Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Koulutusviennistä uusi tulonlähde Tampereen ammattikorkeakoululle

Tampereen ammattikorkeakoulu

Koulutusviennistä uusi tulonlähde Tampereen ammattikorkeakoululle

Tiedote.
Julkaistu: 17.08.2012 klo 12:45
Julkaisija: Tampereen ammattikorkeakoulu

 

Omanilaisryhmä haki insinöörioppia ja vie mukanaan muutakin pääomaa

 

Samaan aikaan, kun ammattikorkeakoulujen valtionrahoitus on pienenemässä, oppilaitokset miettivät uusia tulonlähteitä. Tampereen ammattikorkeakoulu on tehnyt uusia koulutusavauksia Suomen rajojen ulkopuolella, mm. Arabian niemimaalla ja Venäjällä. Koulutusviennistä toivotaan tulevaisuudessa TAMKille uutta ja kasvavaa tulonlähdettä, joka samalla vaatii pitämään koulutuksen laadun korkealla tasolla.

Parhaillaan Tampereen ammattikorkeakoulussa on ryhmä insinööriopiskelijoita Omanista. He ovat viettäneet sydänkesää Tampereella juhannuspäivästä alkaen. Ryhmään kuuluu 25 noin 20-vuotiasta opiskelijaa, miehiä ja naisia. He ovat suorittaneet kolme vuotta opintoja omassa maassaan ja hakevat nyt TAMKista opintopisteitä kaikkiaan 5-vuotisen koulutuksen loppuunsaattamiseen. Ammattikorkeakoulutus Omanissa on vasta ylösajovaiheessa, joten tietotaidon lisäksi he vievät mukanaan toimintamalleja ja ideoita.

”Enemmän kuin odotimme ”

TAMKissa kaksi kuukautta opiskelleet omanilaisnuoret viettävät viimeistä viikonloppua Tukholman-risteilyllä. Ramadan päättyy sunnuntaina, joten ennen kotiin lähtöä on vielä loppukaronkan aika. Keskiviikkona kotiin matkaavien omanilaisten insinööriopinnot jatkuvat Soharin kaupungissa Pohjois-Omanissa.

TAMKissa ryhmä on perehtynyt insinöörin tietoteknisiin työvälineisiin sekä laboratorioiden käyttöön mittauksissa ja analyyseissä. Opiskelun ja työelämän yhteyttä on syvennetty useilla yrityskäynneillä. Tiistaina 21.8. opiskelijat saavat todistuksensa Intensive engineering studies -ohjelmastaan.

Opintoja ja asumista Tampereella arvioi ryhmän vetäjä, doctor Harith Al Bousaidi:

”Vaikka kaksi kuukautta onkin lyhyt aika, opiskelijamme ovat saaneet sen, mitä tulivat hakemaan, ja enemmänkin. Opiskelu uudessa ympäristössä ja tutustuminen erilaisiin ihmisiin on antanut heille uutta varmuutta ja rohkeutta kommunikoida. TAMKilaisten tuella sulauduimme hyvin joukkoon.”

Kulttuurioppia TAMKilaisillekin

Tampereen ammattikorkeakoulu on monikulttuurinen yhteisö, jossa vuosittain opiskelee ja työskentelee ihmisiä edustaen noin 60 eri kansallisuutta. Silti myös TAMKilaiset ovat oppineet paljon omanilaisryhmän myötä.

”Islamilaisen ja meidän kulttuurien väliset erot ovat aiheuttaneet uusia tilanteita, mutta olemme ratkoneet niin majoittumiseen, ruokailuun, liikkumiseen kuin ramadaniinkin liittyneet haasteet yhdessä”, sanoo täydennyskoulutusjohtaja Tuija Kontio. ”Tällä kokemuksella seuraavan ryhmän ohjelman suunnittelu on paljon helpompaa.”

Omanilaiset kertovat nauttineensa erilaisuudesta.  Samaan aikaan, kun täällä elettiin viileää ja sateista kesää, Omanissa lämpötila nousi 50 asteeseen.

”Olen nauttinut ajasta Suomessa suuresti, mutta kotimaastani ikävöin rukouskutsuja, moskeijoita, ruokaa – ja tietysti perhettäni”, kertoo Fawziya Al-Jabri.

Konsultaatiota Omanin ministeriölle

Omanin korkeakoulutuksesta vastaava ministeriö luottaa suomalaiseen osaamiseen. Ministeriön avainpaikalla koulutusta kehittämässä on ensi talvena kaksi TAMKin yliopettajaa. Insinöörikoulutuksessa annetaan konsultaatiota niin laboratorio-oppimisympäristöjen rakentamisessa kuin oppimistehtävien suunnittelussakin.

”Omanissa on suuri tarve kouluttaa insinöörejä oman väestön joukosta. Tavoitteena on, että insinöörikoulutus läpäisee yhdysvaltalaisen laatutarkastuksen”, TAMKin yliopettaja Anasse Bouhlal kertoo.

 

Lisätietoja:

- Oman-ryhmän vetäjä, (doctor) Harith Al Bousaidi, p. 041 752 0770 (suomalainen puhelinliittymä, käytössä 20.8. saakka)

- TAMKin täydennyskoulutusjohtaja Tuija Kontio, p. 040 514 8491, tuija.kontio@tamk.fi

- TAMKin vararehtori Mikko Naukkarinen, p. 0500 772 269, mikko.naukkarinen@tamk.fi

 

 

- - -
Tampereen ammattikorkeakoulu 
on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka keskittyy toiminnoissaan – koulutuksessa ja TKI-toiminnassa – hyvinvoinnin ja terveyden, talouden ja tuotannon sekä oppimisen ja luovuuden edistämiseen. Työelämäkorkeakouluna TAMKin vaikutus näkyy erityisesti Pirkanmaalla. TAMK on yksi Suomen suurimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Se tarjoaa koulutusta yli 10 000 opiskelijalle seitsemällä koulutusalalla. www.tamk.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs