Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Sote-uudistuksessa huomioitava sivistystoimen rooli perheiden auttamisen kokonaisuudessa

SOS-Lapsikylä

Sote-uudistuksessa huomioitava sivistystoimen rooli perheiden auttamisen kokonaisuudessa

Tiedote.
Julkaistu: 08.07.2015 klo 09:00
Julkaisija: SOS-Lapsikylä

Sote-uudistus tarjoaa nyt erinomaisen mahdollisuuden perheiden kokonaisvaltaiseen auttamiseen. Samalla kun rakenteita uudistetaan, olisi mahdollista varmistaa, että perheiden tarvitsema arkinen apu on lähellä ja muotoutuu yksilöllisten tarpeiden mukaan. Hallintorajat ja keskittäminen eivät saa olla esteenä järkevien perhekohtaisten kokonaisuuksien rakentamisessa.

”Erityisen tärkeää on liittää sivistystoimen rooli kiinteäksi osaksi sote-suunnitelmia”, SOS-Lapsikylän kehittämispäällikkö Kati Palsanen sanoo. ”Kokonaissuunnitelmaa tehtäessä on tärkeää myös huomioida, että perheiden tuki rakentuu kunnan palveluiden ohella monenlaiselle epäviralliselle tai järjestöjen ja seurakuntien tuelle. Kiristyvän kunta- ja valtiontalouden aikana on tärkeää pitää huolta, että osaaminen ja resurssit tulevat parhaalla mahdollisella tavalla hyödynnettyä perheiden tueksi.”

Lapsiperheiden palvelut nyt liian levällään

Nykyisellään lapsiperheiden palvelut ovat kunnissa hajallaan, lähes jokainen oman johdon alla ja ne toimivat eri tavoilla. ”Apua tarvitsevan perheen omaan varaan jää liian paljon järjestettävää ja yhteen sovitettavaa. Tuen kokonaisuus syntyy pirstaleisesta viidakosta, jossa toimiminen on ammattilaisillekin vaikeaa”, Palsanen sanoo.

Monessa kunnassa on herätty muotoilemaan palveluista käyttäjäystävällisempiä, mutta yksittäisten palvelujen sujuvuus ei vielä takaa sitä, että ne vastaavat onnistuneesti perheiden yksilöllisiin tarpeisiin, joihin usein tarvitaan enemmän kuin yhden palvelun tukea samanaikaisesti.

Varkauden kaupunki on ottanut merkittävän askeleen eri palvelujen rajat ylittävän mallin luomiseksi. SOS-Lapsikylän ja kunnan yhteistyöllä rakennetaan kokonaisvaltainen, kaikki hallintokunnat huomioon ottava, epävirallisen ja virallisen auttamisen yhteen nivova palvelukokonaisuus, jossa onnistumisen mittareina toimivat lapsiperheiden hyvinvoinnin lisääntyminen sekä kuntatalouden hallinnan paraneminen.

Lisätietoja:

Aija Rikala
viestintäpäällikkö
puh. 050 555 2515
aija.rikala@sos-lapsikyla.fi

Kati Palsanen
kehittämispäällikkö
puh. 040 825 1620
kati.palsanen@sos-lapsikyla.fi

SOS-Lapsikylän tavoitteena on lisätä lasten ja perheiden hyvinvointia Suomessa ja maailmalla. Autamme perheitä varhaisen tuen sekä avo- ja sijaishuollon palveluin. Keräämme myös varoja lasten ja perheiden tukemiseen. SOS-Lapsikylä on toiminut Suomessa vuodesta 1962 ja se on kansainvälisen SOS Children’s Villages -järjestön jäsen. Järjestöllä on toimintaa yli 130 maassa.

Suomen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi ja kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön työhön osoitteessa www.sos-childrensvillages.org.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs