Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Pelastakaa Lapset kannustaa vanhempia ”olemaan ongella” lapsen kanssa

Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset kannustaa vanhempia ”olemaan ongella” lapsen kanssa

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2011 klo 13:15
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Kuluva viikko huipentuu sunnuntaina 20.11. lapsen oikeuksien päivään. Merkkipäivän alla, Pelastakaa Lapset haluaa nostaa esiin näkökulman, joka pohjautuu yhteen lapsen oikeuksien sopimuksen keskeiseen periaatteeseen. Jokaisella lapsella on oikeus sanoa mielipiteensä ja saada näkemyksensä otetuksi huomioon. Mitä tekemistä ”ongella olemisella” on sitten tämän kanssa?

Kaikilla lapsilla on siis oikeus tulla kuulluksi. Eikä vain muodollisesti kuulluksi esimerkiksi heitä koskevan päätöksenteon yhteydessä vaan niin, että heidän sanomisiaan, mielipiteitään ja toiveitaan kuunnellaan kokonaisvaltaisesti. Lapsille tehdyissä kyselyissä lapset kertovat haluavansa keskustella luotettavan aikuisen kanssa ja että heistä paras keskustelukumppani olisi omat vanhemmat. Vastauksissa korostuu myös, että aikuiset eivät aina ymmärrä lasten ja nuorten elämän ikäviä puolia, kuten kiusaamista, väsymistä ja yksinäisyyttä. Vasta tehdyn kyselyn perusteella jopa viidennes nuorista kokee aikuisten kuuntelevan heitä ainoastaan joskus tai harvoin.

”Ongella oleminen on näkökulma, joka olen nostanut esille lasten vanhempia tavatessani,” sanoo lastenpsykiatrian dosentti, Pelastakaa Lasten ylilääkäri Jari Sinkkonen. ”Kannustan vanhempia ”olemaan ongella” lapsen kanssa eli keskusteluissa aidosti kohtaamaan hänet ilman ennakko-odotuksia ja vanhemmuuden roolia. Tämän tyyppinen vuorovaikutus antaa lapselle arvokkaan kokemuksen kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta,” jatkaa Sinkkonen. ”Kyse on niin sanotusta ”mentalisaation” käyttämisestä eli ymmärtämään pyrkimisestä. Mentalisointi on kuin ”ongella olemista” - joskus tulee kala, toisinaan ei.”

Lapsen oikeuksien yleissopimuksessa lapsella tarkoitetaan kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia. Suomessa sopimus tuli voimaan 1991 ja samalla se tarkoitti sitä, että Suomi sitoutui muuttamaan lakinsa ja toimintansa vastaamaan sopimusta. Visionamme onkin maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen.

Keskiviikkona 16.11. Pelastakaa Lapset järjestää tiloissaan Helsingissä seminaarin, joka on suunnattu erityisesti varhaiskasvattajille. Päivä koostuu asiantuntijapuheenvuoroista ja iltapäivä osallistavista työpajoista. Edistääkseen lasten osallistamista ja kuulemista arjessa, Pelastakaa Lapset on kehittänyt aineistoa osana vuoden 2011 alussa käynnistettyä hanketta. Lapsen ääni – tarina minulta – aineisto julkaistaan keskiviikkona.  

Torstaina 17.11. Pelastakaa Lapset julkaisee Lapsen ääni 2011 – kyselyn tulokset. Pelastakaa Lapset on toteuttanut Lapsen ääni -kyselyn vuodesta 2001. Kyselyn tarkoituksena on tuoda kuuluviin lasten omaa ääntä esimerkiksi lasten arkeen ja internetin käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Vuoden 2011 Lapsen ääni – kyselyn teemoista ja tuloksista kerrotaan lisää torstaina.

Curly-lehti on valtakunnallinen nuortenlehti, jota tekevät nuoret nuorille. Tällä viikolla ilmestyvää Curly-lehteä 4/11, jossa käsitellään muun muassa lapsen oikeuksia, on ollut tekemässä myös Pelastakaa Lasten nuorisotoiminta.

Lapsen oikeuksien päivänä, sunnuntaina 20.11. Käpylän Kulttuuriyhdistys järjestää Pelastakaa Lapsien Tiukula-talossa, Helsingissä, konsertin. Konsertin musiikista vastaa suosittu lastenbändi Hilma ja Meluministerit. Konserttiin on ilmainen sisäänpääsy.

 

Lisätietoja:

Kaisa Hirvensalo, tiedotuspäällikkö, Pelastakaa Lapset ry
puh. 040 535 8221, kaisa.hirvensalo@pelastakaalapset.fi                              

Max Holm, tiedottaja, Pelastakaa Lapset ry
puh. 050 433 1438, max.holm@pelastakaalapset.fi

www.pelastakalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, vuonna 1922 perustettu kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Kansainvälinen Pelastakaa Lapset toimii lasten hyväksi yli sadassa maassa. www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs