Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Firan Big Room -yhteistyön osapuolet kehittivät innovatiivisen parvekeratkaisun

 Fira

Firan Big Room -yhteistyön osapuolet kehittivät innovatiivisen parvekeratkaisun

Tiedote.
Julkaistu: 22.06.2015 klo 09:00
Julkaisija: Fira

Rakennusalaa uudistava Fira Oy rakentaa VVO:lle Helsingin Rastilaan 11-kerroksisen kerrostalon, johon on kehitetty innovatiivinen parvekeratkaisu Big Room -yhteistyössä. Big Room -työskentely kokoaa rakennushankkeen osapuolet  yhteen ratkomaan hankkeeseen liittyviä haasteita ja parantamaan tiedonkulkua. Yhdessä kehitetty innovatiivinen parvekeratkaisu on kustannustehokas ja mahdollistaa parvekkeiden asentamisen ahtaalle tontille.

Fira rakentaa parvekkeellisen kerrostalon Retkeilijänkatu 1:een Rastilan metroaseman ja pysäköintitalon viereen, raideliikenteen solmukohtaan. Arkkitehdin suunnitelmissa rakennuksen julkisivun tärkeänä elementtinä ovat systemaattisen, kolmiulotteisen reliefipinnan muodostavat parvekkeet. Big Room -työskentelyssä Fira, VVO, Parma, Arkkitehtitoimisto Konkret Oy ja Sweco Rakennetekniikka suunnittelivat yhdessä fiksumman, taloudellisemman ja turvallisemman tavan toteuttaa parvekkeet.

Koska tontti on ahdas ja rakennuksesta tulee korkea, tahdotaan kaikki rakennusosat tuoda paikalle mahdollisimman valmiina kokonaisuuksina, jotta ne voitaisiin nostaa torninosturilla suoraan paikalle. Kerrostalon rakentaminen käynnistyi toukokuussa.

– Ensin pohdimme ulokeparvekkeiden rakentamista teräksestä, mutta niiden kustannukset olivat aivan liian korkeat muun muassa korkeiden rakennusten tavallista tiukempien palomääräysten vuoksi. Myöskään ulkonäkö ei täysin vastannut arkkitehdin suunnitelmia. Niinpä ryhdyimme pohtimaan, pystyttäisiinkö parvekkeet rakentamaan betonista. Yhteistyössä kehitimme noppamaisen ulokeparvekkeen, joka mahdollistaa parvekkeiden vapaan sijoittelun julkisivuun. Tarvittaessa tällaisia parvekkeita voidaan asentaa jopa jälkikäteen parvekkeettomaan kerrostaloon, kertoo Firan projektipäällikkö Ville Sireni.

– Koska parvekkeet toteutetaan valmiina betonielementteinä, ne voidaan asentaa ilman työnaikaista tukemista. Jos taas parveke olisi tehty perinteisemmin yksi osa kerrallaan, olisi se edellyttänyt tukirakenteita ja rakennuksen vaipan ulkopuolella työskentelyä, mikä on myös työturvallisuuskysymys, Sireni jatkaa.

Big Room -työskentelyssä hankeosapuolista muodostetaan suunnittelutiimi, joka kokoontuu säännöllisesti yhteen, alkuvaiheessa jopa viikon välein. Yhteistyö alkaa tällöin jo ennen varsinaisen rakennusprojektin käynnistymistä. Ymmärrys erilaisista tarpeista lisääntyy ja yhteinen tavoite kirkastuu.

– Big Room on hyvä ja tehokas, allianssiajattelusta juontava työskentelymuoto. Aito yhteistyö ei ole rakennusalalla itsestään selvää. Koska rakentamisen kustannuksista 90 prosenttia ”lyödään lukkoon” jo suunnitteluvaiheessa, vaikuttaa yhdessä suunnitteleminen merkittävästi koko hankkeen loppuhintaan ja aikatauluun. Perinteisen toteuttamistavan sijaan Big Roomissa eri osapuolet löytävät yhteisen sävelen, kuten tämä parvekeinnovaatio osoittaa, sanoo Jaakob Solla, kohteen pääsuunnittelijana toimivasta Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:stä.

Uusi parvekeratkaisu sopii erityisen hyvin pääkaupunkiseudulla koko ajan yleistyvään täydennysrakentamiseen, jolla pyritään tiiviimpään rakentamiseen kaupunkialueilla.

– Parvekeratkaisu on hyvännäköinen, kompakti ja se voidaan nostaa paikoilleen jopa parvekelasituksen kanssa. Tällä kertaa kompromissi ei ole kompromissi vaan paras mahdollinen ratkaisu, toteaa Sireni.

 

Lisätietoja:
Ville Sireni
Projektipäällikkö
Fira Oy
Puh. 050-5744 859
Sähköposti: ville.sireni@fira.fi

Liitetiedostot

Fira Oy
Fira on suomalainen rakennusalan kasvuyritys, joka haluaa muuttaa rakennusalan vallitsevia toimintatapoja ja toimia alan modernisoijana. Fira haluaa rakentaa fiksumpaa yhteiskuntaa. Perinteisen urakkarakentamisen ohella Fira tahtoo edistää suunnittelun ja rakentamisen sekä kaikkien mukana olevien osapuolten saumatonta yhteistyötä – fiksumpaa rakentamista, minkä ansiosta projektit pysyvät aikataulussa ja budjetissa. Fiksumman rakentamisen avulla Fira haluaa lisätä läpinäkyvyyttä, asiakaskeskeisyyttä ja luottamusta. Fira toimii rakennushankkeiden päätoteuttajana, ja sen asiakkaita ovat yksityiset ja julkiset rakennuttajat sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Konsernin pääkonttori sijaitsee Vantaalla, ja sen liikevaihtoennuste vuodelle 2015 on noin 125 miljoonaa euroa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs