Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Omaishoivaajan arvokasta työtä tehdään näkyväksi Mikkelin seudulla

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Omaishoivaajan arvokasta työtä tehdään näkyväksi Mikkelin seudulla

Tiedote.
Julkaistu: 23.10.2014 klo 09:24
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Suomessa virallisten omaishoitosopimusten ulkopuolelle jää edelleen suurin osa kotona tehtävästä hoiva- ja hoitotyöstä. Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk) hanke tekee nyt näkyväksi omaishoitosopimusten ulkopuolella tehtävää säännöllistä hoivatyötä.

Suomessa noin miljoonasta läheistään auttavasta omaisesta arviolta noin 300 000 henkilöä antaa säännöllistä, lähes päivittäistä omaishoivaa. Heistä vain 40 000 on virallisia, kunnan kanssa sopimuksen tehneitä omaishoitajia.

Mamkin omaishoivahankkeessa pyritään tekemään näkyväksi omaishoitosopimusten ulkopuolella säännöllisesti hoivatyötä tekevien asemaa.

Hoivatyö usein säännöllistä apua auttamisen sijaan  

Hankkeessa on syvähaastateltu 15 omaishoivaajaa Mikkelin seudulla.  Asiaa käsittelevä raportti valmistuu helmikuussa, mutta alustavia tuloksia on jo saatu.

- Haastatteluissa on käynyt ilmi omaishoivan monimuotoisuus, vaativuus, sitovuus ja korvaamaton merkitys hoivaa tarvitsevalle nimenomaan säännöllisenä ja päivittäisenä apuna satunnaisen auttamisen sijaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö, sosiaaligerontologi Tarja Tapio Mikkelin ammattikorkeakoulusta.

Omaishoivaa tehdään usein virallisen palvelujärjestelmän ulkopuolella vaihtelevin voimavaroin, erilaisin kyvyin ja mahdollisuuksin ilman minkäänlaista tukea tai verkostoa.

- Haastateltaville työn merkityksen tunnistaminen ja tunnustaminen myös sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä olisi tärkeää.  Se helpottaisi omaisten asioiden hoitamista kuten myös vertaistuen järjestämistä ja organisoitumista. Nämä puolestaan tukevat sekä hoivaajan että hoivattavan jaksamista ja arjen jatkumista, Tapio sanoo.

Mikkelin seutu edelläkävijänä omaishoivaajien aseman parantamisessa

Ennen kuin omaishoivaajien asemaa voidaan parantaa, omaishoivatyö, sen ominaispiirteet ja sitä tekevät ihmiset pitääkin tehdä paremmin näkyviksi ja kuulluiksi.  Tätä työtä tehdään nyt Mikkelin seudulla Omaisen tai läheisen näkemykset asemastaan palveluverkostossa -hankkeessa, jota rahoittavat Etelä-Savon ELY-keskus ja Euroopan sosiaalirahasto.  

Hanke täydentää alueella toimivaa Mikkelin seudun omaiset ja läheiset ry:n Lamppu-kumppanuushanketta. Sen tavoitteena on tukea erityisesti ansiotyötä tekevien omaishoivaajien ja heidän perheidensä jaksamista ja hyvinvointia.


Lisätietoja

Tarja Tapio, projektipäällikkö, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 040 637 3195, tarja.tapio@mamk.fi

Maarit Karhula, projektityöntekijä, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 040 684 9441, maarit.karhula@mamk.fi

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs