Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Peruspalveluministeriltä outo ehdotus

Peruspalveluministeriltä outo ehdotus

Tiedote.
Julkaistu: 21.02.2012 klo 20:42
Julkaisija: Terveyspalvelualan Liitto

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ehdottaa, että yksityisestä terveyspalvelusta ei tulisi saada Kela-korvausta, jos sama palvelu on saatavissa myös julkiselta puolelta. Ministeri Guzenina-Richardsonin mielestä se olisi keino hallita terveydenhuoltopalvelujen yksityistämiskehitystä.

– Ministerin esitys on ällistyttävä. Kela-korvauksen poisto johtaisi vain suurempaan epätasa-arvoon terveyspalveluiden saatavuudessa, heikentäisi kustannustehokkuutta ja huonontaisi julkisten palveluiden saatavuutta entisestään, toteaa Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Pia Pohja.

Pieni säästö toisi isot kulut

Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista yksityisen terveydenhoidon sairausvakuutuskorvaukset ovat noin 6 prosenttia. Ministeri Guzenina-Richardson ohjaisi nämä rahat julkisten palvelujen kehittämiseen.

On kuitenkin selvää, että julkinen sektori ei pysty sairausvakuutuksesta siirtyvillä varoilla tuottamaan vastaavia palveluja. Uupumaan jäisi ainakin asiakkaiden maksama omavastuuosuus eli noin 70–75 prosenttia lääkärikäyntien sekä tutkimusten ja hoidon kustannuksista.

– Tosiasiassa Kelan maksamat sairaanhoitokorvaukset vähentävät julkisen sektorin kustannuksia, kun osa potilaista vapaaehtoisesti hakeutuu hoitoon yksityiselle sektorille ja maksaa huomattavan suuren omavastuun. Tähän peilaten säästön sijaan Kela-korvauksen poistaminen yksityisestä terveydenhuollon palvelusta nostaisi julkisen puolen kustannuksia, sanoo Pia Pohja.

Eniten pois vanhuksilta sekä pieni- ja keskituloisilta

Kela-korvauksien poistaminen kaventaisi merkittävästi myös suomalaisten terveyspalveluiden valinnanvapautta. Vuonna 2010 Kela maksoi sairaanhoitokorvauksia 1,7 miljoonalle suomalaiselle. Eniten korvauksia saivat vanhimmat ikäryhmät. Suurimmat korvaukset maksettiin 80–84 -vuotiaille.

– Kela-korvauksen poistaminen vaikeuttaisi erityisesti pieni- ja keskituloisten toimintavapautta sekä hoitoon hakeutumista, kun taas vaikutukset suurituloisten käyttäytymiseen olisivat vähäiset. Seuraukset olisivat hoidon tasa-arvon kannalta yksiselitteisesti kielteiset. Vaikka monikanavarahoitukseen liittyykin ongelmia, olisi toimivan sairausvakuutusjärjestelmän heittäminen romukoppaan erittäin suuri virhe, Pia Pohja toteaa.

Lisätietoja: Pia Pohja, toimitusjohtaja, Terveyspalvelualan Liitto, puh. 040 545 7285

Liitetiedostot

Terveyspalvelualan Liitto on Elinkeinoelämän Keskusliiton yksityistä terveyspalvelualaa edustava työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen etujärjestö. Liittoon kuuluu noin 200 yritystä ja yhteisöä, jotka toimivat laaja-alaisesti yksityisellä terveyspalvelualalla. Jäsenyritykset työllistävät lähes 24 000 terveydenhuollon ammattilaista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs