Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Lämpöpumppukuivausrummut mullistavat pyykinkuivauksen energiatehokkuuden

TTS Työtehoseura

Lämpöpumppukuivausrummut mullistavat pyykinkuivauksen energiatehokkuuden

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2013 klo 12:10
Julkaisija: TTS Työtehoseura

TTS - Työtehoseura testasi kuusi pesutornia, joissa tehokkaasti linkoavan pesukoneen parina oli lämpöpumppuperiaatteella toimiva kuivausrumpu. Testatut kuivausrummut käyttävät vain kolmanneksen siitä energiasta, mitä perinteisissä kuivausrummuissa kuluu. Ainoastaan ulkona kuivaus on edullisempaa. Nyt on aika pistää vaatehuollon ratkaisut remonttiin!

Pesutorneja vertailtiin käyttötilanteita jäljittelevissä koeolosuhteissa, ja haettiin esimerkiksi Suomessa tarvittavia hyviä huuhteluedellytyksiä ja kohtuupitkiä ohjelmia. Päivittäiseen puuvillapyykin pesuun tarkoitettu ohjelma pesulämpötilassa 40 ºC oli kestoltaan lyhyempi ja täyttömäärältään pienempi kuin energiamerkkiohjelma. Lisävesimahdollisuuksilla ohjelma vei aikaa kuivauksen kanssa yhteensä 3–4 tuntia ja sähkönkulutus oli keskimäärin 1,8 kWh. Tällöin oli 2–3 huuhtelun sijasta 4–7 huuhtelua, ja joissakin pesukoneissa voitiin lisätä myös pesu- ja huuhteluveden määrää. Veden kokonaiskulutus oli tällöin 70–120 litraa. Näillä valinnoilla eniten vettä käyttivät pesukoneet Bosch, Miele ja Siemens.

Kaikki pesutornit saivat hyviä tuloksia. Ohjelmien valinta oli yleensä helppoa. Ohjelmat olivat muunneltavissa yksilöllisiin tarpeisiin. Käyttöohjeiden selkeydessä oli eroja. Testin kaikista koneista löytyi päivittäisohjelma hyvällä linkoustuloksella, mikä on energiataloudellisen kuivauksen edellytys. Käyttäjältä se kuitenkin vaatii perehtymistä käyttöohjeeseen ja tietojen yhdistämistä. Kolmessa kuivausrummussa (Siemens, Bosch ja LG) oli niiden puhdistusta helpottamassa automaattisesti puhdistuva lämmönvaihdin.

Pesutornien ominaisuudet arvosteltiin asteikolla 1(huono) – 5 (erittäin hyvä). Kokonaisarvosanan 4,5 sai Miele ja seuraavaksi parhaimman arvosanan 4,4 sai Siemens. AEG, Electrolux ja LG saivat arvosanan 4,2 sekä Bosch arvosanan 3,9.

Lisätietoa:

Energiatehokkuutta vaatehuoltoon – pesutornien vertailu. TTS:n tiedote 2/2013 (673), jota voi tilata osoitteesta www.ttskauppa.fi alkaen hintaan 11,00 €

TTS, Erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka, p. 050 5527 252, anneli.reisbacka@tts.fi

TTS, Kuluttajaneuvonta ti ja to klo 9–12 puh. 0600 303023, puhelun hinta 1,99€/min+pvm

TTS - Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 7000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS - Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs