Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Mikkelin seudun vuoden 2013 Innovaattori on Tero Lallukka

Miktech Oy

Mikkelin seudun vuoden 2013 Innovaattori on Tero Lallukka

Tiedote.
Julkaistu: 01.02.2014 klo 21:30
Julkaisija: Miktech Oy

Suomalaisen lämpöpuu-toimialan luoja, Luxhammar Oy:n toimitusjohtaja Tero Lallukka palkitaan vuoden 2013 Mikkelin seudun Innovaattorina. Palkinnon myöntää innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy, ja se luovutetaan lauantaina 1.2.2014.

Mikkelin seudun Innovaattorina palkitaan vuosittain henkilö, joka on aktiivisella, pitkäjänteisellä työllään uudistanut yritystään tai yhteisöään sekä vaikuttanut merkittävästi Mikkelin seudun elinkeinoelämän ja innovaatiotoiminnan kehittymiseen. Vuoden 2013 Innovaattori Tero Lallukka on tehnyt enemmän; koko suomalainen lämpöpuuteollisuus perustuu ideoihin, joihin Lallukka sai kimmokkeen Japanissa vuonna 1994.

Syntyjään virtasalmelainen Lallukka sai jo isältään kipinän puun kanssa työskentelyyn, ja hänen ensimmäinen kesätyöpaikkansa oli enteellisesti puuleluja valmistaneessa yrityksessä. Lallukka oli aikansa ”nörtti”, sillä opiskellessaan Seinäjoella vuonna 1987 hän osti ensimmäisen tietokoneensa. Vastaavia koneita oli esimerkiksi Seinäjoen teknisessä koulussa tuolloin vain yksi. Lallukka valmistui puuinsinööriksi Lahdessa vuonna 1992.

Vuonna 1993 Lallukka tuli Mikkeliin ja osallistui hankkeeseen, jossa selviteltiin japanilaisen sahan perustamista kaupunkiin. Lallukka matkusti kesäksi 1994 Japaniin perehtyäkseen sikäläisen sahatavaran laatuvaatimuksiin ja puurakentamiseen. Japanissa hän nautti paikallista ruokaa puukupeista ja ihmetteli, mikseivät kupit halkeilleet. Tiedonhaluisena hän perehtyi Japanin perinteisiin puunkuivausmenetelmiin, ja sai idean puun lämpökäsittelyyn.

Puun käsittelyteknologioille oli 1990-luvun alussa tarvetta, sillä paine ympäristöhaitallisen painekyllästetyn puun korvaamiseen kasvoi. Lallukka pääsi vuonna 1994 käynnistämään ideoihinsa perustuvan lämpökäsittelyuunin rakentamista. Mikkelin ammattikorkeakoulun tarjoamat resurssit olivat keskeisiä teknologian kehittämisvaiheessa. Tietotekniikan osaaminen mahdollisti Lallukalle ensimmäisenä maailmassa puun lämpökäsittelyn prosessinohjauksen teolliseen tuotantoon soveltuvan tuotteen aikaansaamiseksi.

Vuonna 1997 teknologia oli valmis spin-offiin. Syntyi Stellac Oy, joka toimitti ensimmäiset uuninsa jo vuonna 1998. Toimiala lähti huimaan kasvuun metsäteollisuusyhtiöiden liittyessä kisaan. Vuonna 2000 perustettiin toimialayhdistys, jonka syntymiseen Lallukka vaikutti keskeisesti, ja alan tuotanto nousi v. 2001 19 000 m3:stä 122 000 m3:iin v. 2012. Stellac Oy oli lämpökäsittelyuunien globaali markkinajohtaja, mutta sen päämarkkina-alueelta USA:sta v. 2008 alkanut maailmantalouden lama johti yhtiön konkurssiin v. 2011.

Lallukka irrottautui Stellac Oy:stä jo vuonna 2009 ja jatkoi osaamisensa kehittämistä. Mikkelin Naisvuoren Rotaryklubin kokouksessa vuonna 2011 Lallukka sai kimmokkeen uusiin innovaatioihin ja uuden yhtiön perustamiseen. Luxhammar Oy:n lähtökohdat ovat loistavat: Lallukan kautta yrityksellä on alan globaali verkosto ja asiakaskontaktit sekä vahva näyttö lämpökäsittelyn osaamisesta. Kun tähän liitetään Lallukan uudet, toimialaa merkittävästi uudistavat innovaatiot, yhtiöllä on erinomaiset edellytykset menestyä.  

Pitkäjänteisesti ja sitkeästi lämpöpuuteknologiaa kehittänyt Lallukka on todella ansainnut Innovaattori-palkinnon. Lallukalla on Innovaattorin tärkein ominaisuus: hän havainnoi ympäristöään avoimesti ja yhdistää tietoa ongelmiensa ratkaisemiseksi. Tämän ominaisuuden myötä japanilaisen puukupin kestävyyden ihmettelystä syntyi Suomeen kansainvälisesti merkittävä lämpöpuu-liiketoiminta, ja sama ominaisuus on mahdollistanut nyt entistä kilpailukykyisemmän liiketoiminnan aloittamisen Luxhammar Oy:n nimissä.

 

Lisätietoja:
Vesa Sorasahi, toimitusjohtaja, Miktech Oy, puh. 0440 361 609

Mikkelin seudun Innovaattori 2013 -palkinnon luovutus:

Aika: Nosto-tilaisuus 1.2.2014 klo 20:00 alkaen, palkinnonjako klo 21:30
Paikka: Mikkelin jäähalli, Viikinki-klubi

Liitetiedostot

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

Uusi innovaatioympäristö ja start-up intensiivivalmennus on innovaatiotoiminnan ja uusien yrityksien kehittämistapa Miktech Oy:ssä. Luxhammar Oy on yksi valmennukseen osallistuvista yrityksistä. Valmennuksen tavoitteena on auttaa Etelä-Savon parhaita liikeideoita ja yritystaimia kasvuun, menestykseen ja kansainvälisyyteen. Palvelut on suunnattu erityisesti korkean teknologian ja osaamistason yrityksille, joilla on vahva halu kasvaa ja menestyä. Yrityksiä autetaan liiketoiminnan suunnittelussa, käynnistämisessä ja kehittämisessä. Hanketta rahoittavat Euroopan unionin sosiaalialan rahasto, alueen kunnat ja yritykset. Rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon ELY-keskus.

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs