Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT:n hakuun valmistauduttava nyt

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT:n hakuun valmistauduttava nyt

Julkaistu: 02.12.2008 klo 09:45
Julkaisija:

EIT:n toiminta käynnistyy 2-3 osaamis- ja innovaatioyhteisöllä. Hakukierros avautuu keväällä, joten ehdotusten valmistelu on aloitettava viimeistään nyt.

EIT:n toiminta käynnistyy 2-3 osaamis- ja innovaatioyhteisöllä. Hakukierros avautuu keväällä, joten ehdotusten valmistelu on aloitettava viimeistään nyt.

EIT:n tavoitteena on parantaa Euroopan kilpailukykyä integroimalla korkeatasoista innovaatiotoimintaa, tutkimusta ja koulutusta aloilla, joilla on suurta taloudellista tai muuta yhteiskunnallista merkitystä. Osaamis- ja innovaatioyhteisöt (Knowledge and innovation communities, KICs) muodostuvat yritysten, yliopistojen ja muiden toimijoiden olemassa olevista yhteisöistä tai yksiköistä. Painopiste tulee olemaan innovaatiotoiminnassa - hyödynnettävien tulosten luomisessa ja välittämisessä eteenpäin.

KICsit valitaan 7-15 vuodeksi avoimen kilpailun perusteella. Valinnan tekee EIT:n hallintoneuvosto, jonka yhtenä jäsenenä on professori Yrjö Neuvo.

EK:n mielestä EIT:n tavoitteet ovat hyvin linjassa kansallisten päämääriemme kanssa. KICsien toiminta on tiivistä, pitkäntähtäimen yhteistyötä eikä löyhää verkostoitumista. Perustetuissa strategisen huippuosaamisen keskittymissä SHOKeissa toimintatavat ovat pääpiirteittäin samat kuin EIT:n KICseissä. Suunniteltujen ensimmäisten KICsien aihealueet: ilmastonmuutos, kestävä energia ja tulevaisuuden tietoyhteiskunta liittyvät myös SHOKien teemoihin. Yksi KIC voi käsitellä useampaa valituista teemoista.

─ Suomalaisilla yksiköillä onkin hyvät mahdollisuudet pärjätä EIT:n haussa. Kilpailu tulee kuitenkin olemaan erittäin tiukka ja valmistelu on tehtävä huolella. Erinomaiset yhteistyöpartnerit ovat avainasemassa, toteaa asiantuntija Janica Ylikarjula EK:sta.

EU:n suora rahoitus EIT:lle on vähintään n. 300 miljoonaa euroa ensimmäisen neljän vuoden aikana. Vaikka alkuvaiheessa lähdetään liikkeelle muutamalla KICsillä, EIT:stä näyttää tulevan laajeneva, pitkäntähtäimen työkalu.

─ Pelkkä lisärahoitus on väärä motiivi pyrkiä mukaan. Uskon, että yrityksille paljon tärkeämpää on luoda uutta osaamista parhaiden toimijoiden kanssa ja saada sen hyödyntämisen avulla kestävää kilpailuetua, Janica Ylikarjula painottaa.

Lisätietoa EIT:stä: http://ec.europa.eu/eit
Suomen EU-t&k-sihteeristö järjestää tammikuussa kansallisen EIT-tapaamisen, josta tiedotetaan sihteeristön verkkosivuilla www.tekes.fi/eu.

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs