Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Turvallisuus joukkoliikenteessä 2011 –tutkimus: Päihtyneet aiheuttavat eniten turvattomuuden tunnetta joukkoliikenteessä

HSL Helsingin seudun liikenne

Turvallisuus joukkoliikenteessä 2011 –tutkimus: Päihtyneet aiheuttavat eniten turvattomuuden tunnetta joukkoliikenteessä

Tiedote.
Julkaistu: 15.03.2012 klo 11:37
Julkaisija: HSL Helsingin seudun liikenne

Arkinen työmatka taittuu joukkoliikenteessä turvallisesti, mutta etenkin viikonloppujen myöhäisliikenteessä niin matkustajat kuin henkilökuntakin kokevat turvattomuutta. Sekä matkustajat että kuljettajat toivovat tiukempaa puuttumista päihteiden käyttöön ja valvonnan lisäämistä.

Tulokset käyvät ilmi Turvallisuus joukkoliikenteessä 2011 -tutkimuksesta, jossa kartoitettiin matkustajien, kuljettajien sekä joukkoliikenteen turvatehtävissä toimivan henkilökunnan näkemyksiä ja kokemuksia Helsingin seudulla, Turussa ja Tampereella. Helsingin seudulla kyselyyn vastasi 1 530 matkustajaa ja 342 henkilöstön edustajaa: kuljettajia, konduktöörejä, matkalippujen tarkastajia sekä metron ja VR:n turvahenkilöstöä. Tutkimuksen toteutti Shop´In Research Oy. Vertailuaineistona on Liikenne- ja viestintäministeriön selvitykset vuosilta 2005-2006.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurimpana yksittäisenä ongelmana pidetään päihtyneiden ihmisten häiriökäyttäytymistä. Enemmistö toivookin lisää valvontaa erityisesti viikonloppujen myöhäisliikenteeseen. Myös tarkempi puuttuminen alkoholin käyttöön pysäkeillä, asemilla ja liikennevälineissä nousi tärkeimpien kehittämiskohteiden joukkoon. HSL vauhdittaa turvallisuustyötä laajalla rintamalla. ”Tarvitsemme yhteisen turvallisuutta tukevan toimintakulttuurin”, HSL:n ryhmäpäällikkö Sami Aherva sanoo.

Tilanne kohentunut metrossa ja ratikassa, bussiliikenne työn alla

Pääkaupunkiseudun bussinkuljettajat arvioivat turvattomuuden lisääntyneen vuodesta 2005. Metron- ja raitiovaununkuljettajat taas katsovat, että tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan. Myös bussimatkustajat kokevat tilanteen ammattilaisia hieman valoisamman, sillä bussimatkustajien arvioissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia vuodesta 2005.

Kouluarvosana-asteikolla 4-10 matkustajat antoivat arkipäivien työmatkaliikenteen turvallisuusarvosanaksi liikennevälineestä riippuen 8,8–8,9. Viikonlopun myöhäisliikenteen arvosanojen keskiarvot vaihtelivat matkustajilla välillä 6,6–6,9. Henkilökunnan arvioissa arkipäiväliikenteen ja viikonlopun myöhäisliikenteen välinen turvallisuusero nähtiin vielä suurempana. Arkipäivien työmatkaliikenteen turvallisuus sai henkilöstöryhmästä riippuen arvosanan 8,0–8,7 ja viikonlopun myöhäisliikenne 5,5–6,8.
(ks. liite)

HSL on ryhtynyt tositoimiin Helsingin seudun bussinkuljettajien työturvallisuuden parantamiseksi. Sekä vanhempaan bussikalustoon että uusiin linja-autoihin tulee turvaohjaamo sekä turvanappi, jolla saa tarvittaessa yhteyden turvavalvomoon. Turvallisuusvaatimukset on kirjattu bussiliikenteen kilpailutuskriteeristöön. Liikennevälineissä on myös tallentavia turvakameroita. Hyviä kokemuksia on saatu myös keskustan terminaaleissa noin vuosi sitten aloitetusta tehovalvonnasta.

HSL:n ja laajan kumppaniverkoston yhteisesti laatima Joukkoliikenteen turvallisuusstrategia 2012 - 2016 valmistui vuoden alussa. Yhteistyökumppanit sitoutuvat toteuttamaan strategian toimintalinjauksia maaliskuun lopussa solmittavalla aiesopimuksella. Turvallisuusstrategia sisältää konkreettisia toimenpiteitä, joilla lisätään matkustajien ja henkilökunnan turvallisuutta. Matkustajille pyritään muun muassa laatimaan selkeitä toimintaohjeita ongelmatilanteiden varalle.

Jatkossa HSL seuraa koettua turvallisuutta tekemällä liikennehenkilökunnan turvallisuuskyselyn vuosittain.

Matkarauhaa –kampanjalle vastakaikua matkustajilta

”Turvallisuuskulttuurin luominen ei ole yksin joukkoliikennetoimijoiden asia, vaan kuuluu kaikille”, Sami Aherva HSL:stä sanoo. Aihe on herättänyt vastakaikua matkustajissa ja he ovat ottaneet asian omakseen osallistumalla aktiivisesti Matkarauhaa -kampanjaan. HSL:n kampanjasivulle on kertynyt tähän mennessä noin 3 700 toivetta, joissa toivotaan matkakumppaneilta hyvää käytöstä muita matkustajia kohtaan.

HSL julkistaa turvallisuusstrategiansa 28.3. järjestettävässä Infossa.

Lisätietoja:
Tutkimus: ryhmäpäällikkö Antti Vuorela, Operatiiviset tutkimukset, puh. 09 4766 4241
Turvallisuusasiat: ryhmäpäällikkö Sami Aherva, Infra- ja laadunvalvonta, puh.  09 4766 4333 
Matkarauhaa -kampanja: viestintäjohtaja Mari Flink, puh. 09 4766 4420

Liitetiedostot

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 350 työntekijää ja liikevaihto on runsaat 520 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain 320 miljoonaa matkaa, mikä on noin 60 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista.Yhteystietoja medialle http://www.hsl.fi/FI/Sivut/media.aspx.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs