Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Fyysisesti raskas työ ennakoi ennenaikaista eläkkeelle siirtymistä kunta-alalla

Fyysisesti raskas työ ennakoi ennenaikaista eläkkeelle siirtymistä kunta-alalla

Julkaistu: 13.01.2009 klo 10:07
Julkaisija:

Kunta-alalla työntekijöiden aikomuksia siirtyä ennenaikaisesti eläkkeelle ennakoi erityisesti työn fyysinen kuormittavuus. "Jos halutaan tukea työssä jatkamista, kuntatyöntekijöiden työn fyysiseen kuormittavuuteen tulisikin jatkossa kiinnittää aiempaa enemmän huomiota", arvioi tutkija Toni Pekka.

Kunta-alalla työntekijöiden aikomuksia siirtyä ennenaikaisesti eläkkeelle ennakoi erityisesti työn fyysinen kuormittavuus. "Jos halutaan tukea työssä jatkamista, kuntatyöntekijöiden työn fyysiseen kuormittavuuteen tulisikin jatkossa kiinnittää aiempaa enemmän huomiota", arvioi tutkija Toni Pekka.

Kuntatyöntekijät suunnittelevat siirtyvänsä eläkkeelle keskimäärin 63 vuoden iässä. Muita useammin työssä jatkamista suunnittelevat miehet, sivistys- ja yleisen alan työtekijät sekä lähellä eläkeikää olevat kuntatyöntekijät.

Tulokset selviävät Kuntien eläkevakuutuksen Työhyvinvointi ja työnantajamaine kunta-alalla 2008 -tutkimuksesta.

Fyysisiä haasteita teknisellä alalla, henkiset haasteet korostuvat terveysalalla

Työn henkisen kuormittavuuden ongelmat korostuvat työhyvinvoinnin osa-alueista eniten kuntatyössä. Henkinen kuormittavuus vaihtelee toimialoittain. Myönteisin tilanne on teknisellä alalla, yleisellä alalla ja yli 54-vuotiailla. Eniten työn henkistä kuormittavuutta koetaan sivistys-, sosiaali-, ja terveysalan työtehtävissä. Näillä toimialoilla henkistä kuormittavuutta koetaan sitä useammin, mitä nuorempi työntekijä on.

Henkisen kuormittavuuden lisäksi kuntatyön haasteena on työn fyysisen kuormittavuuden vähentäminen. Fyysisesti kuormittavinta työ on terveys- ja teknisellä alalla.

Oman fyysisen työkykynsä parhaimmaksi kokevat sivistysalan ja yleisen alan sekä nuoret kuntatyöntekijät. Muita huonommaksi fyysisen työkykynsä kokevat teknisen alan työntekijät, ikääntyneet ja Pohjois-Suomen kuntatyöntekijät.

Kuntatyön vahvuuksina työnantajamaine, vakaat työsuhteet ja työyhteisöjen ilmapiiri

Työnantajamaine on keskimäärin erittäin hyvä, sillä kolme neljästä kuntatyöntekijästä olisi valmis suosittelemaan nykyistä työpaikkaansa tuttavalleen.

Työajan ja työmäärän tasapainossa on parannettavaa kunta-alalla. Aikapainetta kokevat erityisesti terveysalalla työskentelevät, naiset ja keski-ikäiset. Kiirettä kokevat etenkin ne naiset, jotka ovat alle 30-vuotiaita tai jotka työskentelevät määräaikaisissa työsuhteissa.

Ilmapiirissä eniten korjattavaa on terveysalan ja yleisen alan työyhteisöissä. Ikäryhmistä kaikkein nuorimmat ja vanhimmat kokevat ilmapiirin parempana kuin kunta-alalla keskimäärin. Ilmapiirin suhteellisen hyvänä kokevat myös sosiaalialan ja pienten kuntien työntekijät.

Naiset suhtautuvat kunta-alan esimiestyöhön miehiä kriittisemmin.

Työsuhteensa kokevat turvatuksi sivistys-, sosiaali-, ja terveysalalla työskentelevät sekä vanhimmat työntekijät. Epävarmuutta työsuhteen jatkuvuudesta kokevat määräaikaiset, nuoret ja pienten kuntien työntekijät. Määräaikaisista työntekijöistä terveysalalla työskentelevät kokevat työsuhteensa huomattavasti turvatummaksi kuin muut määräaikaiset kuntatyöntekijät.

Kunta-alalla työhyvinvoinnin keskiarvo on 67 pistettä (asteikolla 0 – 100). Eniten haasteita on terveysalan ja teknisen alan työtehtävissä, pienissä kunnissa sekä Pohjois-Suomessa. Keskiarvoa parempi tilanne on sivistys- ja yleisellä alalla.

Lisätiedot:

tutkija Toni Pekka, puh. 040 589 83 63

Julkaisu:

 Työhyvinvointi ja työnantajamaine kunta-alalla 2008 (pdf, 345 kt)
(Toni Pekka, Pauli Forma, Arttu Saarinen. Kuntien eläkevakuutuksen raportteja 5/2008)

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs