Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Pelastakaa Lapset auttaa alaikäisiä turvapaikanhakijoita Suomessa

Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset auttaa alaikäisiä turvapaikanhakijoita Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 26.01.2016 klo 10:43
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset toimii alaikäisten turvapaikanhakijoiden parissa eri tavoin. Viime vuoden lopulla järjestö aloitti vastaanottokeskusten yhteydessä järjestettävän lapsiystävällinen tila -toiminnan ja perusti kaksi asumisyksikköä yksin maahan tulleille alaikäisille.

Lapsiystävällinen tila -toiminta (Child Friendly Spaces) on kansainvälinen toimintamuoto, jota Pelastakaa Lapset on toteuttanut maailmalla kriisien ja katastrofien keskellä elävien ja niitä paenneiden lasten parissa jo vuosien ajan. Pelastakaa Lapset on nyt aloittanut lapsiystävällinen tila -toiminnan ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Järjestö pyrkii vastaamaan lisäksi yksin maahan tulleiden lasten tarpeisiin ja on perustanut kaksi asumisyksikköä: Espooseen ja Ouluun.

– Yksin saapuneet lapset tarvitsevat erityistä huolenpitoa, sanoo Pelastakaa Lasten lastenkotitoiminnan johtaja Anu Lehto.

– Asumisyksiköt toimivat hienosti ja palaute on ollut hyvää. Huolenaiheena meillä lähinnä on, että miten suomalainen yhteiskunta on varautunut nuorten sijoitteluun sitten, kun turvapaikka on myönnetty. Tähän kaipaisimme nyt pikaisesti päätöksiä, Lehto jatkaa.

Samaan aikaan Pelastakaa Lapset kantaa huolta myös perheidensä mukana tulleiden pienten lasten hyvinvoinnista.

– Perheidensä kanssa saapuneet lapset jäävät herkästi vähemmälle huomiolle, sillä heidän odotetaan pärjäävän, kun vanhemmat ovat mukana, kertoo Pelastakaa Lasten kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen.

– Monet vanhemmista ovat kuitenkin monin tavoin traumatisoituneita, ja perheiden arkea varjostaa huoli tulevasta. Lapselle tämä voi olla hyvin kuormittavaa, eikä vanhempien jaksaminen aina riitä lapsista huolehtimiseen, Kauppinen sanoo.

Lapsiystävällinen tila -toiminnan myötä lapsille tarjotaan vastaanottokeskuksissa turvallinen ympäristö, jossa heille annetaan mahdollisuus toipua kodin jättämisestä, matkasta ja ikävistä kokemuksista. Suunnitelmallisen ja tarkkaan organisoidun toiminnan tavoitteena on, että lapsi saa ilmaista itseään, toimia ryhmässä ja oppia ikätasoaan vastaavia taitoja. Lisäksi hän saa positiivista ja kannustavaa palautetta turvallisilta ja toimintaan koulutetuilta aikuisilta.

– Lapsiystävällinen tila -toiminta pyörii koulutettujen vapaaehtoisten voimin, ja olemme nyt saaneet mukaan vapaaehtoisiksi myös vastaanottokeskuksen asukkaita, jotka ovat korvaamaton apu muun muassa lasten ja vanhempien kanssa kommunikoimisessa, Kauppinen kertoo.

Pelastakaa Lapset haluaa jatkossa vaikuttaa siihen, että lapsiystävällinen tila -toiminnasta tulee yhdenmukainen malli kaikkiin vastaanottokeskuksiin, joihin on sijoitettu lapsiperheitä. Valtion tulisi varmistaa riittävät resurssit tälle toiminnalle. Pelastakaa Lapset ry:n tavoitteena on myös vaikuttaa siihen, että kaikki Suomeen saapuvat lapset saavat lapsen oikeuksien mukaista kohtelua.

Lisätietoja:

Anu Lehto, lastenkotitoiminnan johtaja, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 739 3474, anu.lehto@pelastakaalapset.fi

Riitta Kauppinen, kansalaistoiminnan päällikkö, 050 433 1260, riitta.kauppinen@pelastakaalapset.fi

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Tue työtämme: www.pelastakaalapset.fi/lahjoitustavat, Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs