Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » EkoBAT-verkosto tavoittelee teollisuuteen uutta liiketoimintaa ja 400 M€ säästöjä ekotehokkuuden avulla

Miktech Oy

EkoBAT-verkosto tavoittelee teollisuuteen uutta liiketoimintaa ja 400 M€ säästöjä ekotehokkuuden avulla

Tiedote.
Julkaistu: 14.05.2013 klo 08:15
Julkaisija: Miktech Oy

Ekotehokkuus tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia teollisuusyritysten kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen. Mikkeli, Kokkola ja Kajaani kokosivat Suomen johtavat ekotehokkuuden asiantuntijaorganisaatiot EkoBAT-verkostoon tukemaan maakuntien teollisuusyritysten kehitystyötä. Verkoston toiminta käynnistyi 8.5.2013.

Kansallinen EkoBAT-verkosto on osa kaupunkien yhteistä WITERA- eli Vihreämmän teollisuuden ratkaisut -kehittämisohjelmaa, jota on esitetty rahoitettavaksi tulevasta INKA – Innovatiiviset kaupungit -ohjelmasta. Verkoston tavoitteena on tunnistaa ekotehokkuuden vaikuttavuuspotentiaalia yrityksissä, kehittää työkaluja ja käynnistää yrityksissä konkreettisia kilpailukykyä ja kannattavuutta parantavia hankkeita. Ensivaiheessa näin voidaan saavuttaa arviolta 400 miljoonan euron säästöt kolmen maakunnan teollisissa yrityksissä. Asiantuntijat jalkautuvat pilottialueina toimiviin maakuntiin tukemaan ekotehokkuuden parantamista esim. työpajoissa ja yrityskohtaisissa konsultaatioissa.

Verkoston keskeiset asiantuntijaorganisaatiot – VTT, Suomen ympäristökeskus, Motiva Oy, Aalto-yliopiston Pienyrityskeskus sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto – edustavat Suomen parasta osaamista vesi-, energia- ja materiaalitehokkuudessa. Organisaatiot osallistuvat laajasti myös alan kansainvälisiin verkostoihin, joista parhaita käytäntöjä voidaan nyt tuoda koordinoidusti pk-yrityksiin.

"Ekotehokkuus ja ympäristöasiat ovat yrityksille paitsi haaste myös suuri mahdollisuus", toteaa erikoistutkija Riina Antikainen Suomen ympäristökeskuksesta. "Yritykset voivat saavuttaa ympäristöasioilla ja resurssitehokkuudella merkittäviä säästöjä. Vastuullisuus merkitsee yhä enemmän myös sijoittajille."

"Ekotehokkuus onkin keskeinen strategisen johtamisen teema kaikissa yrityksissä", lisää tutkimusjohtaja Jari Handelberg Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksesta.

EkoBAT-verkoston vahvuuksina asiantuntijat korostavat alueellisuutta ja paikallistuntemusta."Verkostotyö tuo menetelmä- ja prosessiosaamista oikeaan paikkaan, alueellisesti pk-yritysten käyttöön", sanoo erikoistutkija Tiina Pajula VTT:ltä. "Paikallistuntemuksen merkitys on keskeinen. Paikalliset toimijat eli Mikkelin, Kokkolan ja Kajaanin teknologiakeskukset tuntevat yritykset, joihin kannattaa ottaa yhteyttä. Tämä edistää tulosten syntymistä ja käyttöönottoa", Riina Antikainen toteaa.

Teollisuuden energiatehokkuuden yksikönpäällikkö Hille Hyytiä Motiva Oy:stä nostaa esiin myös yritysten roolin kansallisten ekotehokkuustavoitteiden toteuttamisessa. Käytännön työ tehdään yrityksissä, ja tähän tarvitaan tukea. "Verkostotyön etuna on vaikuttavuus; tulokset edistävät yritysten kilpailukykyä laajemmin kuin yksittäisissä organisaatioissa."

"Verkosto tarjoaa yrityksille konkreettisia keinoja ekotehokkuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen. Erityisesti pk-yritykset saavat osaamista, jota ne eivät muuten pystyisi hankkimaan", projektipäällikkö Eero Jäppinen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta täydentää.

Helsingissä 8.5. Gaia Consulting Oy:n vetämänä järjestetty EkoBAT-verkoston käynnistämiskokous osoittautui menestykseksi, ja mukana olevat toimijat tulevatkin osallistumaan aktiivisesti verkoston toimintaan. EkoBAT-verkosto pystyy tarjoamaan Suomen pk-yrityksille työkaluja ja ratkaisuja kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.   

Lisätiedot:

Vesa Sorasahi, toimitusjohtaja, Miktech Oy, 0440 361 609, vesa.sorasahi@miktech.fi

Pekka Oinas, toimitusjohtaja, Teknologiakeskus KETEK Oy, 044 7722 354, pekka.oinas@ketek.fi

Outi Laatikainen, liiketoimintajohtaja, Measurepolis Development Oy, 044 7101 662, outi.laatikainen@measurepolis.fi

Liitetiedostot

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

KETEK on Keski-Pohjanmaalla toimiva teknologiakeskus, joka tarjoaa erityisesti suur- ja pk-teollisuudelle tutkimus- ja tuotekehityspalvelua uusilla innovaatioilla ja kestävän kehityksen ratkaisuilla kemian-, materiaali-, ympäristö-, energia-, vene- ja laserteknologian alueella. Liiketoiminnan ytimessä ovat monipuoliset testaus- ja laboratoriopalvelut erilaisille kiinteille, nestemäisille ja kaasumaisille materiaaleille. www.ketek.fi

Measurepolis Development Oy on mittaus- ja tietojärjestelmiin erikoistunut teknologian ja liiketoiminnan kehitysyhtiö, jonka tavoitteena on luoda yhteistyökumppaneilleen kannattavaa liiketoimintaa. Kansallisesti toimivassa Kajaanin kaupungin omistamassa kehitysyhtiössä työskentelee kymmenen mittaus-ja tietojärjestelmäalan teknologioiden ja alan liiketoiminnan asiantuntijaa Kajaanissa, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Espoossa. Kehitysyhtiö hallinnoi alaan liittyviä alueellisia ja kansallisia kehittämisohjelmia sekä tuottaa teknologian kehittämispalveluita, liiketoiminnan kehittämispalveluita, alaan liittyviä tietopalveluita ja markkinointi- ja viestintäpalveluita yhteistyökumppaneilleen ja asiakkailleen. www.measurepolis.fi

 

   

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs