Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Fiksut yritykset luovat arvoa ilman jätettä

Turun ammattikorkeakoulu

Fiksut yritykset luovat arvoa ilman jätettä

Tiedote.
Julkaistu: 15.05.2013 klo 15:28
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoulun ja Sitran tiedote                                         

Fiksut yritykset luovat 
arvoa ilman jätettä

Teollisten symbioosien aktivointipäivä 17.5.2013

Yritykset vievät vuosittain tonnikaupalla käyttökelpoisia raaka-aineita kaatopaikalle – ja vieläpä maksavat siitä. Yritysten tuottamia sivuvirtoja tai jätteitä on mahdollista hyödyntää raaka-aineena nykyistä tehokkaammin. Resurssitehokkuuden parantaminen lisää yritysten kilpailukykyä.

Resurssitehokkuuteen liittyy valtavasti mahdollisuuksia. Eurooppa 2020 -strategiassa tavoitteena on muuttaa kulutusyhteiskunta kierrätysyhteiskunnaksi. Kierrätyskelpoisia uusioraaka-aineita hävitetään Euroopassa joka vuosi 5,25 miljardin euron arvosta. Jos nämä saataisiin talteen, hiilidioksidipäästöt vähenisivät 148 miljoonalla tonnilla vuodessa. Jos kierrätysaste saataisiin nostettua 70 prosenttiin, EU:n alueelle syntyisi peräti 500 000 uutta työpaikkaa.

”Visiomme on kestävän logistiikan ja energian tuottaminen”
– toimitusjohtaja Jussi Mälkiä, Meriaura Oy

Kuljetuksia ja muuta logistiikkatoimintaa Euroopan merillä harjoittavalle Meriaura Oy:lle ovat kestävän kehityksen arvot olleet alusta asti tärkeitä. Kuljetusala on erittäin iso energian käyttäjä. Kun yritys onnistuu vähentämään energian kulutusta ja käyttämään ympäristöystävällisempiä polttoaineita, on sillä suuri merkitys ympäristölle. Lisäksi se on liiketaloudellisesti kannattavaa.

”Resurssiviisaus on bisnestä ja huikeita mahdollisuuksia”
– toimitusjohtaja Kenneth Ekman, CrisolteQ Oy

CrisolteQ Oy kehittää menetelmiä ottaa talteen arvokkaita ainesosia kemianteollisuuden sivuvirroista. Se käyttää kehittämiään materiaaleja erotellakseen ja kierrättääkseen teollisia metalleja, joita on yleensä vaikea kierrättää. Näitä metalleja voidaan käyttää uudelleen mm. tietokoneiden ja älypuhelinten akuissa.

”Meille jäte on resurssi, ei ongelma”
– johtaja Jouni Valovuo, BMH Technology Oy

Raumalainen BMH Technology Oy suuntautui kymmenisen vuotta sitten jätteenkäsittelyteknologiaan ja siihen liittyvien palveluiden tuottamiseen. Tuotekehitystyön tuloksena syntyi kiintojätteen käsittelyprosessi TYRANNOSAURUS®. Prosessissa raakajätteestä valmistetaan korkealaatuista kierrätyspolttoainetta.

Lounaisrannikon tunnistetut vahvuudet: resurssitehokkuus ja vesiliiketoiminta

Energia- ja ympäristöala on tunnistettu yhdeksi lounaisrannikon vahvuudeksi. Viime vuoden lopulla valmistuneen selvityksen mukaan alaan liittyy paljon käyttämättömiä kasvumahdollisuuksia (LOURA energia ja ympäristö -selvitys, http://loura.fi/topnavi/energia).

Lisäksi juuri valmistuneessa Varsinais-Suomen materiaalivirtaselvityksessä kartoitettiin alueella syntyviä teollisuuden ja kaupan jäte- ja sivuvirtoja. Jäte- ja sivuvirroissa on iso hyödyntämispotentiaali, johon tarvitaan alueellista yhteistyötä.

Selvitystä varten haastateltiin 15 yritystä (mm. Bayer Oy, Biovakka Oy, Bunge Finland Oy, Coreplast Laitila Oy, Felix-Abba Oy Ab, Finnprotein Oy, Loimaan Kivi Oy, Neste Oil Oyj, Nordkalk, Raisio Oyj, Salon lehtitehdas, Kauppakeskus Skanssi, Turun Osuuskauppa, Turun Tekstiilihuolto Oy ja Yara.Suomi Oy).

Seminaari resurssitehokkuudesta Turussa 17.5.

Sitra ja Turun ammattikorkeakoulu järjestävät seminaarin resurssitehokkuudesta. Edelläkävijäyritykset kertovat teollisen yhteistyön hyödyistä, kysyntään perustuvasta liiketoiminnasta ja konkreettisista tuloksista. Seminaari jatkuu iltapäivällä työpajana, jossa tavoitteena on käynnistää yritysten välillä materiaalivirtojen konkreettinen alueellinen yhteistyö.

 Teolliset symbioosit on erittäin hyväksi todettu yhteistyön malli, jota käytetään jo ympäri maailmaa, sanoo johtava asiantuntija Jyri Arponen Sitrasta.

Edellä mainittuja yrityksiä paljon muita hyviä esimerkkejä kuulet 17.5. seminaarissa. Media voi haastatella puhujia tilaisuuden yhteydessä.

Ohjelma ja lisätietoja: http://www.sitra.fi/tapahtumat/2013/arvoa-ilman-jatetta-teollisten-symbioosien-aktivointipaiva


Lisätiedot:

Projektipäällikkö Piia Nurmi, piia.nurmi@turkuamk.fi, p. 040 355 0931
Projektipäällikkö Henna Knuutila, henna.knuutila@turkuamk.fi, p. 040 355 0827
Johtava asiantuntija Jyri Arponen, etunimi.sukunimi@sitra.fi, puh. 040 766 2906


Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 800 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto rakentaa huomisen menestyvää Suomea. Ennakoimme yhteiskunnan muutosvoimia ja niiden vaikutuksia suomalaisiin. Etsimme käytännön tekemisellä uusia toimintamalleja ja vauhditamme kestävään hyvinvointiin tähtäävää liiketoimintaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs