Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » PHSOTEY tiedottaa: Laatuaan ensimmäinen hoitovideo kertoo, mitä tapahtuu, kun kotona asuva vanhus menettää äkisti toimintakykynsä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

PHSOTEY tiedottaa: Laatuaan ensimmäinen hoitovideo kertoo, mitä tapahtuu, kun kotona asuva vanhus menettää äkisti toimintakykynsä

Tiedote.
Julkaistu: 21.04.2015 klo 11:00
Julkaisija: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Huomenna keskiviikkona julkistetaan Kohti kotia –video, joka on tiettävästi Suomen ensimmäinen videomuotoinen kuvaus siitä, mitä tapahtuu, kun kotona asuva vanhus menettää äkisti toimintakykynsä. Se on toteutettu päijäthämäläisten sote-toimijoiden yhteistyöllä opinnäytetyönä.

Video tulee katsottavaksi yhtymän Youtube-tilille keskiviikkona aamulla kello 9 mennessä. Tavoitteena on saada ennen kaikkea omaiset ja ikääntyneet katsomaan videota. Hoitoketjua ei ole koskaan tuotettu tällaiseen, helposti ymmärrettävään muotoon. Video kestää yhteensä neljä minuuttia alun infografiikka ja lopputekstit mukaan lukien. 

Kohti kotia –video on Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyshtymän, Aavan, Oivan, Heinolan ja Lahden edustaman Akuuttigeriatrian työryhmän alaisen Äkillisesti toimintakyvyn menettäneen vanhuksen hoitoketju –työryhmän tuotos.

Tarpeet kohtasivat

Video sai alkunsa siitä, että Aavan koti- ja asumispalveluiden palvelupäällikkö Markus Forsell lähestyi Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituuttia, ja kyseli tekijää videolle, jossa tarkoituksena oli visualisoida vanhusten hoitoketju.

Samaan aikaan opiskelija Maarit Pusa etsi aihetta opinnäytetyölleen. Hän toivoi aiheelta ajankohtaisuutta ja sitä, että se tulisi oikealle asiakkaalle tarpeeseen. Maarit piti aihetta kiinnostavana ja päätti toteuttaa videon opinnäytetyönään. Maarit opiskelee Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa multimediatuotantoa neljättä vuotta, ja valmistuu ensi kuussa.

Maarit kertoo, että videon suunnittelu alkoi joulukuussa, joten noin nelisen kuukautta hankkeeseen meni.

Maarit teki käsikirjoituksen sen jälkeen, kun oli perehtynyt työryhmän toiveisiin ja vanhustenhuollon hoitoketjun rakenteeseen.

- Työryhmä kommentoi käsikirjoitukseni vaiheita. Huomioita keräten loin käsikirjoituksella tarinankerronnan, joka vastaa mahdollisimman paljon todellisuutta.

Maarit ei ole ennen yksin tehnyt kokonaisvaltaista tuotantoa asiakkaalle, joten hän koki projektissa jotain aivan uutta. Ikääntynyttä videolla esittää Oili Simola.

- Kokemus on ollut myönteinen ja innostava. Koen oppineeni paljon opinnäytetyöni aikana, sillä kaikki vastuu tuotannosta on ollut oman osaamiseni ja taitojeni varassa. Olen vastannut tuotannosta, ja perehtynyt tuotantoon liittyviin yksityiskohtiin kuten hoitoketjun rakenteeseen Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Referenssinä kuvakerrontaa suunnitellessani tutustuin muihin informaatiota sisältäviin videoihin eri aloilta, Maarit kertoo. 

Maarit kiittelee mahdollisuutta saada erittäin hyvää kokemusta tuotannon eri vaiheista, koska projektissa kaikki oli hänen vastuullaan.

- Projekti kasvatti itsevarmuuttani multimedian tulevana ammattilaisena. Mielestäni onnistuin luomaan työryhmän avustuksella kokonaisuuden, joka vastaa alkuperäistä tarvetta kertoa, mitä hoitoketju pitää sisällään. Se tuo apua ja tietoutta ikääntyneille ja omaisille. Minusta oli mahtavaa saada toteuttaa tuotanto, jossa käsikirjoitukseni pohjalta kerrotaan tarina. 

Yhtymän YouTube-videot

Lisätietoja:
opiskelija Maarit Pusa, p. 0415108980, maarit.pusa@gmail.com
päätähti Oili Simola, p. 0407689915
koti- ja asumispalveluiden palvelupäällikkö Markus Forsell, p. 044 440 6561

Päijät-Hämeen suurin sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja ja työnantaja. Intohimona hyvinvointi. Potilaan ja asiakkaan etu edellä www.phsotey.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs