Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Teatterinjohtaja päättää pestinsä näyttelemällä

Rovaniemen Teatteri

Teatterinjohtaja päättää pestinsä näyttelemällä

Tiedote.
Julkaistu: 13.04.2015 klo 09:22
Julkaisija: Rovaniemen Teatteri

Juha Vuorinen on johtanut Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteria vuodesta 2012 ja siirtyy syksyllä 2015 luotsaamaan kaupunginteatteria Kokkolaan. Läksiäistyönään hän esittää kirjoittamansa näytelmän, Perheenisän käsikirjan. Käsikirjan valmistuminen kuvastaa teatterityön todellisuutta, jossa läksiäiset voivat toteutua komediana ja jossa on tehtävä nopeita päätöksiä olosuhteiden muuttuessa. ”Ensiksi tuli tarve tehdä taiteellista työtä ja aluksi suunnitelma oli aivan toinen, ryhmätyönä toteutettava esitys En voi elää ilman. Kun suunnitelma sairastapauksen vuoksi muuttui, satuin lukemaan mm. Roope Lipastin kolumneja perheenisän arjesta ja siitä se lähti.”, Vuorinen kertoo.

Idean Perheenisän käsikirjaan Juha Vuorinen sai Lipastin kolumnien lisäksi omasta elämästä työssäkäyvänä isänä. ”Aihe tuntui olevan riittävän lähellä, joten ideoita ja ajatuksia alkoi pyöriä päässä.”, Vuorinen kuvaa. Teatterinjohtajan arkielämä on hedelmällinen maaperä kertomaan tosielämän supersankaruudesta. Vuorisen työpaikan ja kotitalon välillä on 110 kilometrin matka ja perheeseen kuuluu vaimon lisäksi neljä lasta ja kaksi kissaa. ”Olen ammentanut aineistoa omasta elämästä. Jonkin verran on myös tutuilta kuulemaani ja muuta lainattua.”, hän kertoo.

Perheenisän käsikirja lupaa vinkata, miten mies helpoimmin putoaa sudenkuoppiin yrittäessään selviytyä arkipäivästä. Esimerkkinä on kunnollisten yöunien tärkeys ja harvinaisuus. ”Kun perhekoko kasvaa, nukkuminen käy vaikeaksi. Konkreettisesti samassa sängyssä voi olla kaksi aikuista, kolme lasta ja kaksi kissaa.”, huokaa Vuorinen. Hänen näytelmänsä antaa myös kokemusperäisiä havaintoja siitä, mihin mies voi joutua yrittäessään hoitaa parisuhdetta. ”Kaikessa myötäelämisessä voi huomata joutuneensa vaikkapa huonekaluostoksille. Lopulta kaapin paikkaan ei voi vaikuttaa mutta sen haku ja pystytys ovat velvollisuuksia, luonnollisesti.” Vaikka vaimo tulee mainituksi esityksessä, ei hän ole päässyt lukemaan käsikirjoitusta. ”Ei todellakaan. Se saattaisi estää rehellisen tilityksen.”, nauraa Vuorinen.

Perheenisän käsikirja on Juha Vuorisen viimeinen näytelmä Rovaniemellä. Lavalle pääseminen ja uuteen työhön ryhtyminen käy hyvässä hengessä. ”Tuli tunne, että taiteellisen työn myötä jää lähtiessä parempi mieli, ainakin itselle ja toivottavasti myös muille. Lavalle meno on aina ison kynnyksen takana, vaikka siitä samalla nautinkin.”, Vuorinen summaa. Hänen esityksensä ovat huhtikuun 16. päivästä toukokuun 20. päivään Rovaniemen Teatterin teatteriravintolassa.  


Lisätietoja saat teatterinjohtaja Juha Vuoriselta (0400 282482, juha.vuorinen@rovaniemi.fi) ja tuottaja Hanna Yli-Korpelalta (0400 974702, hanna.yli-korpela@rovaniemi.fi). Oheisessa kuvassa supersankaria esittää Juha Vuorinen. Kuvan on ottanut Rovaniemen Teatterin Ilkka Väyrynen.

Liitetiedostot

Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteri tarjoaa laajan valikoiman esityksiä erikoisuutenaan paikallisuus.Sen toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa. Katsojilla on vuosittain valittavanaan reilut 200 näytöstä lasten- ja musiikkiteatteria, klassikoita ja uutuuksia, komediaa ja draamaa. Monet niistä pohjautuvat lappilaisten kirjailijoiden teoksiin tai alueellisiin aiheisiin. Esitysten lisäksi Suomen pohjoisimmasta ammattiteatterista saa koulutusta työyhteisöille sekä työpajoja aikuisille, lapsille ja nuorille.

Teatteri on ollut vuodesta 2011 evakossa peruskorjattavasta Lappia-talosta ja sen esityksiä pääsee syksyyn 2015 saakka katsomaan Rovaniemen teatterikortteliin, Maakuntakatu 3-5:n teatteritaloon. Lisäksi näytelmiä nähdään kulttuuritalo Wiljamissa ja alueteatterin tuomina Lapin kunnissa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs