Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » PAMin Ylitalo: Työperäisen hyväksikäytön ehkäisy on ay-liikkeen perustyötä

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

PAMin Ylitalo: Työperäisen hyväksikäytön ehkäisy on ay-liikkeen perustyötä

Tiedote.
Julkaistu: 03.04.2014 klo 09:01
Julkaisija: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Ennaltaehkäisy ja tietoisuuden lisääminen ovat avainasemassa työperäisen ihmiskaupan kitkemisessä, sanoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin 1. varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo.

Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin HEUNIn tuoreen raportin mukaan työperäinen ihmiskauppa esiintyy osana ravintola- ja siivousalojen harmaata taloutta. Ylitalon mukaan raportti on ansiokas selvitys ulkomaalaisten työntekijöiden tilanteesta Suomessa.

- Raportti vahvistaa ay-liikkeen korostamaa totuutta siitä, että rakenteellisesti huonot, sirpaloituneet tai polarisoituneet työmarkkinat luovat puitteet hyväksikäytölle, sanoo Ylitalo.

Tutkimuksen keskeiseen argumenttiin on helppo yhtyä: ulkomaalaisten työntekijöiden on saatava samaa palkkaa ja työskenneltävä samoilla työehdoilla kuin kohdemaan paikalliset työntekijät. Heillä tulee olla samat oikeudet ja vastuut lähtömaasta tai kansalaisuudesta riippumatta.

Työperäisen hyväksikäytön ja työelämän ongelmien ehkäisy on aina ollut ammattiyhdistysliikkeen perustyötä. Ongelmallisin kenttä on pienet, järjestäytymättömät yritykset. Kontaktien luominen tällaisten yritysten työntekijöihin on tärkeää. Ylitalon mukaan tarvitaan enemmän jalkautumista näille työpaikoille sekä parempaa kykyä hyväksikäytön ja ihmiskaupan tunnistamiseen. Lisäksi tarvitaan laajempia valtuuksia työsuojelu- ja ulkomaalaistarkastajille, suurempaa tilaajan vastuuta suhteessa alihankkijoihin sekä tehokkaampia liiketoimintakieltoja.

- Niin ikään liittojen ryhmäkanneoikeus ja alipalkkauksen kriminalisointi ovat esittämiämme keinoja. Myös rekrytointiyritysten epäeettiselle toiminnalle on laitettava piste.

Ylitalo kannattaa ay-liikkeen ja muiden toimijoiden tiiviimpää yhteistyötä ihmiskaupan ehkäisyssä. Yhteistyötä esimerkiksi viranomaisten, työnantajien ja kansalaisjärjestöjen sekä maahanmuuttajien lähtömaiden ammattiliittojen kanssa tulisi tehostaa.

- Teemme ay-liikkeessä työperäisen ihmiskaupan ennaltaehkäisevää perustyötä jatkuvasti, ja olemme valmiit tuomaan osaamistamme myös ihmiskaupan vastaisiin yhteistyöverkostoihin, Ylitalo sanoo.

Tiedottamista suomalaisen työelämän pelisäännöistä on lisättävä hyväksikäytön kitkemiseksi. Lisää tietoa on saatava etenkin maahanmuuttajien lähtömaihin.

- Tietoa pitäisi jakaa enemmän esimerkiksi edustustoissa ja Suomen rajanylityspaikoilla. Myös integraatiopalveluita, kuten kielikoulutusta ja oikeuksista ja velvollisuuksista tiedottamista, tulisi kehittää edelleen, Ylitalo sanoo.

Lisätietoja:

Jaana Ylitalo, 1. varapuheenjohtaja, p. 050 588 1170

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla. www.pam.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs