Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Vanhusten osallisuus sosiaaliseen ja kulttuuritoimintaan asumisen palveluyksiköissä on ihmisoikeuskysymys

Turun kaupunki

Vanhusten osallisuus sosiaaliseen ja kulttuuritoimintaan asumisen palveluyksiköissä on ihmisoikeuskysymys

Tiedote.
Julkaistu: 08.12.2015 klo 14:55
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun kaupunki on julkaissut tutkimuskatsaukseen, joka tarkastelee ihmisoikeuksien näkökulmasta vanhusten osallisuutta palvelukotinsa tai asumisen yksikkönsä sosiaaliseen ja kulttuurielämään. Ikääntymisen laatua koskevat, kehittymässä olevat kansainvälisen oikeuden standardit tukevat tulkintaa, että vanhusten osallistamiselle sosiaaliseen toimintaan asumisen palveluyksiköissä on juridinen velvoite.

- Sosiaalista osallisuutta koskevat, kehittymässä olevat ihmisoikeusstandardit määräävät, että vanhuusajan ei tulisi olla ainoastaan taloudellisesti turvattua, turvallista ja lämminhenkistä, vaan myös sosiaalisesti ja kulttuurisesti hyväksyttävällä tasolla. Toisin sanoen vanhusten tulee olla yhteiskunnan täysivaltaisia jäseniä, kertoo katsauksen kirjoittaja, PhD Mariya Riekkinen, Åbo Akademin oikeustieteen laitoksesta.

Osana tutkimusta Riekkinen haastatteli 59 vanhusta Turussa, Raisiossa ja Helsingissä sijaitsevissa asumisen yksiköissä, analysoidakseen myös kuinka säädökset käytännössä toteutuvat. Riekkinen havaitsi tutkimuksessaan monia osallisuuden käytännön järjestämiseen liittyviä puutteita, etenkin tilanteissa joissa siihen tarvitaan erityistä tukea. Lakia ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista noudatettiin kuitenkin kaikissa tutkituissa hoitolaitoksissa. Myös haastatellut vanhukset olivat pääosin tyytyväisiä miten asiat oli hoidettu.

Mariya Riekkinen: Vanhusten osallistaminen sosiaaliseen ja kulttuurielämään: kokemuksia palveluasumisesta. Turun kaupunkitutkimusohjelman Tutkimuskatsauksia 4/2015. 9 s. www.turku.fi/kaupunkitutkimus 

Lisätietoja: Mariya Riekkinen, sähköposti mpimanov@abo.fi

Turun kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin ja yliopistojen yhteinen tutkimusohjelma, jossa tehdään kaupunkikehitystä koskevaa monitieteistä akateemista tutkimusta. Ohjelman tavoitteena on edistää kaupunkitutkimusta, tarjota työkaluja kaupungin päätöksentekoon ja kehittää yliopistojen ja kaupunginjohdon välistä tiedonvaihtoa. Yhteinen tutkimusohjelma on kansainvälisesti uraauurtava yhteistyömalli.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs