Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Sateenkaariperheet ry: Hallitus jättämässä miesparit ilman perhevapaita

Seta

Sateenkaariperheet ry: Hallitus jättämässä miesparit ilman perhevapaita

Tiedote.
Julkaistu: 04.10.2016 klo 10:57
Julkaisija: Seta

Esitys avioliittolain muutoksen vaatimista uudistuksista sosiaaliturvaan jättää yksin lastaan hoitavien isien ja miesparien lapset täysin perhevapaiden ulkopuolelle.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää parhaillaan lausuntoja hallituksen esitysluonnoksesta, jonka tarkoituksena on toteuttaa tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämät muutokset sosiaaliturvaa koskevaan lainsäädäntöön. Muutoksia on tulossa myös vanhempainpäivärahoja säätelevään sairausvakuutuslakiin.

Sairausvakuutuslakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että eri ja samaa sukupuolta olevia avio- ja avopareja kohdeltaisiin perhevapaiden osalta yhdenvertaisesti. Kuitenkin nykylain räikein epäkohta jäisi hallitukselta korjaamatta.

Tällä hetkellä miesparilla tai yksin lastaan hoitavalla miehellä (seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta) ei ole lainkaan oikeutta vanhempainpäivärahoihin, jos hän ei asu eikä ole aiemminkaan asunut lapsen äidin kanssa. Oikeutta mihinkään perhevapaaseen ei siis ole, vaikka mies vastaisi lapsen hoivasta yksin, eikä äiti osallistu lapsen hoivaamiseen.

STM:ssä viime vuonna työskennellyt monimuotoisten perheiden perhevapaita pohtinut työryhmä esitti mietinnössään, että tämä epäkohta olisi kaikista kiireimmin korjattavien epäkohtien joukossa. Myös nyt lausunnolla olevan lakipaketin aiemmassa valmistelutyössä asian korjaaminen oli esillä, mutta lopullisesta lausunnolle tulleesta esityksestä asian korjaaminen on kuitenkin jätetty pois.

- Sateenkaariperheet ry on järkyttynyt, että hallitus olisi edelleen tietoisesti jatkamassa asiantilaa, jossa yksi perhemuoto on kokonaan perhevapaiden ulkopuolella, toteaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

- Näihin perheisiin syntyvien lasten asema muihin lapsiin verrattuna on epäinhimillinen ja kohtuuton!

Lausunnolla olevan esityksen nykytilanteen kuvauksessa ongelma tunnistetaan, mutta asiaa ei esitetä korjattavaksi. Ministeriössä on kuitenkin valmisteltuna valmiit pykäläesitykset asian korjaamiseksi. Vaadimme hallitusta palauttamaan pykälät lopulliseen esitykseensä.

 


Lisätiedot:

STM:n Monimuotoiset perheet -työryhmän mietintö 2015

Lausunnolla oleva esitysluonnos


Juha Jämsä
toiminnanjohtaja
Sateenkaariperheet ry
p. 044 997 1956
juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi

 

Sateenkaariperheet ry on vuonna 1997 perustettu lastensuojelu- ja perhejärjestö. Se toimii Suomen sateenkaariperheiden lasten ja vanhempien sekä perhettä suunnittelevien ja vanhemmuudesta kiinnostuneiden ihmisten kontaktifoorumina, vertaistuen tarjoajana, oikeuksien puolustajana, tiedonvälittäjänä ja edunvalvojana sekä perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttajana.

Sateenkaariperheet ry haluaa kiinnittää huomiota siihen, että erilaisten perheiden näkökulma tulee lähtökohtaisesti aina huomioida lainsäädäntötyössä, jotta uudistettavat käytännöt huomioivat kaikki lapset ja perheet. Perheiden monimuotoisuutta edustaa yksittäisten perhejärjestöjen lisäksi Monimuotoiset perheet -verkosto, jonka asiantuntemus on lainsäätäjän käytettävissä. www.monimuotoisetperheet.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs