Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Syyrian kriisi: Yksin vaeltavien lasten tilanne on hälyttävä

Suomen World Vision

Syyrian kriisi: Yksin vaeltavien lasten tilanne on hälyttävä

Tiedote.
Julkaistu: 15.09.2015 klo 16:18
Julkaisija: Suomen World Vision

Syyrian ja sen lähialueiden pakolaisten tilanne on vaikeutunut viime viikkoina huomattavasti. Epätietoisuus ja huhupuheet rajojen sulkeutumisesta Unkarissa sekä lähestyvä talvi ovat saaneet yhä suuremmat pakolaisvirrat liikkeelle. Pakolaiset etsivät uusia reittejä Eurooppaan, mikä on lisännyt myös ihmissalakuljettajien määrää.

Etenkin yksin vaeltavien pakolaislasten tilanne on hälyttävä.

– Olemme äärimmäisen huolissamme ilman vanhempia tai huoltajia liikkuvista pakolaislapsista. Yksin matkaavat lapset ovat suurimmassa vaarassa joutua pakkotyöhön, väkivallan tai esimerkiksi prostituution uhreiksi, Suomen World Visionin lasten oikeuksien neuvonantaja Annette Gothóni sanoo.

Lapset ovat joko joutuneet vanhemmistaan eroon matkan varrella tai vanhemmat ovat lähettäneet lapsensa tarkoituksella yksin matkaan.

– Vanhemmat ovat epätoivoisia. Vaaroista huolimatta he ajattelevat lähettävänsä lapsensa turvaan. Rahaa ei ole välttämättä kuin yhden pelastamiseen perheessä, Gothóni jatkaa.

Yksin matkustavien lasten määrää on vaikea arvioida, mutta heitä uskotaan olevan ainakin 8 000. Valtaosa heistä on alle 13-vuotiaita. Lapset liikkuvat usein ryhmissä ja koettavat vältellä viranomaisia rekisteröimisen pelossa.

– Heidän tavoittamisensa ja auttamisensa voi olla vaikeaa, sillä monet ovat kotoisin yhteiskunnista, joissa viranomaisiin ei voi luottaa. Niinpä lapset koettavat kiertää viralliset pakolaisleirit ja pakolaisten vastaanottokeskukset ja hakevat suojaa metsistä ja muista syrjäisistä paikoista. Tämä lisää matkan vaaroja entisestään, Annette Gothóni sanoo.

World Vision on toiminut Syyrian ja Irakin alueella jo vuodesta 2011. Apu on tavoittanut jo pari miljoonaa ihmistä. Noin 11,6 miljoonaa syyrialaista, puolet maan väestöstä, on joutunut jättämään kotinsa. Hädässä oleville toimitetaan muun muassa ruokaa, puhdasta vettä, hygieniatarvikkeita ja huopia. Talven varalta pakolaiset tarvitsevat myös lämpimiä vaatteita.

Apua tarvitaan kiireesti lisää.

Apua Syyrian ja Irakin pakolaisille:
Suomen World Visionin keräystili: FI3280001570768136, viite 249544
Verkkolahjoitus: www.worldvision.fi/katastrofiapu
Tekstiviesti AUTAN numeroon 16499 (10 euroa)


Lisätietoja:
Annette Gothóni, lasten oikeuksien neuvonantaja, annette.gothoni@worldvision.fi,
puh. 040 595 0892

Leena Filpus, tiedottaja, leena.filpus@worldvision.fi, puh. 040 531 6552

Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä World Visionia. Kansainvälisesti World Visionin avun piirissä on 100 miljoonaa ihmistä. Suomen World Vision on ulkoministeriön kumppanuusjärjestö, ja suomalaisten rahoittamia hankkeita on kuudessa maassa:  Keniassa, Ugandassa, Perussa, Kolumbiassa, Intiassa ja Sri Lankassa. worldvision.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs