Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Miktech ja LUT yhdessä kaupallistamaan nanopinnoitteita: bisnestä pakokaasujen puhdistamisesta

Miktech Oy

Miktech ja LUT yhdessä kaupallistamaan nanopinnoitteita: bisnestä pakokaasujen puhdistamisesta

Tiedote.
Julkaistu: 09.10.2013 klo 12:30
Julkaisija: Miktech Oy

Miktech tukee Lappeenrannan teknillisen yliopiston Mikkelin yksikköä äskettäin käynnistyneessä tutkimusprojektissa, jossa kehitetään uusia katalyyttisiä nanopinnoitteita haitallisten pakokaasupäästöjen vähentämiseen ja hallintaan.

Pakokaasupäästöjen mittaukseen, kontrollointiin ja vähentämiseen perustuvat teknologiat voivat johtaa uuteen liiketoimintaan. Näitä liiketoimintamahdollisuuksia selvitetään myös tutkimushankkeessa, ja Miktechin asiantuntemus teknologian kaupallistamisessa luo edellytyksiä hankkeen onnistumiselle.

Merkittävää hanketta täyspainoisesti tukeakseen Miktechin nanoteknologia-alan kehityspäällikkö Janne Kekäläinen on solminut osa-aikaisen työsuhteen Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa hankkeen keston ajaksi. Hankkeessa hän työskentelee yhdessä LUT:n TBRC-yksikön (Technology Business Research Center) kanssa luodakseen liiketoimintamallin uuden teknologian kaupallistamiseksi.

”Olemme tyytyväisiä, että voimme tukea LUT:a tällaisessa kaupallistamishankkeessa uudella yhteistyömallillamme. Yhteistyökuvio tutkijoiden, TBRC:n ja Miktechin välillä on lähtenyt hyvin käyntiin”, kertoo Miktechin kehitysjohtaja Juha Kauppinen.

”Uusilla teknologioilla pyritään vastaamaan tulevaisuuden päästötavoitteisiin”, kertoo projektin vastuullinen johtaja Tommi Kääriäinen.

Pakokaasuissa on muun muassa typenoksideja, häkää ja pienhiukkasia. Katalysaattorin tehtävänä on muuntaa vaaralliset pakokaasut vaarattomiksi. Se esimerkiksi pelkistää typpioksidin vaarattomaksi typeksi.

”Määritämme potentiaalisimmat markkinat uusille ohutkalvopinnoituksella aikaansaataville katalyyttisille materiaaleille, joita voidaan käyttää polttomoottoreiden savukaasujen puhdistuksessa ja mittauksessa hyödynnettävissä teknologioissa”, Kääriäinen toteaa.

Nanoteknologiaan perustuvan atomikerroskasvatuksen etuna on, että sen avulla voidaan pinnoittaa myös huokoisia materiaaleja sekä monimuotoisia ja suuria pintoja yhtenäisellä pinnoitteella. Pinnoitteen paksuutta voidaan säädellä jopa atomikerroksen tarkkuudella. Pinnoitukseen voidaan käyttää esimerkiksi metallia, kuten platinaa, tai metallien oksideja. Tutkimuksessa haetaan kustannustehokkuutta ja katalyyttisen pinnan toiminnallista tehokkuutta.

New business opportunities for sustainable technologies – ALD catalytic materials in exhaust pollution reduction and control systems -hanke on saanut 380 000 euroa rahoitusta Tekesin Etelä-Savon EAKR-ohjelmasta. Hanke kuuluu Tekesin TUTLI-ohjelmaan (Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa), jossa valmistellaan tutkimustulosten kaupallistamista uutena liiketoimintana.

Hankkeen toteuttajana on LUT Savo Sustainable Technologies ASTRaL -laboratorio Mikkelissä yhdessä LUT:n TBRC:n (Technology Business Research Center) kanssa. Hanketta ohjaavaan yritysryhmään kuuluvat Beneq Oy, Dinex Ecocat Oy, Pegasor Oy, Tassu ESP Oy ja Wärtsilä Finland Oy.

Hanke esittäytyy Mikkelissä 12.11. järjestettävässä ohutkalvopinnoitteita käsittelevässä yritysseminaarissa. Tilaisuus alkaa klo 9.00 osoitteessa Sammonkatu 12. Lisätietoja ja tilaisuuden tarkempi ohjelma lähempänä tapahtumaa osoitteesta www.miktech.fi ja CATALD-hankkeen Twitter-tililtä @CATALDfi.

 

Lisätietoja:

Projektikoordinaattori Janne Kekäläinen, puh. 050 344 9494, janne.kekalainen@lut.fi

Projektin vastuullinen johtaja Tommi Kääriäinen, tommi.kaariainen@lut.fi

Kehitysjohtaja Juha Kauppinen, puh. 0440 361 616, juha.kauppinen@miktech.fi 

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

Mikkelin seudun Osaamiskeskus toimii Etelä-Savossa ja erityisesti Mikkelin seudulla sekä Nanoteknologian ja Uusiutuvan metsäteollisuuden valtakunnallisissa osaamisklustereissa. OSKE-ohjelma on työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima ja alueiden kehittämislain mukainen määräaikainen erityisohjelma. Mikkeli seudun Osaamiskeskuksen perusrahoituksen muodostavat Työ- ja elinkeinoministeriön, Mikkelin kaupungin ja seudun rahoitus sekä maakunnan kehittämisraha, jonka myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) yhdisti tekniikan ja talouden edelläkävijänä jo vuonna 1969. Strategisia osaamisalojamme ovat vihreä energia ja teknologia, kestävän kilpailukyvyn luominen sekä kansainvälisenä Venäjä-yhteyksien rakentajana toimiminen. Kansainvälinen tiedeyhteisömme koostuu 6500 opiskelijasta ja asiantuntijasta. Ratkaisukeskeisellä open your mind -asenteella ylitämme rajoja, yhdessä. Suomen vihrein kampus: www.greencampus.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs