• Viidakko.fi LianaTech.fi
Tilaa tiedotesyöte Tilaa tiedotekooste Kirjaudu sisään
LianaPress LianaPress
  • Tiedotteet
  • Uutishuoneet
  • Osta kertatiedote
  • Tiedotteen tilaus
  • Tietoa palvelusta
  • Yhteydenotto
LianaPress
  • Tiedotteet
  • Uutishuoneet
  • Osta kertatiedote
  • Tiedotteen tilaus
  • Tietoa palvelusta
  • Yhteydenotto
Kirjaudu sisään
Tilaa tiedotesyöte Tilaa tiedotekooste

Sosiaalinen media

Seuraa ePressiä sosiaalisessa mediassa ja tilaa uutissyöte suoraan palveluun.

Facebook
Twitter
Facebook Twitter
Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lasten tutkimus: Syyrian sodalla yhä tuhoisammat seuraukset lasten mielenterveydelle ja tulevaisuudelle

Pelastakaa Lapset ry
7.3.2017, 00:00

Pelastakaa Lasten Syyriassa tekemän tutkimuksen mukaan lapset kärsivät vakavasta stressistä ja oireilevat voimakkaasti psyykkisesti ja fyysisesti. Asiantuntijat varoittavat, että sodan vaikutukset lasten terveyteen ja kehitykseen voivat olla elinikäiset.

Monet Syyrian lapset elävät lähes jatkuvassa pelkotilassa tulituksen, ilmaiskujen ja muun väkivallan vuoksi, selviää Pelastakaa Lasten tutkimuksesta. Lapset kärsivät kuusivuotisen sodan aiheuttamasta stressistä ja mielenterveysongelmista, ja mikäli he eivät saa tarvitsemaansa eriasteista psykologista apua, vaikutukset voivat olla ulottua pitkälle tulevaisuuteen.

Pelastakaa Lasten tutkimusta varten haastateltiin yli 450 lasta, nuorta ja aikuista. Kyseessä on mittavin konfliktin aikana Syyriassa tehty tutkimus lasten mielenterveysongelmista.

Lähes puolet haastatelluista lapsista kertoi, ettei koe olevansa turvassa ulkona leikkiessään. Haastatteluissa ja ryhmäkeskusteluissa todettiin, että 78 prosenttia lapsista tuntee surua ja murhetta osan ajasta tai kaiken aikaa. Lähes kaikki aikuiset kertoivat, että lapsista on tullut hermostuneempia tai pelokkaampia sodan jatkuessa.

”Sodan tultua Syyrian lapset unohtivat kaiken oppimansa ja tietävät nyt vain sodasta. Minusta tuntuu, että olen nähnyt niin paljon kamalia asioita. Olen menettänyt kaksi kouluvuotta, ja veljeni on kasvanut opiskelematta lähes lainkaan. Mitä jos vanhenen, jatkan samaa tietä ja menetän koko tulevaisuuteni”, pohtii 12-vuotias Zeinab pakolaisleirillä Hassakeh'ssa, Koillis-Syyriassa.

Mielenterveyskriisi käännekohdassa

Lasten psyykkinen oireilu näkyy muun muassa puhehäiriöinä ja puhekyvyn menetyksenä, aggressiivisuutena ja päihteidenkäyttönä. He pelkäävät kovia ääniä ja eristäytyvät. Valtaosa aikuisista kertoo lasten kärsivän enenevissä määrin yökastelusta, virtsankarkailusta ja muusta psykosomaattisesta oireilusta. Jopa 12-vuotiaat lapset ovat yrittäneet vahingoittaa itseään tai tehdä itsemurhan.

Raporttia varten haastatellut mielenterveysasiantuntijat kertovat monien lasten kärsivän niin sanotusta toksisesta stressistä. Tämä on pitkään jatkunut elimistön stressitila, joka aiheutuu toistuvista äärimmäisistä kokemuksista, kuten väkivallalle altistumisesta tai sen uhasta.

”Toksisella stressillä on yksilötasolla todennäköisesti pitkäaikaiset ja tuhoisat vaikutukset niin lasten henkiseen kuin fyysiseenkin terveyteen. Ihminen on kokonaisuus, jonka varhaiset kokemukset säätelevät monella tapaa elimistön tasapainotilaa ja tulevaa kehitystä, toteaa Pelastakaa Lasten ylilääkäri Kirsi Kettunen.

”Se, että lapset reagoivat järkyttäviin tapahtumiin oireilemalla voimakkaasti on normaalia. Mikäli lapset eivät saa apua tilanteeseen, on vaara, että kriisivaiheen reaktiot pitkittyvät. Äärimmäiset vahingoittavat kokemukset vaikuttavat tutkimusten mukaan sekä aivojen että koko elimistön kehitykseen, ja aiheuttavat riskin sairastua fyysisiin ja psyykkisiin sairauksiin aikuisiällä. Näihin lukeutuvat sydänsairaudet, diabetes, päihteidenkäyttö ja masennus.”

Myös Suomeen tulleiden pakolaislasten keskuudessa esiintyy oireilua.

“Lasten aiemmat traumaattiset kokemukset näkyvät eri tavoin, teloituksina leikeissä ja piikkilanka-aitoina piirustuksissa. Lapset voivat myös reagoida voimakkaasti johonkin ärsykkeeseen, joka palauttaa mieliin aiemmat muistot. Pieni osa lapsista oireilee niin voimakkaasti, että heidät on ohjattu jatkotuen piiriin”, sanoo Jenni Häikiö, joka vastaa Pelastakaa Lasten pakolaislapsille suunnatusta toiminnasta Suomessa.

On ehdottoman tärkeää huolehtia lasten elämän ja terveen kehityksen peruspilareista, riittävästä huolenpidosta ja turvallisuudesta, levosta, ravinnosta, liikkumisesta ja mahdollisuudesta toteuttaa itseään. Lapset, kuten aikuisetkin, tarvitsevat lisäksi rakenteita ja ennakoitavuutta.

“Tuntuu kohtuuttomalta, että monenlaisia vastoinkäymisiä ja luopumisia kokeneet lapset  joutuvat Suomessakin sopeutumaan epävarmuuteen. Tämä lisää heidän taakkaansa entisestään,” toteaa Häikiö.

Syyrian sota saatava loppumaan

Jos väkivalta loppuu ja lapset saavat oikeanlaista tukea ajoissa, heillä on paremmat mahdollisuudet toipua äärimmäisistä kokemuksistaan. Lasten vaikeaa tilannetta kärjistää se, että lapsille ja perheille suunnatut palvelut ja muut rakenteet ovat Syyriassa romahtamassa.

Lapsille aiheutuneiden tuhojen korjaamisessa tärkein keino onkin väkivallan lopettaminen. Pelastakaa Lapset vaatii Syyriaan välitöntä tulitaukoa. Kaikkien osapuolten on lakattava käyttämästä räjähtäviä aseita asutuilla alueilla sekä lopetettava hyökkäykset koulujen ja sairaaloiden kaltaisiin siviilikohteisiin, sillä ne ovat suurimpia syitä lasten ahdistukseen ja pelkoon.

Järjestö vaatii myös saartojen lopettamista, humanitaarisen avun rajoittamatonta pääsyä sekä avunantajilta lisärahoitusta lasten mielenterveyspalveluihin, psykososiaaliseen tukeen ja yleisesti lasten hyvinvointia edistäville toimille.

 

----

Invisible Wounds -tutkimus tehtiin joulukuun 2016 ja helmikuun 2017 välillä.

Pelastakaa Lasten henkilökunta ja yhteistyötahot haastattelivat 458 lasta, nuorta ja aikuista seitsemässä Syyrian 14 maakunnasta. Tutkimus tehtiin kyselyinä sekä yksilö- ja ryhmähaastatteluina.

  • 84 prosenttia aikuisista ja lähes kaikki lapset uskoivat, että jatkuva pommitus on tärkeimpiä syitä lasten kokemaan päivittäiseen psykologiseen stressiin.
  • Lapsista kaksi kolmannesta kertoi menettäneensä läheisen, talonsa tulleen pommitetuksi tai loukkaantuneensa sotaan liittyen
  • 40 prosenttia lapsista sanoi, ettei koe ulkona leikkimisen olevan turvallista edes oman kodin edustalla.
  • 50 prosenttia niistä lapsista, jotka ovat kyenneet jatkamaan koulunkäyntinsä eivät tunne oloaan turvalliseksi koulussa ikinä tai vain harvoin
  • 89 prosenttia aikuisista sanoi, että lasten käytöksestä on tullut pelokkaampaa ja hermostuneempaa sodan jatkuessa.
  • 80 prosenttia aikuisista sanoi, että lasten käytös on muuttunut aggressiivisemmaksi.
  • 51 prosenttia aikuisista kertoi nuorten turvautuvan päihteisiin


Pelastakaa Lapset järjestää lapsille mielenterveystoimintoja/palveluja, psykososiaalista tukea sekä koulutusta Syyriassa ja pakolaisia vastaanottaneissa maissa. Syyriassa järjestö muun muassa tukee seitsemää perusterveydenhoitolaitosta sekä äitiyssairaalaa, toteuttaa rokotusohjelmia ja jakaa kotitalous- ja hygieniatarvikkeita sekä talvivarusteita. Toiminta on Syyriassa saavuttanut yli 2,4 miljoonaa ihmistä, joista yli 1,5 miljoonaa on lapsia.

Suomessa Pelastakaa Lapset tukee maahan saapuneiden lasten mielenterveyttä ja psykososiaalista hyvinvointia Lapsiystävällinen tila – toiminnan avulla. Toiminta tuo rakenteita ja säännönmukaisuutta lasten elämään ja auttaa toipumaan aiemmista rankoista kokemuksista.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Max Holm, tiedottaja, 050 433 1438, max.holm (at) pelastakaalapset.fi, www.pelastakaalapset.fi

Avustukset ja vapaaehtoistyöPolitiikkaSosiaaliset kysymyksetUlkomaat

Ladattavat tiedostot

invisible-wounds-020317.pdf

Invisible Wounds 020317.pdf

Koko: 1,14 MB Tyyppi: pdf

Lataa tiedosto

invisible-wounds-020317.pdf

Invisible Wounds 020317.pdf

Koko: 1,14 MB Tyyppi: pdf

Lataa tiedosto


Tietoa julkaisijasta

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Tue työtämme: www.pelastakaalapset.fi/lahjoitustavat, Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset ry

Julkaisijan uutishuone

Julkaisijan viimeisimmät tiedotteet

Toimialan viimeisimmät tiedotteet

Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset ry

ePressi.com

  • Tiedotteet
  • Uutishuoneet
  • Osta kertatiedote
  • Tiedotteen tilaus
  • Tietoa palvelusta
  • Yhteydenotto
  • Rekisteriseloste

Toimialat

  • Autot ja moottoripyörät (3645) Avustukset ja vapaaehtoistyö (4861) Biotekniikka (852) Elektroniikka (2741) Energia (5736) Hallitus ja valtio (11116) Hanketiedotteet (3858) Häiriötiedotteet (2922) Ilmailu (586) Kauppa (8571) Kaupungit ja kunnat (23795) Kemianteollisuus (864) Kiinteistöt (6475) Kotimaa (29002) Koulutus (16860) Kulttuuri ja taide (17820)
  • Kustannustoiminta (4404) Käsityöt ja askartelu (1238) Laki (3658) Lemmikit (734) Lifestyle (9610) Logistiikka ja liikenne (9415) Maanpuolustus (1384) Maaseutu (4613) Maatalous (4316) Mainonta (2992) Markkinointi (6476) Matkailu (7979) Media (6242) Metalliteollisuus (1394) Metsätalous (2763) Musiikki ja viihde (7120)
  • Ohjelmistoteollisuus (3272) Pankit ja rahoitus (2054) Paperiteollisuus (728) Perhe (7619) Politiikka (10262) Puutarha (1491) Pääuutinen (1442) Pörssitiedote (123) Rakentaminen (8770) Ruoka ja elintarvikkeet (6167) Sarjakuva ja kuvitus (470) Sisustaminen (2292) Sosiaaliset kysymykset (8636) Suunnittelu ja tekniikka (5043) Talous (19741) Taloustiede (465)
  • Telekommunikaatio (4887) Terveys (12116) Tiede ja tutkimus (11853) Tietokoneet (2045) Tietotekniikka (4834) Tietoturva (565) Tuotanto (3106) Turvallisuus (5190) Työelämä (13173) Ulkomaat (3016) Urheilu (8443) Urheilu ja vapaa-aika (5040) Uskonto (3744) Vakuutus (1181) Valokuvaus (966) Vapaa-aika (14958)
  • Veneily (965) Ympäristö ja luonto (15386) Yrittäjyys (6061)
 
Social Media Social Media

© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1