Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Reumaviikko nostaa esiin huolen erikoislääkäripulasta

Suomen Reumaliitto ry

Reumaviikko nostaa esiin huolen erikoislääkäripulasta

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2014 klo 15:53
Julkaisija: Suomen Reumaliitto ry

Ennakkotiedote Reumaviikko 12. - 19.10.2014, vapaasti julkaistavissa:

Reumaliitto nostaa yhteistyökumppaneineen esiin huolen reumatologi- ja fysiatripulasta Reumaviikolla 12. - 19.10.2014. Erikoislääkäripula koskettaa useita erikoisaloja, joista pahassa tilanteessa ovat reumatologia ja fysiatria. Osaavaa hoitoa tarvitaan, sillä se on kustannustehokasta ja säilyttää sairastuneen toimintakyvyn ja elämänlaadun.

Suomessa on noin 100 työikäistä reumatologia, joista reilu 60 työskentelee julkisella puolella. Eläkkeelle siirtyy vuosittain viisi reumatologia vuoteen 2025 mennessä eli puolet kaikista. Samalla koulutusohjelmiin ilmoittautuneiden määrä on liian pieni vajeen korjaamiseksi.

Reumatologien ja fysiatrien tilanne on hälyttävä jo nyt. Reumatologian ja fysiatrian tarve kasvaa entisestään väestön ikääntyessä. Siksi tarvitaan lisää virkoja, koulutuspaikkoja, kouluttajia ja professuureja sekä opiskelijoiden kiinnostusta erikoistua alalle.  

Oikea hoito säästää rahaa ja toimintakykyä
Reumaliitto muistuttaa, että tuki- ja liikuntaelinsairauksien oikea hoito oikeaan aikaan oikeassa paikassa vaatii osaamista. Kansantaloudellisesti se säästää sairaalahoito-, hoivapaikka-, leikkaus-, kuntoutus- ja dialyysikuluissa. Ihmiset voivat säilyttää toimintakykynsä ja jatkaa työssään oikein hoidettuina, mikä säästää inhimillisiä kärsimyksiä.  

Erityiskorvattavia lääkkeitä reumasairauksiin saa noin 100 000 ihmistä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet (tules) aiheuttavat toiseksi eniten työkyvyttömyyttä ja eniten työpanosmenetyksiä. Niiden osuus oli 33 prosenttia sairauspäivärahakausista ja 42 prosenttia osasairauspäivärahakausista vuonna 2012. Joka viides aikuinen kärsii jossain elämänsä vaiheessa tuki- ja liikuntaelinongelmista, joihin kaikkiin liittyy kipuoireita.

Reumaliitto kampanjoi Suomen Reumatologisen Yhdistyksen ja Suomen Reumahoitajayhdistyksen kanssa erikoislääkärikoulutuksen ja hyvän hoidon varmistamiseksi mm. juliste- ja radiokampanjalla sekä tuomalla asiaa esille kirjelmin ja lausunnoin kansanedustajille ja lääkärikoulutuksen uudistajille.

Vikko avataan Ylihärmässä
Reumaviikon avajaiset pidetään viikon aattona Etelä-Pohjanmaan aluepäivän yhteydessä lauantaina 11.10.2014 klo 11 - 16 Härmän Kuntokeskuksessa Ylihärmässä. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko kertoo hallitusohjelman toteutuksesta reumasairaiden kannalta. Tilaisuudessa kerromme myös Reumaliiton reumahoitoyksiköihin tekemästä sairaanhoitopiirikierroksesta.

Suomen Reumaliiton ja sen 159 jäsenyhdistyksen yhteinen toimintateema on Tiedolla kipua päin. Lokakuinen Reumaviikko on Reumaliiton oma perinne, jolloin 1947 perustettu liitto ja sen aluetoimikunnat ja yhdistykset järjestävät ympäri maata runsaasti alueellisia ja paikallisia tapahtumia. Sunnuntaina 12.10.2014 vietetään Maailman Reumapäivää, joka kannustaa reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaita hyvään ja terveelliseen elämään. www.worldarthritisday.org/ www.facebook.com/worldarthritisday

Suomen Reumaliitto tule-sairaiden asialla www.reumaliitto.fi
Suomen Reumaliiton verkkosivuilla www.reumaliitto.fi on suomeksi ja ruotsiksi mm. Reuma-aapinen, joka tarjoaa ensitietoa reumasairauksista. Reumasairauksia ovat mm. nivelreuma, selkärankareuma, lastenreuma, nivelrikko, fibromyalgia, osteoporoosi ja suuri joukko selkäsairauksia. Kaikkiaan diagnooseja on lähes kaksi sataa.  

Lisätietoja:
Reumaviikon kampanjasta:
toimitusjohtaja Maria Ekroth, puh. 040 707 9114,maria.ekroth(at)reumaliitto.fi
Reumaviikosta:
viestintäpäällikkö Riitta Katko, puh. 040 554 6822, riitta.katko(at)reumaliitto.fi

Suomen Reumaliitto on valtakunnallinen järjestö, johon kuuluu 159 jäsenyhdistystä ja niihin 42 000 henkilöjäsentä. Liitto tekee työtä reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairaiden asialla. Liitto on perustettu vuonna 1947.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs