Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Metallipäästöt hallintaan - Metallipitoisuuksien jatkuvatoiminen on line mittaaminen teollisuusvesistä mahdollistuu suomalais-norjalaisena yhteistyönä EU:n tuella

EHP-Tekniikka

Metallipäästöt hallintaan - Metallipitoisuuksien jatkuvatoiminen on line mittaaminen teollisuusvesistä mahdollistuu suomalais-norjalaisena yhteistyönä EU:n tuella

Tiedote.
Julkaistu: 04.12.2014 klo 18:45
Julkaisija: EHP-Tekniikka

Heinäkuun alusta 2014 on käynnistynyt systemaattinen kehitystyö, jonka lopputuloksena tulee olemaan mobiili, jatkuvatoiminen (on line) metallimittausratkaisu teollisuusvesille - kaivoksille, metallitehtaille, kemiantehtaille ja energiateollisuuteen. Toistuvat metallipäästöt vesistöihin kuormittavat herkkiä vesistöjä ja mittausten avulla päästöjä voidaan vähentää merkittävästi. Kehitystyössä mukana ovat EHP-Tekniikka Oy (Oulu), Oulun yliopiston CEMIS Oulu-yksikkö (Kajaani) ja norjalainen Envitech AS. Aiheen merkittävyyttä kuvaa se, että kehitystyö sai poikkeuksellisesti osarahoituksen suoraan Brysselistä komission Eco-Innovation 2013 ohjelmasta - ainoana suomalaisten vetämänä kehityshankkeena (hakemuksia EU:n alueelta 461, joista rahoitettiin 40, rahoitusprosentti 8,7 %)

Kehitystyön tuloksena syntyy EnviMon mobiili metallimittausratkaisu, jolla ensimmäisenä maailmassa voidaan kenttäolosuhteissa mitata useiden metallien päästöjä ympärivuotisesti täysin paikasta riippumatta. EnviMon -ratkaisussa jatkuvatoiminen mittausasema voidaan viedä mihin tahansa purkuojaan, purku-uomaan, lampeen, jokeen, järveen tai altaaseen ja täysin reaaliaikaisesti ja autonomisesti mitata metallien määrää vedessä. 

Tämä mahdollistaa metallipäästöjen kiinnisaamisen heti päästön alkuvaiheessa aivan ensi minuutteina ja sitä kautta estää suurten metallimäärien joutumisen vesistöön. Tämä säästää valtavasti rahaa sekä luontoa, niin kalastoa kuin pohjaeläimiäkin.

Ratkaisussa mitatut metallipitoisuusarvot lähetetään langattomasti eteenpäin ja näin voidaan  mahdollisistaa metallipitoisuuksien noususta (metallipäästöistä) saada välittömästi tieto ja ryhtyä saman tien korjaaviin toimenpiteisiin. Ratkaisuun kuuluu myös vesimäärän ja muiden vedenlaatutietojen samanaikainen mittaaminen, joten ratkaisu on täysin ainutlaatuinen maailmalla. Ratkaisun kehittäminen pohjautuu mukana olevien tahojen ydinosaamisen yhdistämiseen uudella tavalla - tavalla jota ei ennen ole globaalisti tehty.

Ratkaisun takana ovat EHP-Tekniikka Oy, oululainen ympäristömittaustekniikan yhtiö, CEMIS-Oulu, kajaanissa toimiva Oulun yliopiston tutkimusyksikkö ja EnviTech AS,  norjalainen ympäristöalan yritys.

Lisätietoa: EHP-Tekniikka Oy, toimitusjohtaja Risto Hiljanen 045 670 1302, CEMIS-Oulu, tutkimuspäällikkö Jarkko Räty.

EHP-Tekniikka Oy kuuluu Ecofoster Group konserniin tuottaen moderneja automaattisia prosessi- ja ympäristömonitorointiratkaisuja teollisuudelle, jätehuoltolaitoksille, julkiselle sektorille ja viranomaisille. Osa yhtiön tuotteista on tuotesuojattu ja ne sisältävät merkittäviä innovatiivisia ratkaisuja. Pääosa yhtiön asiakkaista on Suomessa ja kasvavina markkinoina ovat Venäjä, Ruotsi ja Norja.

 

EHP-Tekniikka Oy:

Automaatiotie 1,
90460, OULU
www.ehp-tekniikka.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs