Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Pelastakaa Lapset: Lasten eriarvoisuus on suurimmillaan 20 vuoteen

Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset: Lasten eriarvoisuus on suurimmillaan 20 vuoteen

Tiedote.
Julkaistu: 01.11.2012 klo 02:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Eriarvoisuus on kasvussa, vaikka köyhyys on maailmanlaajuisesti vähentynyt. Pelastakaa Lasten tuore raportti osoittaa, että köyhimmät lapset jäävät kehityksessä paitsioon.  Suurten tuloerojen maissa köyhien lasten kuolleisuus voi olla jopa kaksinkertainen hyväosaisiin verrattuna.

Pelastakaa Lasten julkaiseman Born Equal -raportin mukaan rikkaiden ja köyhien lasten välinen kuilu on kasvanut 35 prosenttia vuodesta 1990 – miltei tuplasti enemmän kuin aikuisten.

− Raportti paljastaa kasvavan kuilun rikkaimpien ja köyhimpien lasten välillä ja eriarvoisuuden vaikutuksen lasten terveyteen ja kehitykseen. Yhdenkään lapsen mahdollisuuksia ei saisi rajoittaa ennen syntymää, kirjoittaa kehitysministeri Heidi Hautala raportin esipuheessa.

Kun rikkaat ovat rikastuneet miltei viidenneksessä raportissa 32 vertailluista maista, samalla köyhimpien tulot ovat laskeneet. Esimerkiksi Boliviassa hyvätuloisimpien perheiden tulot ovat nyt yli 200-kertaiset verrattuna köyhimpiin perheisiin. Maan köyhimmän kymmenyksen käytettävissä olevat tulot ovat pudonneet 40 prosenttia vuodesta 1990.

Vaikka äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on laskenut vuoden 1990 vajaasta kahdesta miljardista nykyiseen 1,3 miljardiin ja lapsikuolleisuus on puoliintunut, Pelastakaa Lapset muistuttaa, että edistys on monessa tapauksessa hädin tuskin koskettanut kaikkein köyhimpiä.

Eriarvoisuus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Nigeriassa köyhimmät lapset kuolevat yli kaksi kertaa rikkaita todennäköisemmin ennen viidettä ikävuottaan. Nigeriassa, kuten monessa muussakin maassa lapsikuolleisuus on maaseudulla huomattavasti korkeampi kuin kaupungeissa. Madagaskarissa rikkaimpien lasten kuolleisuus on pudonnut kolmasosaan vuoden 1990 tasosta, mutta köyhimmän viidenneksen osalta luku ei ole edes puolittunut.

Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikaisista kumppanimaista eriarvoisuus on kaventunut Nepalissa. Kehitys on ollut täysin päinvastainen muun muassa Keniassa, Sambiassa ja Tansaniassa.

Eriarvoisuus koskee myös rikkaita maita. Esimerkiksi Kanadassa vähätuloisten kotien lapsilla on kaksi ja puoli kertaa todennäköisemmin näkö-, kuulo-, puhe- tai liikuntasairauksia.

Yli 70 prosenttia maailman köyhimmistä – jopa miljardi ihmistä – asuu keskitulotason maissa. Talouskasvun hyötyjen laajempi jakaantuminen näissä maissa on Pelastakaa Lasten mukaan polttavimpia kysymyksiä.

YK:n vuosituhattavoitteet umpeutuvat vuonna 2015.  Pelastakaa Lapset esittää, että eriarvoisuuden nujertaminen nostetaan keskeiseksi asiaksi, kun keskustellaan vuoden 2015 jälkeisistä kehitystavoitteista. Tarvitaan tarkasti määriteltyjä tavoitteita ja toimintoja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

----------------

Lisätietoja: Max Holm, tiedottaja, Pelastakaa Lapset, 050 433 1438, max.holm@pelastakaalapset.fi

Born Equal -raportti  verkossa: http://www.savethechildren.org.uk/sites/default/files/images/Born_Equal.pdf

Born Equal -raportin päähavainnot:

- Suurimmassa osassa tutkituista 32 maasta rikkaat olivat rikastuneet viimeisten 20 vuoden aikana

- Raporttiin tutkitut maat muodostavat kolme ryhmää:

eriarvoisuus kaventumassa: 11 maassa köyhimmän kymmenyksen tulot olivat kasvaneet nopeammin kuin rikkaimman kymmenyksen: Niger, Mali, Burkina Faso, Armenia, Kambodža, Bangladesh, Nicaragua, Egypti, Nepal, Marokko ja Jordania

eriarvoisuus kasvussa: 9 maassa rikkaimman kymmenyksen tulot olivat kasvaneet köyhimmän kymmenyksen tuloja nopeammin, mutta köyhimpien tulot olivat silti kasvaneet: Vietnam, Dominikaaninen tasavalta, Ruanda, Filippiinit, Pakistan, Indonesia, Intia, Nigeria ja Mosambik

eriarvoisuus voimakkaassa kasvussa: 12 maassa rikkaimman kymmenyksen tulot olivat kasvaneet yli kaksinkertaisesti verrattuna köyhimpään kymmenykseen: Madagaskar, Sambia, Kenia, Turkki, Norsunluurannikko, Tansania, Uganda, Ghana, Kamerun, Kolumbia, Bolivia ja Peru

- Syvimmät kuilut rikkaiden ja köyhien välillä: Peru (179 %), Bolivia (170 %), Kolumbia (87 %), Kamerun (84 %) ja Ghana (78 %)

- Maailman köyhyys on muuttunut siten, että nykyään kolme neljännestä noin 1,3 miljardista köyhästä asuu keskitulotason maissa, kun vuonna 1990 köyhistä enemmän kuin yhdeksän kymmenestä asui matalan tulotason maissa

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs