppdrag. Orkestern dirigeras av Leif Segerstam.

– Skärgårdshavet måste skyddas – det representerar Finlands natur när den är som vackrast, den högsta punkten av Finlands unika natur, Finlands sydligaste pärla. Så att Finlands natur från skärgården till Lappland kan hållas ren mitt i den dårskap som marknadsekonomin och konsumtionen ger upphov till, måste vi påminna oss själva om naturens unikhet och dess betydelse för oss, konstaterar bariton Waltteri Torikka.

Konserten har fritt inträde, men arrangörerna driver en kampanj för att företag, samfund och privatpersoner ska stödja skyddsarbetet för Skärgårdshavet genom att köpa en platta med sitt eget namn på för Stefan Lindfors skulptur Symbiosis. Avkastningen från plattorna styrs av Skyddsfonden för Skärgårdshavet till konkreta projekt för att förbättra havets tillstånd. Konserten arrangeras av Åbo stad, Åbo musikfestspel och Åbo filharmoniska orkester till förmån för Skyddsfonden för Skärgårdshavet. Kampanjen har fått stöd av företag och medier i regionen.

Publikdagen på Havets dag i Europa fortsätter under helgen den 20–22 maj med ett mångsidigt program för både unga och gamla. Under veckoslutet firas även Hamnfestivalen vid Aura å. I det mångsidiga evenemangsutbudet ingår bland annat det traditionella evenemanget Dykningens dag, flera besök ombord på skepp och Skeppshunden Axels aktivitetsdag.

Havets dag i Europa till ära erbjuder dessutom sjölinjen i gymnasiet Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio en 2,5 timmar lång seglingskryssning med skolfartyget Olga för sju femteklasser. Programmet omfattar verkstäder som gymnasieeleverna på sjölinjen håller för femteklassarna.

Den mångsidiga havskunskapen i Åbo avgjorde tävlingen 2013

Havets dag i Europa firas årligen den 20 maj på olika håll i Europa på beslut av Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Syftet med dagen är att betona den maritima miljöns och den maritima ekonomiska verksamhetens stora betydelse för Europa. Beslutet om att ordna Havets dag i Europa i Åbo gjordes 2013. Det råder hård konkurrens mellan olika länder om värdskapet för den årliga storkonferensen Havets dag i Europa. Nästa gång ordnas konferensen i Poole i England 2017.

 

Ytterligare information:

EMD-konferensen
Mika Akkanen
Chef för internationella ärenden
Åbo stad
050 5590590
mika.akkanen@turku.fi

Jussi Soramäki
Specialsakkunnig i EU-ärenden
Statsrådets kansli
02 95160330
jussi.soramaki@vnk.fi

Pressackreditering för EMD och publikdagen
Anna Kotaviita
Kommunikationskoordinator
Åbo stad
040 6282725
anna.kotaviita@turku.fi

Planerings- och koordineringsmöte för havspolitiken i Finland
Erja Tikka
Östersjöambassadör
Utrikesministeriet
0295351824
erja.tikka@um.fi

Östersjöforumet och delegationen som leds av Tarja Halonen
Kirsi Ahlman
Projektombudsman
Centrum Balticum
0400 885593
kirsi.m.ahlman@centrumbalticum.org

HELCOM-ministerdebatt
Johanna Laurila
Informatör
HELCOM
040 5238988
johanna.laurila@helcom.fi

Kryssningen för femteklassare som arrangeras av sjölinjen i Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio
Christiane Ala-Nissilä
Koordinator för sjölinjen i Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio
Lektor i historia och samhällslära
050 5440271
christiane.ala-nissila@turku.fi

Ytterligare information om evenemangen

European Maritime Day/konferensen Havets dag i Europa
http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/home (på engelska)
http://www.turku.fi/sv/information-om-abo/havets-dag-i-europa-european-maritime-day-2016
Tid: 18–19.5.2016
Plats: Logomo, Åbo
Adress: Hampspinnaregatan 14, 20100

Program för EMD:s publikdag/Hamnfestivalen vid Aura å:
http://kalenteri.turku.fi/events/node/62801 (på finska)
Tid: 20–22.5.2016
Plats: Framför Forum Marinum och Suomen Joutsen
Adress: Slottsgatan 72

EMD:s välgörenhetskonsert i havsanda den 20 maj 2016
http://www.turku.fi/uutinen/2016-05-04_tule-mukaan-operaatioon-saaristomeren-hyvaksi (på finska)
Tid: 20.5.2016 kl. 18.00–19.00
Plats: Framför Forum Marinum och Suomen Joutsen
Adress: Slottsgatan 72

Östersjöforum
http://www.centrumbalticum.org/tapahtumat/itamerifoorumi (på finska)
Tid: 20.5.2016 kl. 8.30–17.00
Plats: Åbo handelshögskola
Adress: Rektorsåkersgatan 3

Planerings- och koordineringsmöte för havspolitiken i Finland
https://www.lyyti.fi/reg_2016/meripolitiikka2016 (på finska)
Tid: 17.5.2016 kl. 13.00–18.00
Plats: Hotell Radisson Blu Marina Palace
Adress: Slottsgatan 32

HELCOM-ministerdebatt
http://www.helcom.fi/helcom-at-work/events/events-2016/helcom-ministerial-session (på engelska)
Tid: 18.5.2016
Plats: Logomo, Åbo
Adress: Hampspinnaregatan 14, 20100

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs