Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Uusi isyyslaki voimaan 1.1.2016 lähtien

Lahden kaupunki

Uusi isyyslaki voimaan 1.1.2016 lähtien

Tiedote.
Julkaistu: 30.12.2015 klo 10:52
Julkaisija: Lahden kaupunki

1.1.2016 astuu voimaan uusi isyyslaki. Uuden lain myötä avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten isyyden tunnustaminen voidaan tehdä ennen lapsen syntymää ensisijaisesti äitiysneuvolassa.

Äidille ja isyyden tunnustavalle miehelle varataan aika tunnustamistilaisuuteen, jossa laaditaan isyyden tunnustamisasiakirja ja mahdollisesti huoltajuussopimus. Terveydenhoitaja lähettää laaditut asiakirjat äidin kotikunnan lastenvalvojalle. Isyyden tunnustamisasiakirjaa säilytetään lastenvalvojan luona lapsen syntymästä 30 päivää, jonka jälkeen se lähetetään maistraattiin vahvistettavaksi. Maistraatti lähettää päätöksen isyyden vahvistamisesta suoraan vanhemmille. Isyyden vahvistamisen jälkeen lastenvalvoja vahvistaa mahdollisen huoltajuussopimuksen. Ennakollinen isyyden tunnustaminen on mahdollista tehdä myös lastenvalvojan luona. Vanhempien on hyvä huomioida, että ennakollisen isyyden tunnustamisen ja lapsen syntymän jälkeen olevaa 30 päivän odotusaikaa isyyden vahvistamiselle ei voida nopeuttaa esim. ristiäisten takia.

Ennen lapsen syntymää tehty isyyden tunnustaminen voidaan peruuttaa kirjallisesti 30 päivän aikana lapsen syntymästä. Mies, joka on tunnustanut lapsen sekä äiti ja mies, joka katsoo olevansa lapsen isä voivat tehdä kirjallisen peruutusilmoituksen lastenvalvojalle. Peruuttamisen jälkeen ennakollinen isyyden tunnustaminen on vaikutukseton.

Mikäli vanhemmat eivät tee ennakollista isyyden tunnustamista äitiysneuvolassa ennen lapsen syntymää, lastenvalvoja kutsuu äidin ja mahdollisen isän isyyden selvittämiseen lapsen syntymän jälkeen.

Jos halutaan varmistaa biologinen isyys, voidaan tehdä oikeusgeneettinen isyystutkimus posken sivelynäytteenä lastenvalvojan luona. Aikuinen ottaa posken sivelynäytteen itse lastenvalvojan ohjeistuksella ja valvonnassa. Lapselta näytteen ottaa vanhempi lastenvalvojan avustamana. Näytteenotto on asiakkaalle maksuton.

Uuden lain mukaan äidillä ei ole oikeutta vastustaa isyyden selvittämistä. Miehellä on oikeus tunnustaa lapsi lastenvalvojan luona tai nostaa kanne isyyden selvittämiseksi käräjäoikeuteen.

Lastenvalvojien velvollisuus selvittää isyys laajenee uuden lain mukaan koskemaan myös 15–17-vuotiaita. Myös ennen vuotta 1976 syntyneiden lasten isyyden selvittäminen on mahdollista jatkossa lastenvalvojan luona.

Lastenvalvoja voi selvittää isyyden myös silloin, kun lapsi on syntynyt avioliiton aikana. Jos lapsen äiti ja mies, joka on todettu lapsen isäksi avioliiton nojalla, yhdessä pyytävät isyyden selvittämistä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä, lastenvalvoja voi selvittää lapsen isyyden. Lastenvalvoja voi selvittää isyyden myös silloin, kun toinen mies on tunnustanut tai ilmoittanut aikovansa tunnustaa avioliiton aikana syntyneen lapsen, ja lapsen äiti ja aviomies hyväksyvät isyyden selvittämisen.

Lisätietoja:

Maritta Koskinen
Johtava lastenvalvoja
Lahden sosiaali- ja terveystoimiala
Lapsiperhepalvelut/Perheoikeudelliset palvelut
p. 044 4163725, fax 03 81 83400
maritta.koskinen@lahti.fi

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva noin 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs