Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Sosiaalinen ryhmäkuntoutus tukee työllistymisen polulle pääsemistä

Turun kaupunki

Sosiaalinen ryhmäkuntoutus tukee työllistymisen polulle pääsemistä

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2015 klo 16:57
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun työllisyyden kuntakokeilun loppuseminaari 3.12.2015

Turussa vuoden ajan toiminut sosiaalinen ryhmäkuntoutus on auttanut vaikeasti työllistettäviä asiakasryhmiä työelämään suuntaavien palveluiden pariin. Matalan kynnyksen sosiaalisen kuntoutuksen toivotaan jatkuvan pilottivaiheen päätyttyä kaupungin sosiaalityön omana palveluna.

Jyrki Kataisen hallitusohjelmaan sisältyvän työllisyyspoliittisen kuntakokeilun tavoitteena oli löytää uusia paikalliseen kumppanuuteen perustuvia toimintamalleja rakennetyöttömyyden alentamiseksi. Kaikkiaan 65 kunnassa 26 hankkeen voimin tehty kokeilu päättyy 31.12.2015.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) määrittelemä kriteeri kuntakokeiluiden asiakkuuteen on 500 päivää maksettua työttömyysetuutta tai vuosi yhtäjaksoista työttömyyttä. Turun työllisyyden kuntakokeilu kohdistui aluksi kohderyhmän mukaisiin työttömiin Varissuon alueelle ja myöhemmin vuonna 2013 myös Nummi-Halisten alueelle. Koko hankkeen aikana sen asiakaskunnasta yli puolet on ollut yli 40-vuotiaita miehiä ja noin neljännes maahanmuuttajataustaisia. Asiakaskunnassa on runsaasti henkilöitä, joilla on erilaisia työ- ja toimintakyvyn rajoitteita, kuten sairauksia tai päihdeongelmia. Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden kohdalla huomattavin yksittäinen työllistymisen este on ollut suomen kielen osaamisen puute. 

Työmarkkinoille kykenevät asiakkaat on pyritty ohjaamaan työsuhteisiin sekä avoimille työmarkkinoille että kaupungin hallintokuntiin ja kolmannelle sektorille. Huomattava osa asiakkaista on kuitenkin tarvinnut ensisijaisesti muita kuin työllistymistä välittömästi edistäviä palveluita. Tähän tarkoitukseen luotiin sosiaalisen kuntoutuksen ryhmäpalvelu, jota Turussa ei koordinoidusti ole ollut tarjolla ennen kuntakokeilua. 

Vuoden 2014 aikana Turun kuntakokeilu kilpailutti sosiaalisen ryhmäkuntoutuksen palvelun, joka alkoi kaupungissa viiden eri palveluntuottajan voimin loppuvuodesta 2014. Mukaan tulivat Varsinais-Suomen Martat ry, Monipalvelukeskus Tsemppi ry, Varsinais-Suomen A-klinikkasäätiö, Ratamo-koti (osa Medivida Oy:tä) sekä Sosiaalipalvelusäätiö Raina. Sosiaalisen kuntoutuksen osalta kuntakokeilun palvelua laajennettiin samalla uusille kaupunkialueille.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana sosiaalisen ryhmäkuntoutukseen on ohjattu noin 100 asiakasta, jotka ovat pääosin kuntakokeilun ja sosiaalityön asiakkaita. Heistä osa on etenemässä työllistymisen polulla esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan palveluun. Pilotoitu sosiaalisen kuntoutuksen palvelu päättyi marraskuun 2015 lopussa. Sen toivotaan jatkuvan sosiaalityön omana palveluna, sillä sosiaalisen kuntoutuksen palvelun tarpeessa olevia asiakkaita on Turussa runsaasti. Sosiaalisen kuntoutuksen palvelu on ollut sosiaalihuoltolain uudistuksen myötä 1.4.2015 alkaen lakisääteinen palvelu, jota tulee tarjota asiakkaille heidän yksilöllisten palvelutarpeidensa mukaisesti, työttömyyden kestosta tai toimeentulon muodosta riippumatta.

Turun työllisyyden kuntakokeilu järjestää loppuseminaarin perjantaina 3.12. klo 9–15.30 Logomossa (Logi 1–2, Köydenpunojankatu 14, Turku). Seminaarin ohjelma on liitteenä.

Lisätiedot:

Suvi Heiniola, projektipäällikkö
Puh. 050 467 2008
suvi.heiniola@turku.fi

Turun työllisyyden kuntakokeilu käynnistyi syksyllä 2012 ja vuoden 2014 alusta lähtien se aloitti osana kaupungin työllisyydenhoidosta vastaavaa organisaatiota, joka toimii nykyisin Konsernihallinnon alaisena Työllisyyspalvelukeskuksena. Tiivistä yhteistyötä on tehty mm. Kelan, TE-palveluiden, kolmannen sektorin, kunnan eri organisaatioiden sekä yritysten kanssa. Työllisyyspoliittisen kuntakokeilun valtakunnallinen koordinointivastuu on Kuntaliitolla. Hanketta rahoitetaan TEM:n työllisyyspoliittisella avustuksella sekä kokeiluun osallistuvien kuntien omarahoitusosuudella.

Liitetiedostot

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs