Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Opinnäytetyö: Lean-ajattelun pohjalta kehitettiin Sovellalle työpisteen prototyyppi

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Lean-ajattelun pohjalta kehitettiin Sovellalle työpisteen prototyyppi

Tiedote.
Julkaistu: 22.05.2012 klo 11:39
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Lean-yritysfilosofia näkyy vahvasti teollisten kalusteiden markkinoinnissa. Filosofiaan pohjautuen tuotekehityksen insinööriopiskelija Lauri Holm Hämeen ammattikorkeakoulun Riihimäen yksiköstä on kehittänyt ohutlevystä valmistettavan jatkoprofiilin, jonka avulla voidaan rakentaa kokonainen työpiste. Työ perustuu Sovella Oy:n alkuperäiseen ideaan profiilista. Jyväskylässä pääkonttoriaan pitävä yritys toimi myös opinnäytetyön toimeksiantajana.

Teollisten kalusteiden valmistajat ovat ottaneet Lean-ajattelun markkinoinnin veturiksi. Monelta valmistajalta löytyy pyöreään putkeen perustuvia ratkaisuja, eli niin sanottuja ”bamburakennelmia”. Sovella Oy halusi tutkia, voiko ohutlevystä valmistaa niille kilpailevan tuotteen. Kantavana ajatuksena oli yksinkertainen profiili, joita toisiinsa liittämällä saataisiin rakennettua kalusterunkoja.

Hämeen ammattikorkeakoulun ja Sovella Oy:n yhteistyönä syntyi opinnäytetyö, jossa perehdytään jatkoprofiilin tuotekehitykseen. Suunnitelutyön pohjalta rakennettiin työpisteen prototyyppi. Se ei ole tuotteena kuitenkaan vielä valmis, vaan se vaatii jatkokehitystä opinnäytetyön ulkopuolella. Lauri Holme toteaa opinnäytetyössään, että nyt on löydetty ääripää osien yksinkertaisuudessa ja keveydessä. Opinnäytetyössä käydään läpi myös jatkoprofiilin kehitysmahdollisuuksia ja sen soveltamista muihin Sovella Oy:n tuotteisiin.

Lean-ajattelu tuotekehityksessä

Työn pohjana on Lean-yritysfilosofia, joka on kerännyt kiinnostusta ympäri maailmaa Toyotan menestyksen myötä. Tuotannon kohdalla siinä pyritään karsimaan ylimääräiset vaiheet, jolloin voidaan keskittyä tuottavan työn tekemiseen ja saadaan näin tehostettua tuotantoa. Lauri Holm esittelee työssään Lean-ajattelun perusteet sekä pohtii sen merkitystä työpisteen tuotekehityksessä tuotteen valmistajan, käyttäjän ja suunnittelijan näkökulmasta.

Lisätietoja:

Lauri Holm, etunimi.sukunimi@student.hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs